Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.07.2005 14:51:31

BH Sec. - ČEZ - koupě SEVDO nebude akvizicí, ale konsolidací

Důrazněji formulovaný titulek má pouze obrátit pozornost na skutečnost, že,  ať již ČEZ koupí SD přímo, nebo v  eventuálním tendru, půjde spíše  o „konsolidaci“ celku,  než o „akvizici“. Očekávaná transakce má sladkohořkou příchuť. Z  pohledu vertikální integrace by totiž mnohem cennější byla koupě United Energy[PH1] , což by znamenalo  prodloužení výrobního řetězce na druhou stranu, o distribuci a prodej tepla, a to především z elektráren ČEZu sycených právě uhlím Severočeských dolů.

Ústy premiéra sdělila vláda sdělila, že za podíl státu v SD  by chtěla více než 7,5 mld  [PH2] ,   v tisku se objevily spekulace o 10 mld . Nabízí se však jiný pohled: právě naopak, za dané konstelace propojení SD a ČEZ by cena podílu neměla přesáhnout 7 mld . Navíc, ČEZ de facto kupovat SD nemusí. Ale koupí, protože kostky jsou vrženy.

 

Bližší komentář:

1.   rizika dodavatele nejsou pro ČEZ  ve skutečnosti  tak velká

Obě společnosti jsou velmi technologicky provázány a vzájemné odpoutání by bylo pro obě strany velmi bolestivé. Navíc, vzájemné spojení je potvrzeno i aktuální dlouhodobou smlouvu.

-    u dolů  SD stojí tři elektrárny ČEZu: elektrárny Prunéřov a Tušimice – doly Nástup Tušimice,  Ledvice – doly Bílina.. Topeniště elektráren jsou konstruována na kvalitu uhlí z dané lokality a jak se říká v posledním odstavci včerejšího tiskového prohlášení.[PH3]  ČEZu, u hnědého uhlí (na rozdíl od černého) není tržní prostředí žádné, ať jsou vlastnické poměry jakékoliv.

-    ČEZ podepsal[PH4]  nedávno dodatek smlouvy se SD, který upřesňuje platnost dosvadní smlouvy o odběru uhlí až do roku 2052. S tímto dodatkem spojil pak investiční plány a první rozhodnutí o obnově, či stavbě uhelných elekltráren ve stávajícíh lokalitách.

Podobnou dohodu učinil[PH5]  ČEZ také s Mosteckou uhelnou společností, kde je vlastnická struktura zcela odlišná; na této smlubvě by měla být postavena obnova el. Počerady. To jen potvrzuje schůdnost koexistence takto provázaných společností bez nutnosti  vlastnického propojení.

2.   ČEZ  kupovat nemusí,  má 37% a je výhradním odběratelem

Blokační  minorita ČEZu v SD je dostatečná k tomu, aby pomohla najít přijatelné řešení, pokud by se eventuální jiný majoritní vlastník rozhodl zásadně změnit podnikání Severočeských dolů a omezit dodávky uhlí ČEZu.



ČEZ je výhradním odběratelem a do značné míry si může ceny „diktovat“; produkce SD je na něm závislá.

3.   lze nalézt konflikt zájmů

V případném exkluzivním prodeji prodává stát sám sobě, jak potom stanovit správnou cenu?

Na personální úrovni se konflikt zájmů projevzuje např. současným obsazením pozic člena dozorčí rady a náměstka MPO jedinou osobou.

4.   veřejná soutěž je pouze teoretická možnost a zde nemůže mít praktický význam

Veřejná soutěž by byla průhledným mechanismem prodeje, ale za výše popsaných podmínek ztrácí smysl. Nemůže k sobě totiž přivést skutečné konkurenty a určit cenu prodeje v jejich vzájemné soutěži. Jiný kupec než ČEZ bude  buďto profitovat na stávajícím uspořádání, což by mělo vést zhruba ke stejnému odhadu ceny jako v případě ČEZu, nebo může hledat jiné řešení méně závislé na ČEZu. To však bude vždy spojeno s poměrně velkou investicí (např. do elektrárny nebo teplárny) a následně tlakem na snížení kupní ceny, což zmenšuje konkurence schopnost v soutěži.

5.   zachovat objektivitu ocenění SD bude těžké  

Z toho, co  bylo řečeno výše, je zřejmé, že objektivní ocenění je obtížné. Pokud je objektivita volných finančních toků zpochybněna závislostí na jediném odběrateli a současně kupci majoritního podílu,  může pomoci pohled účetní na majetek společnosti.

Z výroční zprávy 2004 vyplývá, že konsolidované vlastní jmění činilo ke konci roku 2004 14,781 mld , což poníženo o schválené dividendy v objemu 2,160 mld (240 /akci) představuje přibližnou velikost aktuální vlastního jmění: 12,621 mld . Rozděleno mezi akcionáře představuje 1420 /akcii a hodnotu státního, téměř 56%-ního podílu, lze pak odhadovat na rovných 7 mld .

Obhajoba prémie za majoritu, v podmínkách popsaných v bodech výše, není na místě.

6.   sporné efekty pro ČEZ nejen kvůli stanovení výše kupní ceny

Zhruba řečeno, lze odhadovat, že při koupi SD se konsolidované tržby ČEZu, výroba elektřiny,  tržní podíl apod. nezvýší. Konsolidované náklady nijak rapidně neklesnou, dojde jen  ke změně struktury:  náklady na nákup uhlí budou nahraženy náklady na jeho vlastní těžbu.

Nepochybně lze počítat s jistým dodatečným ziskem vlivem převzaté marže SD, mohou zde být synergické efekty z úspor na organizaci, může zde být pomyslná úspora z investic. Nicméně finanční prostředky budou vynaloženy za aktiva, která jsou de facto pod vládou ČEZu a za např. předmětných  8 mld ,  které byly zmíněny v tisku, mohl CEZ  “pořídit“  teoreticky aktiva - akvizici o velikosti sorvnatelné s akvizicí v Bulharsku[PH6] .

 

I když k prodeji SD téměř s jistotou dojde a novým vlastníkem bude ČEZ,  prodejní cena by se neměla šplhat příliš vysoko, ať ji navrhne samotný ČEZ nebo nezávislý odhadce. Pokud tomu bude naopak, měla by se cesta ke stanovení ceny  dostatečně osvětlit.

 

Pravděpodobné budoucí události:

Termín

Událost

???

ČEZ – předložení nabídky ke koupi SD

Do 13.10.2005

Vláda - konec 3M lhůty pro exkluzivní jednání s ČEZem.o prodeji SD

(Zdroj: www.ihned.cz, www.cez.cz, www.sdas.cz)

 

Petr Hlinomaz                                                                                                                                                                 BH Securities a.s.


 [PH1]HN, 30.6.2005, str.14

 [PH2]ekonomika.ihned.cz 7. 6. 2005 18:54

 [PH3]www.cez.cz, TZ 13.6.2005

 [PH4]EKONOM.IHNED.CZ 2. 6. 2005 00:00

 [PH5]www.cez.cz, TZ 1.7.2005

 [PH6]www.cez.cz, TZ 11.11.2004

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.01.2006BH Sec. - Telefónica dokončila akvizici britské O2 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
28.12.2005Na koupi SEVDO se nevztahuje povinnost učinit odkup Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.09.2005BH Sec. - dopoledne vládnou Zentiva a ČEZ Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.09.2005BH Sec. - Zentiva - akvizice ujednána - koment Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688