Mezinárodní den pohřešovaných dětí

Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Mezinárodní den pohřešovaných dětí

BENEŠOVSKO – Stále aktuální téma pohřešovaných a opuštěných dětí si připomínáme 25. května na POMNĚNKOVÝ DEN.

Mezinárodní den pohřešovaných dětí nebo také ,,Pomněnkový den“ připadá na pondělí 25. května. V České republice si ho připomínáme již od roku 2004. Původ vzniku tohoto dne mají „na svědomí“ Spojené státy americké, konkrétně tehdejší americký prezident Ronald Reagan, který v roce 1983 vyhlásil 25. květen Mezinárodním dnem pohřešovaných dětí, a to jako vzpomínku na 6letého Etana Patze, který se právě 25. května 1979 v New Yorku ztratil při cestě do školy. (Jeho rodiče spustili rozsáhlou pátrací akci, Etanova fotografie byla dokonce i na krabicích od mléka. Vyšetřovatelé ho však nikdy nenašli.)

Úkolem „Pomněnkového dne“ je připomenout, jak je velice důležité vštěpovat dětem základní pravidla kontaktu s cizí osobou, typu: ,,S nikým cizím se na ulici nebav!“, ,,Od nikoho cizího si nic neber!“, ,,Za světla ať jsi doma!“, apod. V současné době je třeba děti upozornit také na úskalí ve virtuálním světě, především na sociálních sítích. Už toto je prevence, jak můžeme předcházet tomu nejhoršímu – strachu z toho, že nevíme, kde je naše dítě. Dítěti je také třeba nastavit určité hranice, ale zároveň mu dát pocit jistoty a bezpečí. Mělo by vědět, že se na své rodiče může vždy a se vším obrátit a svěřit se jim, jelikož některé děti utíkají ze svých domovů ze strachu z rodičů, ze zklamání nebo nepochopení.

Ať je po dítěti vyhlášeno pátrání z jakéhokoliv důvodu, vždy je nutné k němu přistupovat rychle, zodpovědně a mnohdy i se zapojením veřejnosti. Je ovšem třeba mít na vědomí, že během roku se stane v řádu jednotek, že se pátrání ani nestihne vyhlásit a dítě je během chvíle po oznámení nalezeno v pořádku. Většinou se jedná o děti na hřištích nebo v obchodech, kdy rodič na chvíli ztratí pozornost a dítě někam odběhne. Rodič telefonicky oznámí pohřešovaní na Policii České republiky, na místo se dostaví nejbližší policejní hlídky, aby neprodleně propátraly okolí a zjistily bližší údaje. Naštěstí je ale dítě do pár minut nalezeno. Mnohdy na tísňovou linku 158 volá i všímavý občan, který vidí samotné malé dítě bez doprovodu.

Veliká pátrací akce po pohřešovaném dítěti se na Benešovsku realizovala zhruba před sedmi lety. Policisté přijali oznámení o pohřešovaném dítěti v Čerčanech. Chlapec odjel z domova na kole a do večera se nevrátil. Policisté ihned začali jednat. Vytěžili rodinu, sousedy, kamarády, zjišťovali veškeré dostupné informace a poznatky. Po dítěti pátrali téměř všichni službu konající policisté z územního odboru Benešov. Do pátrání byli přizváni také policisté ze sousedního okresu, z Prahy venkov – Jih i dobrovolní hasiči. Na místo byl povolán také policejní vrtulník. Pohřešování po chlapci bylo vyhlášeno v místním rozhlase. V rámci pátrání byla propátrána celá obec, blízké okolí a místo, kam chlapec na kole často jezdil. Díky včasné reakci a rychle zorganizované pátrací akci ze strany benešovských pátračů, byl pohřešovaný chlapec zhruba po dvou hodinách v pořádku vypátrán u místního kostela.

S problematikou pohřešovaných dětí či seniorů souvisí i unikátní mobilní aplikace ECHO vycházející z nápadu dvou policistů, který před několika lety podpořila Nadace Vodafone a umožnila tak její vznik. Aplikace ECHO usnadňuje okamžité zapojení široké veřejnosti do pátrání po pohřešovaných podobně zranitelných osobách. V aplikaci jsou k dispozici vždy aktuální informace a uživatelé mohou jedním stisknutím zavolat Policii ČR a předat relevantní informace.

nprap. Jaroslav Bican
P ČR Benešov
25. května 2024

Odkazy do noveho okna

1 Pomněnkový den

1 Pomněnkový den

Detailní náhled

2 Pomněnkový den

2 Pomněnkový den

Detailní náhled

3 Pomněnkový den

3 Pomněnkový den

Detailní náhled

4 Pomněnkový den

4 Pomněnkový den

Detailní náhled

5 Pomněnkový den

5 Pomněnkový den

Detailní náhled

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook


Zařazenoso 25.05.2024 18:05:00
ZdrojPolicie
Originálpolicie.cz/clanek/mezinarodni-den-pohresovanych-deti-129894.aspx

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.