Specifické informační systémy a infrastruktura MěÚ Vyškov - zpráva o uržitelnosti č. 5






Projekt "Specifické informační systémy a infrastruktura MěÚ Vyškov", registrační číslo projektu: CZ 06.3.05/0.0/0.0/16_044/0005990 má za sebou již 5 let ostrého provozu a končí jeho doba udržitelnosti. A po přičtení doby realizace projektu k životnosti zejména HW a měnícímu se prostředí pro SW vyvstává otázka, jak dál zabezpečit níže popsané funkcionality a části projektu.


Projekt se skládal z těchto částí a nyní si popíšeme jejich aktuální stav :

1. Aktivní infrastruktura a kabeláž - Infrastruktura je základ fungování IT úřadu. Je to "silniční" síť úřadu a pokud by nebyla průjezdná či měla malou kapacitu pro přenos dat, nebude fungovat ani IT úřadu. Proto nadále pokračujeme v rozvíjení a posilování infrastruktury, aby zvládala uspokojit stále zvyšující se požadavky na rychlost a zejména bezpečnost komunikace úřadu s okolním světem (veřejnost, stát). U projektu „Rozvoj elektronických služeb města Vyškov“, který jsem zmínil v minulé zprávě, proběhne v nejbližší době veřejné zakázka a následně začne jeho realizace, která bude popsána v samostatné zprávě. Infrastruktura je proto nepostradatelný základ všech služeb poskytovaných MěÚ. Podali jsme také projekt "Kybernetická bezpečnost - MěÚ Vyškov", registrační číslo projektu: CZ.31.2.0/0.0/0.0/23_093/0008773 z Národního plánu obnovy. I pro tento projekt je stav naší infrastruktury stěžejní.

2. Bezpečnost - HW box GREYCORTEX se systémem MENDEL nám stále pomáhá vyhodnocovat provoz v naší síti. Vzhledem ke každoročnímu rozvoji a zvětšování naší wifi sítě (jak interní, tak i pro návštěvníky úřadu), je systém MENDEL výrazným pomocníkem při prevenci možných bezpečnostních incidentů, které by mohly nastat například nevhodným zapojením sítě, špatným nastavením jednotlivých segmentů sítě či naopak přílišným omezením komunikace. Jelikož jde o HW box, který se již blíží konci své technické životnosti, plánujeme v rámci projektu " Kybernetická bezpečnost - MěÚ Vyškov " pořízení nového HW boxu MENDEL od firmy GREYCORTEX. Tento produkt je vynikajícím nástrojem pro aktivní monitoring sítě a jsme s ním velice spokojeni.

3. Servery, pole, UPS - Servery, disková pole i UPS stále pracují bez problémů 24 hodin denně v našich dvou datových centrech (MěÚ a MP). Letos proběhne obměna 2 ks starých ESX serverů (pořízených z projektu v roce 2015-2016 a to jednak z důvodu nedostačujícího výkonu a rychlosti a také končící technické podpory serverů), na příští rok plánujeme obměnu dalších 2 ks ESX serverů. Jedná se o relativně větší investici, neboť ceny serverů vystřelily nahoru. Proto servery budeme měnit ve dvou etapách. Obě datová centra jsou kryta i dieselagregáty, které jsou pravidelně spouštěny a servisovány. Agregát datového centra MP je venkovní (nádvoří budovy MP), na straně MěÚ vnitřní (je umístěn ve sklepě). U tohoto agregátu byl udělán nový odvod spalin (komín), který je nově vyveden až nad střechu MěÚ, je z nerezu a tříplášťový - přesně dle ČSN normy.

4. WIFI - tuto wifi síť každoročně rozšiřujeme, v letošním roce opět o další 2 ks vysílacích bodů. Již jich bude 18. Již se blížíme konečnému stavu, kdy bude pokryt touto wifi sítí "celý" MěÚ. Což bylo cílem této aktivity, které byla součástí projektu, ale byla zařazena mezi nepodporované aktivity a proto je realizována postupně z vlastních prostředků.

5. Zálohování - Zálohování běží nadále bezproblémově. Z projektu " Kybernetická bezpečnost - MěÚ Vyškov " plánujeme pořízení nové páskové zálohovací jednotky (LTO 9), která bude jednak rychlejší, ale bude mít větší zálohovací kapacitu.

6. Rozšíření IS GINIS - Veškerá rozšíření IS GINIS v rámci projektu byla realizována a jsou v ostrém provozu a plně funkční. Další změny v IS GINIS proběhnou v rámci projektu „Rozvoj elektronických služeb města Vyškov“ , jehož realizace začne v tomto roce.

7. IS budovy - Jako další rozvoj, který jasně vyplynul z naší analýzy IS je napojení optického uzlu (datový rozvaděč - DR, který přivádí optickou síť na MěÚ) na dieselagregát a zásadní posílení UPS v ostatních datových rozvaděčích (celkem jich máme 7). Bude nataženo nové vedení napájení těchto DR, které bude svedeno do naší serverovny a ta je již napojena na dieselagregát.

Pokud jde o dokumentaci (bezpečnostní, provozní...), ta bude zpracovávána jak v rámci připravovaných projektů („Rozvoj elektronických služeb města Vyškov“ či " Kybernetická bezpečnost - MěÚ Vyškov "), tak také oddělením informatiky po realizaci dílčích změn.


Za IT oddělení zpracoval

Radek Brázda, vedoucí oddělení informatiky MěÚ Vyškov

Zodpovídá: Radek Brázda
Vytvořeno / změněno: 26.5.2024 / 26.5.2024


Zařazenone 26.05.2024 12:05:00
ZdrojVyškov
Originálvyskov-mesto.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=18857&id=1146400

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.