Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.03.2005 10:18:26

Atlantik FT - koment v závazným nabídkám na ČTel

Závazné nabídky na 51% podíl v Českém Telecomu podstatně překonaly předběžně nabídnuté ceny stejně jako naši projekci (65-73 mld., odhad trhu nebyl k dispozici). Španělská Telefonica nabídla za 51% podíl 82,6 miliard korun, což odpovídá 502 korun na akcii a 25% prémii nad včerejší zavírací cenu. Rovněž Swisscom nabídl podstatně více - 79,2 mld. (481 ). Swisscom již prohlásil, že svou nabídku nezvýší, protože vyšší cenu by již management nebyl schopen obhájit svým akcionářům. Nabídka Belgacomu v tomto srovnání „zaostala“, když belgický operátor nabídl 67,5 mld (410 ). Závazná nabídka finančního konsorcia a France Télécom byla odmítnuta. Důvodem byla pravděpodobně podmínka, která vázala cenu zaplacenou státu na výsledek povinného odkupu menšinových akcionářů. Privatizační komise doporučí vládě jaké vítěze tendru Telefonicu.

Telefonica oceňuje Český Telecom na 6,5násobek poměru EV/EBITDA, což je podle našeho názoru velmi agresivní ocenění. Společnost zatím nevydala žádné prohlášení, ve kterém by naznačila, jaké má plány s Českým Telecomem. Existují dva základní směry jak využít velmi silné cash flow a nízké zadlužení Českého Telecomu: 1) výplata vysokých dividend nebo 2) akvizice v regionu. Protože Telefonica je zaměřena na růst, je pravděpodobnější druhá varianta.

Pro menšinové akcionáře jsou podle našeho názoru klíčové tři parametry: 1) způsob financování akvizice; 2) ponechání, respektive rozdělení pevných a mobilních linek a 3) veřejná obchodovatelnost. Pokud Telefonica nepoužije k financování transakce operaci „leveraged buy-out“ (převod dluhu na kupovanou společnost) a neprodá Eurotel, bude to pro menšinové akcionáře dlouhodobě velmi pozitivní. Způsob financování zatím není znám. V otázce Eurotelu jsme pozitivní, protože Telefonica se zaměřuje na pevné i mobilní linky. V případě veřejné obchodovatelnosti jsme také mírní optimisté, protože Telefonica je veřejně obchodovatelnou společností s velmi roztříštěnou strukturou typickou pro anglo-americký typ corporate governance.

Vláda zřejmě vybere vítěze 6. dubna, jak bylo původně plánováno. Pokud by však vládě byla v pátek vyslovena nedůvěra, klíčoví ministři (financí, hospodářství) by pravděpodobně konzultovali s opozicí (jestli v privatizaci pokračovat). ODS preferuje prodej ČTelu na kapitálovém trhu. Přestože ATLANTIK FT navrhoval od počátku privatizace prodej přes akciový trh, tak vysokou cenu by se touto metodou nepodařilo v této chvíli dosáhnout. Protože je kupujícím významný telekomunikační operátor, bylo by lepší prodej dokončit.

Předpokládáme, že akcie ČTel budou dnes reagovat skokovým posílením na úroveň 440-450 korun. Dalšímu růstu bude bránit nejistota plynoucí z možného dopadu politické krize na konečné rozhodnutí o prodeji.

AUTOR: Jan Schiesser



Přečtěte si také:

12.04.2005Atlantik FT - koment k podpisu smlouvy o ČTel Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
10.03.2005Telefonica potvrdila, že podá závaznou nabídku na ČTel Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.12.2004Atlantik FT - komentář k zahájení tendru na ČTel Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.10.2004Atlantik FT - zodpovědná vláda by ČTel prodala na trhu ! Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688