Petr Kalina (NEWTON IS)
Měny-forex  |  18.07.2000 16:00:24

Akcionáři 3COM obdrží brzy tučnou akciovou dividendu

 

Dividendu v podobě akcií firmy Palm Inc. obdrží ti akcionáři 3COM, kteří budou vlastnit akcie této firmy 27. července po uzavření trhů. Firma Palm Inc. je vedoucím poskytovatelem handheldů, tedy přístrojů integrujících počítače a mobilní komunikátory. Palm rovněž vytvořil operační systém pro zařízení tohoto typu a vybavuje s ním nejen své výrobky, ale také výrobky konkurenčních producentů jako např. IBM nebo Qualcomm. Toto odvětví zřejmě představuje nejbližší budoucnost na trhu počítačů a mobilních přístrojů a má bezesporu tzv. vysoký strop, tedy velkou perspektivu růstu tržeb a zisků. Není tedy divu, že akcie Palmu jsou na trhu vysoko ohodnoceny. Současná cena kolem 40 USD/akcie představuje vysoký (okolo 430) násobek P/E. Poslední nákupní doporučení doporučení ING Barings přesto hovoří o cílové roční ceně 55-65 USD.

Divize výroby a obsluhy handheldů byla původně součástí firmy 3COM, začátkem letošního roku se firma v rámci rozsáhlé restrukturalizace produktového portfolia rozhodla divizi Palm osamostatnit a "pustila" malou část jejich akcií na trh. Zpočátku jejich cena vyletěla ke 100 USD/ks, poté i v souvislosti s krizí technologických akcií vyklesala až ke 20 USD, dnes stojí akcie PALM opět dvojnásobek. Akcie PALM tak svým přírůstkem od obratu trhu koncem května výrazně "poráží" index Nasdaq.

Firma 3COM samostatně se dnes zaměřuje především na síťová zařízení, poskytování internetu a služby firmám. Analytici Merrill Lynch ohodnotili akcii samostatné 3COM, která bude patrně minimálně v následujících dvou letech ztrátová, na 15 USD.

Trh ohodnocuje alespoň podle posledních kurzů (po odečtení hodnoty dividendy) 3COM na 6-10 USD. Dividenda podle nedávno vypočteného poměru bude představovat 1,484 akcie Palm na každou akcii 3COM, přebytky nad celá čísla firma 3COM dorovná hotovostí. Na akcie 3COM se tedy investoři stále více dívají jako na akcie PALM (přesněji jim přičítají 1,484 hodnoty PALM a několik dolarů hodnoty 3COM). Zajímavý bude vývoj ve zbylých 10 dnech před rozhodným dnem, kdy očekávám velmi čilé a velmi volatilní obchodování. A co nastane po přidělení dividendy? Kurz akcií 3COM by se měl pohybovat kolem 15 USD, není ale krátkodobě vyloučena ani nepřiměřená cena. Akcie PALM by nejdříve měly směřovat dolů, z důvodu realizace krátkodobých zisků a nové, vyšší tržní kapitalizace firmy PALM, dlouhodobě jde však pravděpodobně o velmi perspektivní společnost.

Petr Kalina

Homepage: www.multiweb.cz/welcome

Petr_Kalina@hotmail.com

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688