Zdarma na koncert či do bazénu? Vyškov se připojuje k projektu Aktivní město

TISKOVÁ ZPRÁVA
Zdarma na koncert či do bazénu? Vyškov se připojuje k projektu Aktivní město

Odkazy

  • Aktivní město [PDF, 931 kB]
  • Aktivní město - jak to funguje [PDF, 136 kB]

Vyškov, 23. května 2024 – Projdou jednoduchou registrací a zažádají si o příspěvek, který pak využijí na kulturní, sportovní či volnočasové aktivity. Vyškovská radnice se připojuje k projektu Aktivní město. Občané od 65 let s trvalým bydlištěm ve Vyškově můžou od 1. června žádat o příspěvek ve výši 1 500 korun. Obdrží jej ve formě voucheru, který dle svého uvážení uplatní u některé ze zapojených příspěvkových organizací města.

Příjem žádostí i distribuce voucherů probíhá on-line prostřednictvím aplikace Aktivní město. Na projekt Vyškov vyčlenil částku 2 miliony korun. „Poukázku mohou získat Vyškované starší pětašedesáti let. Rozhodně nejde o nějakou okrajovou skupinu lidí. Ve Vyškově se projekt může týkat až 4 500 seniorů, což je skoro čtvrtina města. Velice dobře si uvědomujeme, jak je pro ně současná doba ekonomicky náročná. Novinkou hodláme přispět k aktivnějšímu trávení jejich volného času. Jde nicméně o pilotní projekt, uvidíme, jaký o něj bude zájem. Zároveň jím podporujeme naše příspěvkové organizace,“ prohlásil místostarosta Vyškova Karel Goldemund s tím, že hradit vstup nebo například nákup permanentky půjde v Aquaparku Vyškov, Knihovně Karla Dvořáčka, Městském kulturním středisku Vyškov či ZOO PARKu a DinoParku Vyškov.

Připomněl, že projekt se osvědčil například v Olomouci nebo v některých pražských městských částech. „Jedná se primárně o podporu seniorů, kterým chceme nabídnout hezké zážitky. Ty ale můžou prožít třeba se svými vnoučaty, takže i tímto směrem lze voucher uplatnit. Jednoduše necháváme na občanech, ať si sami rozhodnou, kde a jak příspěvek utratí,“ upozornil místostarosta.

Poukázku s QR kódem (vytištěnou nebo v mobilu) senior ukáže a uplatní přímo na pokladně daného zařízení. Z 1 500 korun se vstupné odečte. „Peníze je nutné utratit do 90 dnů od registrace, jinak možnost uplatnění zaniká. Lidé zároveň dostávají upozornění, že se blíží jejich termín možnosti čerpání. Minimální částka, kterou takto lze uhradit, je 50 korun. Dotyčný může příspěvek vybrat jednorázově, nebo jej uplatňovat postupně. Projekt potrvá do konce kalendářního roku, případně do vyčerpání rozpočtu. Zároveň ale například lze, že si senior na konci prosince zakoupí lístek na divadlo, které se uskuteční až příští rok,“ informoval místostarosta Goldemund. Registrace seniorů a příjem žádostí tak bude probíhat na www.aktivnimesto.cz od 1. června do 31. prosince.

Myšleno je rovněž na případné zájemce, kteří si příliš nerozumí s počítačem. „Vnímáme, že někteří senioři mohou mít s registrací problém. Vytipovali jsme proto dvě místa, kde jim rádi pomůžeme: Knihovnu Karla Dvořáčka a Turistické informační centrum Vyškov. Stačí, aby s sebou měli občanský průkaz. Voucher si odnesou v papírové formě,“ řekl místostarosta Vyškova.

Podstatné bude, jak se novinka osvědčí. „Pokud se projekt ukáže jako životaschopný, podobnou podporu nabídneme i v příštím roce. Počet zapojených subjektů se může postupně rozšířit. Zároveň budeme chtít podpořit další skupiny, kterých se současná ekonomické situace nepříjemně dotýká, například rodiny s dětmi,“ uzavřel místostarosta Goldemund.
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 23.5.2024 / 23.5.2024


Zařazenost 29.05.2024 11:05:00
ZdrojVyškov
Originálvyskov-mesto.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=18857&id=1146373
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.