Jak zlepšit své obchodní dovednosti? Zkuste Top-Down analýzu!

Jak zlepšit své obchodní dovednosti? Zkuste Top-Down analýzu!

Vladimír Holovka
10:51 27. května 2024
Zdroj: Depositphotos

Většina investorů a obchodníků neustále hledá způsoby, jak zlepšit svou profitabilitu. Top-Down analýza je jedním ze základních způsobů, jak správně identifikovat trend i vstupní a výstupní pozice z obchodů. Výhodou této analýzy je především její užitečnost napříč světem investic a tradingu. Nezáleží na tom, zda jste dlouhodobý investor nebo swingový obchodník, tento způsob může být užitečný pro kohokoli. V tomto článku si představíme, co Top-Down analýza je a jak ji správně použít.

Co to je Top-Down analýza

Nejprve je nutné seznámit se s výhodami analýzy Top-Down (dále jen T-D analýza) a její definicí. T-D analýza představuje techniku, která kombinuje analýzu více časových rámců a tržních zón s cílem získat komplexnější představu o aktuálním tržním sentimentu.

Tento způsob pohledu na trhy je známý zejména mezi akciovými investory, kteří využívají analýzu základních údajů o společnostech ve spojení s reakcemi na významné události, jako jsou zprávy o hospodářských výsledcích společností, které mohou na cenovém grafu vytvořit silné zóny podpory a rezistence. Tento pohled pak doplňují mikroskopickou analýzou nižších časových rámců a hledají tržní anomálie. Tento proces se může zprvu zdát složitý, nicméně celkově se jedná o poměrně přímočarou metodu, která může být investorům i traderům velmi nápomocna.

Zdroj: XTB

Základní myšlenka

Tento přístup začíná pohledem na celkový obraz trhu – jde především o fundamentální rizika, která by mohla vstoupit do technického obchodování, ale také o sentiment mezi obchodníky. Pokud zde nenarazíme na žádná rizika, můžeme pokračovat v identifikaci hlavních trendů na trhu. Ideální volbou mohou být časové rámce W1 (týdenní) nebo D1 (denní), které nám pomohou najít klíčové úrovně.

Po nalezení klíčových zón se můžeme přesunout do nižších rámců H1 (hodinový) nebo H4 (čtyřhodinový) a začít hledat potenciální vstupní nebo výstupní body. Ty mohou představovat například důležité úrovně objemu, Fibonacciho úrovně nebo jiné pomocné techniky čtení svíček, jako je obchodování gapů, různé smart money patterny, apod.

Význam analýzy T-D

Filtrování šumu z nižších časových rámců

Obchodníkům může pomoci vyhnout se krátkodobým a silným výkyvům cen na trhu. Zaměřením se na větší cenové rozpětí se obchodníci mohou vyhnout impulzivním rozhodnutím založeným na krátkodobých cenových pohybech, které mají minimální dopad na dlouhodobý trend.

Identifikace silných zón podpory, rezistence a obratu

Vyšší časové rámce umožňují obchodníkům identifikovat klíčové úrovně podpory a rezistence. Pomocí těchto úrovní mají nyní obchodníci k dispozici konkrétní úrovně pro Stop lossy a Take profity, což zefektivňuje jejich práci s rizikem. Účinnost těchto zón bývá zpravidla vyšší, což může zvýšit přesnost a výkonnost obchodního přístupu.

Diverzifikace obchodních přístupů

Obchodníci se někdy dopouštějí chyby, když se příliš soustředí na nižší časové rámce, čímž propásnou příležitosti ve vyšších časových rámcích. Při správném použití přístupu T-D analýzy mohou obchodníci flexibilně využívat jak dlouhodobé, tak krátkodobé obchody. Zároveň platí, že méně je někdy více. Zejména při řízení menšího počtu obchodů z vyšších časových rámců, které často dávají obchodníkovi časovou volnost a rozhodování bývá méně psychicky náročné.

T-D prakticky

Pojďme si demonstrovat základní myšlenku Top-down analýzy na následujícím příkladu. Jako příklad jsme si vybrali měnový pár EURUSD a začneme na časovém rámci D1. Modře jsme zvýraznili hlavní zóny obratů, ke kterým jsme přidali swingové high a low (červeně). Swingové zóny se nacházejí ve vnitřním rozsahu pohybů a při analýze na nižších časových rámcích budeme tyto čtyři úrovně respektovat.

V rámci takového obchodu můžeme pracovat s pojmem „prémie“ nebo přirážka a naopak „diskont“ nebo sleva. Pokud je cena nad swingovým maximem = při shortování dostáváme cenu s prémií, naopak při poklesu ceny pod swingové minimum = při longování dostáváme cenu s diskontem.

Zdroj: platforma xStation 5, Analýza denního vývoje EURUSD a stanovení klíčových úrovní

Zde se již dostáváme do hlubší mikroanalýzy. V tomto případě obchodník začíná upřednostňovat krátké scénáře, protože tržní cena je nad swingovým maximem (z obrázku výše, nahoře červené) – získáváme cenovou prémii a zároveň silná denní úroveň vytvořila obratovou formaci předchozího rostoucího trendu (horní modrá křivka).

Poté už nezáleží na tom, jaký technický přístup obchodník zvolí, ale nejlepší je držet se jednoduchých vzorců, které si již osvojil. Zde jsme se rozhodli pracovat s weekly (týdenními) minimy v klesajícím trendu – označenými oranžovými kruhy, které fungují jako zajímavá zóna pro vstup do takových trendů – označené výnosy šedými obdélníky.

Zdroj: platforma xStation 5, Analýza spodního časového rámce H4 na EURUSD

TIP: Fundamentální výsledky často vytvářejí silnou swingovou úroveň, se kterou může obchodník počítat pro další fáze analýzy. Nejčastěji se jedná o dlouho očekávané údaje, které mají nejen krátkodobý dopad na volatilitu, ale také dlouhodobý přesah a sílu změnit tržní sentiment.

Na níže uvedeném příkladu měnového páru GBPUSD můžeme vidět, jak mohou data krátkodobě narušit strukturu trhu, aniž by se jednalo o významný směr trendu. Obchodník však může využít pohledu z vyšších rámců, které naznačovaly pásmový pohyb libry, a tato data vnímat pouze jako formu výběru likvidity mimo toto pásmo, což se nakonec stalo. Případně vyčkat se vstupem po uklidnění volatility a projet se korekcí, která následovala, zpět do pásma prudkého pohybu během vyhlášení makro údajů

Zdroj: platforma xStation 5, Analýza fundamentálních zón na páru GBPUSD

Pokud se chcete o tradingu a investicích dozvědět více, v sekci Vzdělávání na webových stránkách XTB naleznete řadu edukačních a analytických článků, které Vám pomohou rozšířit Vaše obchodní znalosti. Více informací zde.

Zdroj: XTB

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenopo 27.05.2024 10:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/jak-zlepsit-sve-obchodni-dovednosti-zkuste-top-down-analyzu/
KategorieInvestice, investice
AutorVladimír Holovka
guidhttps://roklen24.cz/?p=158598

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.