Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.03.2006 11:09:16

ČS - koment k výsledkům ČEZ - smíšený výhled pro rok 2006

ČEZ zveřejnil velmi dobré konsolidované výsledky za rok 2005 a dohodl se na koupi elektrárny ve Varně

ČEZ zveřejnil velmi dobré konsolidované výsledky za rok 2005. Tyto výsledky byly na všech úrovních lepší než naše očekávání, tržby vzrostly o 21,8% na 125,1 miliardy Kč, EBITDA o 26,6% na 50,2 miliardy Kč, EBIT o 48,7% na 29,4 miliardy Kč a čistý zisk o 62,4% na 21,45 miliardy Kč.

Čistý zisk byl ovlivněn třemi jednorázovými položkami:
1. negativní goodwill ve výši 1,7 miliardy K
č z akvizice rumunské Oltenie,
2. ú
četní předpisy zvýšily čistý zisk o 1,4 miliardy Kč v případě Severočeských dolů (protože ČEZ i SD byly majoritně vlastněny FNM, výsledky za rok 2005 reflektují situaci, jak kdyby ČEZ vlastnil SD po celý rok 2005),
3. jednorázový odpis ve výši 500 milion
ů Kč v případě jedné české distribuční společnosti. I po zohlednění těchto jednorázových položek je upravený čistý zisk ve výši 18,85 miliardy Kč (EPS 31,84 Kč) vyšší než naše očekávání ve výši 17,9 miliardy Kč.

ČEZ také zveřejnil své odhady pro rok 2006, které na úrovni EBITDA (management očekává 58,1 miliardy Kč vůči našemu očekávání ve výši 59,8 miliardy Kč) a EBIT (36,8 miliardy Kč vs. 37,6 miliardy Kč) byly nižší než jsou naše očekávání pro rok 2006. Naopak na úrovni čistého zisku společnost očekává lepší výsledky (management očekává čistý zisk před minoritami ve výši 26,7 miliardy Kč, my očekáváme 25,5 miliardy, náš odhad je bez zahrnutí minorit v předpokládané výši 800 milionů Kč). Je možné, že tento odhad managementu je konzervativní. V loňském roce byl původní odhad ve výši 15,6 miliardy Kč v průběhu roku několikrát revidován s tím jak rostly ceny elektřiny na světových trzích. Letošní odhad navíc nezahrnuje možné úspory nákladů v Severočeských dolech (management hodlá upřesnit tento údaj v 2. pololetí 2006) ani dopad do hospodaření díky nedávné akvizici dvou polských elektráren. Navíc management přiznal, že je velmi konzervativní ohledně možných zisků z prodeje emisních povolenek. Rumunské a bulharské aktiva by měly letos měly přispět větším podílem do provozního zisku (EBIT ve výši 38 milionů eur, resp. 30 milionů eur). V roce 2006 plánuje společnost kapitálové výdaje ve výši 23 miliard Kč pro celou skupinu, stejnou výši by také představovali finančinvestice v případě úspěchu ve všech v současnosti existujících tendrech. Management také oznámil, že v krátké době přijde s návrhem nové dividendové politiky, která by měla být založena na fixním dividendovém výplatním poměru.

Ohledně možných akvizic management řekl, že v případě rumunské Muntenie Sud a macedonské AD SEM konkurence nabídla výrazně vyšší cenu, tudíž ČEZ nepředpokládá úspěch v těchto tendrech. Na druhé straně, ČEZ včera uzavřel dohodu o koupi 1260 MW elektrárny ve Varně za 206 milionů eur (mírně vyšší cena než původní nabídka ČEZu ve výši 192 milionů eur). V případě této akvizice ČEZ nevidí prostor pro nákladové synergie mezi distribuční a výrobní části aktiv v Bulharsku, spíše hodlá použít získanou výrobní kapacitu pro zajištění vstupních nákladů své distribuččásti.

ČEZ na domácím trhu mírně ztratil podíl v prodejích velkým a středně velkým podnikům (pokles z 51% na 49,8%) a očekává další pokles v roce 2006 na 44,8%. Protože se jedná segment nižšími maržemi, lze očekávat, že tyto ztráty budou kompenzovány růstovými příležitostmi v zahraničí. (Ján Hájek,

CFA; Libor Vinklát)

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688