Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  21.02.2005 13:38:48

Akciové trhy v USA - Silné ruce způsobily bolest spekulantům


Následuje hodnocení vývoje amerických akciových trhů v minulém týdnu od našeho zvláštního přispěvovatele v USA. Omlouváme se za absenci diakritiky.


Dvojnasobny neuspesny pokus o ohrozeni prosincovych vrcholu u indexu $INDU a $SPX vyustil ve ctvrtecni distribuci a patecni konsolidaci. Tyden, ve kterem vyprsely unorove opcni kontrakty, se vyznacoval tzv."zig-zag" pohyby a nakonec skoncil temer na stejnem miste, kde v pondeli zahajoval.
"Silne ruce" se opet pricinily o naplneni teorie nejvetsi bolesti ( Expiry Option Max. Pain), kdy snahou je, aby co nejvetsi mnozstvi spekulativnich opcnich pozic skoncilo bezcennych. Jiz predminuly tyden pohled na grafy otevrenych opcnich kontraktu prozradil, ze nejvice pozic je naakumulovano u "strike prices" 1195 - 1200 ($SPX) a 575 ($OEX). Poblize techto hodnot oba indexy tez v patek uzavrely - S&P500 na 1201.59 bodech  a  S&P100 na 575.42 bodech. Velci hraci si tedy mohli pripsat na sva konta premium z obou "calls" i "puts".

Obchodnici, prejici si vetsi volatilitu, byli opet zklamani. Ani ctvrtecni pokles na akciovych trzich nepomohl indexu mericimu volatilitu ($VIX) prekrocit 12 bodu.  Ze na trzich nepanuji vetsi obavy, potvrzuje i posledni pruzkum mezi investory, tzv. Investor's Intelligence poll. Na kazdeho medveda zde pripadlo 2,67 byku.  Patecni poklidna seance poslala $VIX za pomoci medvediho obejmuti ("bearish engulfing pattern") zpet k 11 bodum, poblize 9-10 leteho minima. Na tydennim grafu se jiz podruhe za sebou vytvoril typ "doji" - minuly tyden "harami cross",  a nyni "spinning top".

Souhrn:
Prestoze opozdene reagujici trendove indikatory zustavaji pozitivni, vedouci a kratkodobe oscilatory ztraceji "bullish" momentum.  Formace "cup&handle" se nevyradila ze hry, ale po prubehu minuleho tydne dostala protivnika v podobe medvediho "double top".  Byci se jevi ponekud unaveni. Lednovy propad z prosincoveho maxima se uskutecnil v 15 dnech, nynejsi vzestup jeste nevymazal ztraty a trva jiz 19 dnu. Prilis mnoho casu straveneho na nevelke vzdalenosti. Opakovane a neuspesne pokusy o prekonani rezistence by mohly bykum ubrat na trpelivosti; likvidace dlouhych pozic by pote dodala medvedum sily na zvrat.

Dow Jones Industrial Average ($INDU), si ohlidal podporu 10725 bodu a jeho soucasna hodnota 10785.22 bodu je v bezpecne vzdalenosti nad 20EMA, 50SMA i 200SMA.

U indexu Standard&Poor's500 ($SPX)  bude dulezite, jak se investori zachovaji pri opetovne navsteve 1204.60 a 1206.50 bodu.  Dle zvonoveho grafu (bell chart) prave na techto urovnich vymenilo majitele nejvice kontraktu. A tyto hodnoty vytvorily rezistenci, ktera odolala pri ctvrtecnim pokusu o navrat nad prolomenou uptrendovou linii z 28.ledna.
Patecni minimum 1197.35 bodu se odrazilo od podpory (1196-1197) a shodou okolnosti to byla hodnota  klouzaveho prumeru 20 EMA, i Fib.uroven 0.618% posledniho vzestupu.  Dle tehoz kriteria lezi dalsi supporty na 1191.15 a 1184.70 bodech.

Antonin Zmuran
nezavisly analytik kapitalovych trhu USA


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688