Norské fondy přiváží do Prahy inovace v ochraně životního prostředí: Konference představí 17 inovativních projektů

27.05.2024
Inkubace jiker ohrožených druhů ryb, regionální směsi osiv, odstraňování zbytků léčiv z odpadních vod i ochrana před invazními druhy raků v Estonsku. Státní fond životního prostředí ČR představí na dvoudenní odborné konferenci sedmnáct svých projektů realizovaných za podpory programu Norských fondů. Seznámit se s českými projekty na ochranu životního prostředí přijedou do pražské Spojka Events odborníci z Norska, Polska či Řecka.

Program Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu, který čerpá finanční prostředky z Norských fondů, podpořil v rámci dvou otevřených výzev realizaci aktivit, jejichž cílem je implementace výsledků vědecko-výzkumných projektů do praxe a zavádění pilotních opatření pro ochranu ekosystémů a snižování znečištění vod.

„Během tří let se nám podařilo podpořit částkou více než 240 milionů korun celkem 20 inovativních projektů, jejichž výsledky chceme pomocí této dvoudenní konference představit veřejnosti. Rozsah témat je velmi široký. Zavítáme do ptačích parků, budeme se věnovat invazním druhům i udržitelnému rybníkářství. Druhý den konference pak bude více zaměřen na technologie, protože se bude týkat problematiky mikropolutantů se zvláštním zaměřením na zbytky léčiv v povrchových vodách a možnostech k jejich odstranění,“ přibližuje témata Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Důležitým cílem programu Norských fondů je podpořit navazování mezinárodní spolupráce na ochraně životního prostředí. Mezi hosty tak nebudou chybět zahraniční účastníci, kteří se přijedou seznámit s výsledky českých projektů, ale představí také vlastní příklady dobré praxe. Pozvání přijali například zástupci organizace Green Foundation, kteří představí slovensko-norský projekt na ochranu mokřadů. S příspěvkem vystoupí Ragnhild Nylund z norského centra MAFRO, jenž se věnuje problematice znečištění moří. Odborníci z Estonska představí svůj projekt zaměřený na invazní druhy raků, obdobu českého projektu, jehož výsledky budou na konferenci rovněž ukázány.

Zájem o inovativní postupy v oblasti ochrany životního prostředí je nejen v České republice mimořádný. Dokládá to i velký zájem ze strany účastníků. Registrace na konferenci je v této chvíli již uzavřena, zájemci o inovace v životním prostředí o možnost sledovat vystoupení ale nepřijdou. „Abychom vyšli vstříc všem, kdo se zajímají o inovace v oblasti ekologie, bude možné vystoupení na konferenci sledovat živě přes internet. Následně zpřístupníme i její záznam,“ uzavírá Petr Valdman. Akce bude tlumočena do českého jazyka a veškeré výstupy z konference budou připraveny dvojjazyčně.

Odkaz pro sledování konference bude zveřejněn na našich sociálních sítích a webové stránce Konference Inovace v ochraně životního prostředí.

Program konference ke stažení:

  1. 6. 2024 – Ochrana ekosystémů a biodiverzity
  2. 6. 2024 – Farmaka v povrchových vodách

Zařazenopo 27.05.2024 13:05:00
ZdrojSFŽP
Originálsfzp.cz/norske-fondy-privazi-do-prahy-inovace-v-ochrane-zivotniho-prostredi-konference-predstavi-17-...
KategorieAktuality, Norské fondy
AutorJiří Hulinský
guidhttps://www.sfzp.cz/?p=18568
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.