Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.08.2005 17:10:03

AFT - koment o žádosti PKN o obnovení hlasovacích práv

Společnost PKN ORLEN dnes požádala Komisi pro cenné papíry o svolení vykonávat hlasovací práva, která PKN ztratilo poté, co neučinilo menšinovým akcionářům včas nabídku převzetí. Podle PKN by schválení některých návrhů, které jsou na pořadu mimořádné valné hromady svolané menšinovým akcionářem ATLANTIK FT, mělo „negativní důsledky pro Unipetrol, jeho akcionáře, zaměstnance a věřitele“. PKN neuvádí, o které návrhy a jaké důsledky by se mělo jednat. Změny stanov by podle PKN „vedly ke ztrátě možnosti řídit společnost v souladu s moderními pravidly corporate governance a úspěšně ji integrovat do mezinárodní skupiny“.

S hodnocením možných vlivů návrhů předložených MVH rozhodně nesouhlasíme. Návrhy předložené ATLANTIK FT (viz. níže) považujeme za racionální, protože schválení by PKN donutilo respektovat menšinové akcionáře a naplnit tak proklamované moderní pravidla corporate governance.

Rozhodnutí PKN požádat KCP o návrat hlasovacích práv ještě před rozhodnutím KCP o nabídce převzetí 135 /akcii podle našeho názoru naznačuje, že PKN se obává opětovného zamítnutí nabídky. Pokud je náš předpoklad správný, pak se potvrzuje naše tvrzení, že také nabídka 135 je postavena na chybném posudku a navržená cena není adekvátní správné hodnotě („fair value“) akcií Unipetrolu. Při použití relativních ukazatelů PKN Orlen a konzervativního diskontu 43 /akcii se teoretická hodnota Unipetrolu pohybuje v intervalu 288 - 372 /akcii. Nejvíce vypovídající ukazatel EV/EBITD indikuje hodnotu 288 korun (detaily viz. analýza zveřejněná 23. srpna).

ATLANTIK FT požádal o svolání mimořádné valné hromady (MVH) Unipetrolu, která se bude konat 6. září. Důvodem pro svolání MVH bylo předložení prvního návrh nabídky převzetí 103 /akcii. Tento krok si společnost ATLANTIK FT vyhodnotila jako snahu PKN vědomě poškodit menšinové akcionáře Unipetrolu. Z tohoto hodnocení vychází také program MVH, kde je cílem ATLANTIK FT prosadit takové změny stanov, které posílí postavení menšinových akcionářů. Z navrženého programu MVH je zřejmé, že cílem ATLANTIK FT není poškození společnosti Unipetrol ani realizace krátkodobého zisku (např. formou mimořádné dividendy nebo zpětného odkupu akcií).

Podstatou návrhů ATLANTIK FT je zvýšit počet hlasů potřebných pro schválení klíčových rozhodnutí z kvalifikované (případně prosté) většiny hlasů na 90% přítomných akcionářů. Tento požadavek se týká zejména:

i) změn stanov;

ii) změn základního kapitálu, vydání dluhopisů;

iii) zrušení společnosti s likvidací a návrhu na rozdělení likvidačního zůstatku;

iv) zrušení veřejné obchodovatelnosti, změně druhu nebo formy akcií.

Prosazení těchto návrhů bude záviset na dvou okolnostech: i) zda PKN získá do MVH zpět hlasovací práva, která ztratilo v důsledku nepředložení nabídky převzetí schválené KCP a ii) výsledků hlasování menšinových akcionářů na MVH (v případě kdy PKN nebude mít hlasovací práva). PKN získá hlasovací práva zpět v případě, že KCP schválí druhou nabídku převzetí nebo rozhodne o dočasném vrácení hlasovacích práv pro účely MVH (platí v situaci, kdy KCP zamítne také druhou nabídku).



ZDROJ: PKN, ATLANTIK FT
AUTOR: Jan Schiesser
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688