Taxík Maxík pro seniory a zdravotně hendikepované


Taxík Maxík - zdroj FB Lékárna Dr. Max

Městská část Praha 4 se zapojí do projektu Nadace Charty 77 nazvaného „Taxík Maxík“, jehož smyslem je zajistit bezpečnou a finančně dostupnou dopravu seniorů a osob se zdravotním postižením k lékaři, na úřady nebo na poštu. Závazný zájem o zapojení Prahy 4 do tohoto projektu schválila na svém zasedání ve středu 22. května Rada MČ Praha 4.

„Po této službě zaznamenáváme v Praze 4 dlouhodobě velkou poptávku a příkladem dobré praxe je její zavedení v jiných městských částech hlavního města a obcích České republiky,“ uvedl radní pro oblast zdravotní a sociální Radek Lacko (ANO 2011). „Po důkladné analýze různých služeb přepravy seniorů jsme vybrali ověřený filantropický model Nadace Charty 77 realizovaný ve spolupráci s lékárnami Dr. Max, který úspěšně funguje již deset let.“

Do projektu Nadace Charty 77 je aktuálně zapojeno 27 obcí, devět krajů a taxíky Maxíky průměrně převezou 16 000 klientů za rok. V Praze provozují automobil v rámci projektu „Taxík Maxík“ čtyři městské části, Praha 4 tedy bude pátou. Ukazatelem úspěšnosti a potřebnosti je i fakt, že nikdo ze zájemců z projektu nevystoupil (neukončil provozování služby), naopak pořizují si druhé vozidlo nebo pokračují po osmileté první fázi v revitalizaci vozidla.

Služby poskytované v rámci projektu Taxík Maxík představují zvýhodněné přepravní služby určené výhradně pro přepravu seniorů a osob se zdravotním postižením za sociálními a zdravotními účely a nejsou tudíž běžnou komerční taxislužbou. V první fázi budou prioritně sloužit pro klienty Ústavu sociálních služeb v Praze 4.

Nadace Charty 77 uzavírá s provozovatelem služby dvě smlouvy: první je darovací (na vozidlo) a druhá stanoví podmínky jeho provozování. Pravidla tzn. cílovou skupinu, výši platby, způsob sjednávání služby si nastavuje každý provozovatel sám. Rovněž na rozhodnutí městské části nebo obce je, zda si určí jiného provozovatele, například příspěvkovou organizaci, neziskovou organizaci, či službu provozuje sama. V Praze 4 bude tuto službu zajišťovat Ústav sociálních služeb v Praze 4, který je příspěvkovou organizací MČ Praha 4.

Nespornou výhodou zapojení do projektu Taxík Maxík je darované vozidlo, jehož pořizovací cena přesahuje jeden milion korun a finanční příspěvek na první rok provozu služby v částce 150 000 korun.

Zřízení služby typu senior taxi je jedním z cílů Koncepce v oblasti sociální politiky městské části Praha 4 pro období 2024 – 2034, kterou schválilo Zastupitelstvo městské části Praha 4 na svém zasedání 20. března 2024.

O spuštění služby pro veřejnost vás budeme informovat.

Taxík Maxík - zdroj FB Lékárna Dr. Max
Zdroj foto: facebook Dr. Max Lékárna

Zařazenopá 24.05.2024 17:05:03
Vydáno
ZdrojPraha 4
Originálpraha4.cz/Taxik-Maxik-pro-seniory-a-zdravotne-hendikepovane-1.html

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.