Vývoj afrického moru prasat umožňuje zrušení ochranných pásem na Českolipsku

Oblast na Českolipsku zaujímající plochu 14 katastrů o rozloze 232 km2 již není tzv. uzavřeným pásmem II a neplatí v ní mimořádná veterinární opatření související s výskytem afrického moru prasat (AMP). Současně s tímto krokem dochází ke zmenšení uzavřeného pásma I (nárazníkové pásmo), které se zmenší o 78 katastrů o výměře 503 km2. V souladu s legislativou EU Státní veterinární správa (SVS) z důvodu příznivé nákazové situaci v oblasti přistoupila ke zrušení a zmenšení uzavřených pásem na Českolipsku. Od jediného pozitivního případu této nákazy u obce Hradčany nad Ploučnicí nedaleko Mimoně u uloveného divočáka již uplynul více než rok. Zmíněné lokality se tak dostávají do režimu území bez AMP, ve kterých už nebude platit povinnost všechny ulovené divočáky vyšetřovat na AMP.

21. května 2024 vyšla v Úředním věstníku EU upravená takzvaná regionalizace pro Českou republiku v souvislosti s výskytem afrického moru prasat. Tímto krokem došlo k úplnému zrušené uzavřeného pásma II v oblasti České Lípy a zároveň bylo zmenšeno uzavřené pásmo I v této oblasti. Důvodem změny je, že se v posledních 12 měsících na Českolipsku neobjevil další výskyt afrického moru prasat. Jediný pozitivní případ v této oblasti byl potvrzen 4. května 2023 u prasete divokého uloveného v katastru obce Hradčany nad Ploučnicí v Libereckém kraji.

„Jsme velmi rádi že i přes složitou nákazovou situaci týkající se AMP v Libereckém kraji došlo k dílčímu úspěchu a bylo tak možné přistoupit k ukončení uzavřených pásem na Českolipsku. Nyní se ještě více zaměříme na problematičtější situaci v severnějších oblastech Liberecka, kde se stále objevují nové pozitivní kusy prasat divokých,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V uzavřených pásmech bylo možné přemísťovat domácí prasata pouze s veterinárním osvědčením nebo ohlášením. Každé přemístění domácích prasat chovaných mimo uzavřená pásma muselo být ohlášeno krajské veterinární správě prostřednictvím elektronického formuláře. Každé ulovené prase divoké muselo být vyšetřeno na AMP. Uživatelé honiteb nebo lovci měli povinnost oznámit místo uskladnění a využití uloveného divočáka krajské veterinární správě prostřednictvím elektronického formuláře. Divočáky ulovené v uzavřeném pásmu II nebylo možné přemísťovat mimo uzavřené pásmo II.

AMP je akutní onemocnění prasat podobné klasickému moru prasat. Je charakteristický vysokou, téměř 100% úmrtností více o nákaze zde. V populaci divokých prasat se virus šíří zejména přímým kontaktem, ale také krmivem a podestýlkou, vodou či předměty. AMP se stále vyskytuje pouze v populaci prasat divokých, v chovech domácích prasat nebyla v ČR tato nákaza dosud nikdy potvrzena.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Současná mapa uzavřených pásem AMP

Současná mapa uzavřených pásem AMP


Zařazenopá 24.05.2024 14:05:00
ZdrojStátní veterinární správa
Originálsvscr.cz/vyvoj-africkeho-moru-prasat-umoznuje-zruseni-ochrannych-pasem-na-ceskolipsku/
KategorieAktuality, Tiskové zprávy 2024
AutorJiří Smetana
guidhttps://www.svscr.cz/?p=47855

Související témata

Afrika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.