Ministerstvo zdravotnictví plní další milník uvedený v Dohodě s Českou lékařskou komorou a zdravotnickými odbory

Dnes byl signatářům Dohody a členům pracovní skupiny, kterou vytvořilo Ministerstvo zdravotnictví za účelem plnění článku II. Dohody uzavřené dne 8. prosince 2023 mezi Ministerstvem zdravotnictví, Českou lékařskou komorou, Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařským odborovým klubem-Svazem českých lékařů a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR, rozeslán návrh zákonné úpravy odměňování zdravotnických pracovníků. Koncept pozměňovacího návrhu k zákoníku práce byl strany Ministerstva práce a sociálních věcí rovněž rozeslán, a to tento čtvrtek.

Součástí dohody uzavřené koncem minulého roku je závazek Ministerstva zdravotnictví:

připravit ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí návrh zákona o odměňování zdravotnických pracovníků s předpokladem účinnosti ode dne 1. ledna 2025 s cílem sjednotit odměňování zdravotnických pracovníků a změnit platy nebo mzdy lékařů podle memoranda o úpravě poměrů ve zdravotnictví z 14. února 2011 a proporcionálně též platy nebo mzdy ostatních zdravotnických pracovníků.

Tzv. Hegerovo memorandum bylo uzavřeno jako Memorandum o úpravě poměrů ve zdravotnictví dne 14. února 2011 mezi Ministerstvem zdravotnictví a Lékařským odborovým klubem a obsahuje mj. i následující bod:

3. Výhled pro r. 2012

Řešení:

S předpokladem zvyšování efektivity zdravotnického systému a v souladu s reformními kroky bude průměrný plat lékaře v přímé úměře na dosažené kvalifikace a praxi 1,5 násobku až 3 násobku průměrné mzdy v národním hospodářství ČR vyhlášené ČSÚ za rok o dva roky předcházející (při dosažení podmínky limitace objemu přesčasové práce na úrovni evropského standardu, tedy maximum 8 hodin přesčasové práce týdně).

Návrh zákona dnes rozeslaný Ministerstvem zdravotnictví obsahuje zákonnou záruku, že měsíční odměna nemocničních lékařů bude bez ohledu na to, zda jsou odměňováni mzdou nebo platem, vždy alespoň na úrovni deklarované tzv. Hegerovým memorandem.

Průměrná mzda v národním hospodářství za rok 2023 (2 roky předcházející roku 2025) dosáhla úrovně 43 341 Kč. Průměrný plat nebo mzda lékaře, který bude v roce 2025 zaměstnán v nemocnici a zároveň bude mít odslouženo průměrně 8 hodin týdně v rámci tzv. služeb, by dle návrhu tohoto zákona činila cca 65 tis. Kč až 130 tis. Kč v závislosti na úrovni dosažené kvalifikace a praxe. Proporčně jsou v návrhu zákona upraveny i minimální mzdy nebo platy ostatního zdravotnického personálu v nemocnicích. Dále je v návrhu obsažen i automatický každoroční růst těchto minimálních platů nebo mezd zdravotnických pracovníků a také je zohledněna délka praxe. Garantovaná výše platu nebo mzdy se navyšuje o 1 % za každý rok praxe.

V návrhu jsou tak obsaženy všechny principy vyplývající z dohody ze dne 8. prosince 2023. Dochází ke sjednocování odměňování, kdy je pro oba způsoby odměňování, platovou i mzdovou sféru, stanovena jednotná základní úroveň. Zároveň je přímo v textu zákona a ve způsobu výpočtu minimálních platů nebo mezd obsažen závazek z tzv. Hegerova memoranda, a to v celém rozmezí 1,5 až 3násobku průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství ČR za rok o dva roky přecházející.

Minimální úroveň je u nejméně zkušeného lékaře, který musí pracovat pod odborným dozorem lékaře se specializovanou způsobilostí, stanovena na 65 000 Kč. Ohodnocení nejzkušenějších lékařů se specializovanou způsobilostí by potom odpovídalo cca 130 tisícům Kč měsíčně, a to včetně 8 hodin přesčasové práce týdně. V těchto minimech zároveň nejsou obsaženy všechny další příplatky, mimořádné odměny, cílové odměny a další složky odměňování.

Jde o výrazný nárůst jistoty pro všechny lékaře, neboť v současné době mají lékaři jistotu pouze danou tzv. tarifní tabulkou, která se v případě poskytování zdravotních služeb pohybuje od 41 380 Kč do 71 700 Kč měsíčně, v závislosti na platové třídě a platovém stupni. V případě mezd je úroveň odměňování smluvní.



Zařazenopá 24.05.2024 18:05:00
ZdrojMZČR tiskové
Originálmzd.gov.cz/tiskove-centrum-mz/ministerstvo-zdravotnictvi-plni-dalsi-milnik-uvedeny-v-dohode-s-ceskou...
AutorMarek Šplíchal
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.