Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.10.2004 15:25:55

Výsledky hospodaření Chemopetrolu, Kaučuku a Spolany ve 3Q

Komentář k nekonsolidovaným hospodářským výsledkům

společností skupiny UNIPETROL za III. čtvrtletí 2004

 

 

 

CHEMOPETROL, a.s.

Za tři čtvrtletí roku 2004 dosáhl Chemopetrol výsledku 1.032,7 mil. před zdaněním. V loňském roce za stejné období dosáhl výsledku  –210,6 mil. . Meziročně došlo ke zlepšení výsledku o 1.243,3 mil. . Výsledku bylo dosaženo při strmém nárůstu cen ropných produktů, kdy základní marže zůstaly pro Chemopetrol na příznivé úrovni. Tento vývoj umožnil dosažení tržeb za vlastní výrobky na úrovni 19,2 mld. což proti stejnému období loňského roku představuje zvýšení o 5,3 mld. . Druhým významným faktorem je plné vytížení nových výroben polyetylénu a polypropylénu. Značným způsobem se na  výsledku podílí úsporná opatření v režijní oblasti. Všechny tyto faktory přispěly ke zvýšení meziročního provozního výsledku z 280 mil. na 1 622 mil. . V průběhu roku se podařilo zajistit stabilní financování firmy  při nárůstu provozních prostředků v souvislosti s nárůstem cen a objemem výroby.

 

KAUČUK, a.s.

Ke 30. 9. 2004 vytvořil KAUČUK, a.s. zisk před zdaněním 158 mil. , při provozním výsledku hospodaření ve výši 304 mil.  a finančním výsledku –147 mil. . Za stejné období loňského roku činil zisk před zdaněním pouze 18 mil. .

Tržby za vlastní výrobky a služby dosáhly výše 7 592 mil.  a jsou o 31,5% vyšší než za stejné období předchozího roku. Po celý letošní rok dochází oproti loňsku k vysokému růstu cen vstupních surovin, který se však díky vysoké poptávce zejména po gumárenských směsích daří postupně promítat do cen produktů. Díky této poptávce se společnosti daří plně vytěžovat disponibilní kapacity u obou hlavních výrobních programů (syntetické kaučuky a polystyrény), což má příznivý vliv na ekonomiku podniku.

I přes zvýšenou potřebu pracovního kapitálu vyvolanou zmiňovaným nárůstem cen se společnosti bez problémů daří pokrýt své finanční potřeby a řádně splácet investiční úvěry načerpané v minulých letech. Společnost současně dokončuje obnovu produktovodu spojujícího výrobní jednotky v Litvínově a Kralupech a předpokládá jeho opětné uvedení do provozu ve 4. čtvrtletí t.r. 

 

SPOLANA a.s.

Za období od ledna do září roku 2004 Spolana Neratovice vykázala zisk před zdaněním ve výši 10,7 milionu (srovnatelné období roku 2003 – ztráta 458,5 milionu ).

 

Pozitivní vliv na hospodářský výsledek mělo v tomto období zvýšení poptávky po základních komoditách podniku, zejména po PVC a síranu amonném. Negativně se ale na hospodaření podniku podílely ceny zpracovávaných surovin - cyklohexanonu, etylénu, čpavku a síry, které si zachovaly od minulých období rostoucí tendenci. Hospodářský výsledek v prvních třech čtvrtletích rovněž ovlivnil i výpadek tržeb zapříčiněný neplánovaným prodloužením odstávky technologického zařízení v závodě PVC.

 

Tržby za vlastní výrobky a služby Spolany za prvních devět měsíců 2004 se pohybují kolem hranice 3,7 miliardy a jsou srovnatelné se stejným obdobím roku 2003.

 

Ve Spolaně i nadále pokračuje program vedoucí k maximálně efektivnímu vynakládání finančních prostředků. V oblasti externích služeb byla například ve sledovaném období vykázána úspora ve výši přibližně 50 milionů .


Zdroj: Unipetrol

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:09  Exxon: Čistý zisk za odhady, nižší odkup akcií Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688