Město bude jednat o možné úpravě napojení severní tangenty na D11 u Plotišť, nesmí to ale zdržet její výstavbu ani nový územní plán

Když veřejný zájem ohrozí jiný veřejný zájem. Přesně v takové situaci se nyní ocitlo město Hradec Králové. Nový územní plán město připravuje již řadu let, v létě má dokonce přijít výrazný posun v podobě dalšího veřejného projednání. Do přípravy nejdůležitějšího strategického dokumentu města ale nyní vstoupil nesouhlas obyvatel z městské části Plotiště s napojením severní tangenty na dálnici D11. Jedná se o obchvat města, díky kterému má být velký objem dopravy, především nákladní, odkloněn z hustě obydlených městských částí. Město možnou změnu jeho trasy projedná s Ředitelstvím silnic a dálnic. Tyto úpravy ale nesmí způsobit významné komplikace či zdržení výstavby severní tangenty a procesu schvalování nového územního plánu.
Tisková zpráva

„Celá tato situace je pro všechny strany velmi složitá a nepříjemná. V podstatě se jedná o stav, kdy jdou dva veřejné zájmy proti sobě. Město ale v tuto chvíli není ani v roli soudce, aby mohlo rozhodnout, čí zájem bude upřednostněn. Na jedné straně tu jsou zcela zásadní a strategické priority města, a to urychlení výstavby severní tangenty a dokončení nového územního plánu. Na druhé straně část obyvatel hradeckých Plotišť nyní požaduje změnu trasování napojení tangenty a zrušení plánovaného záchytného parkoviště. Trasování severní tangenty je ale stanovené dle krajských zásad územního rozvoje už od roku 2011 a znovu bylo projednáno i v rámci jejich navazující změny v roce 2018. V procesu mohl každý uplatnit své námitky a připomínky, nicméně v té době se z Plotišť prakticky nikdo neozval. Řešit nyní tento nový požadavek může proces přípravy územního plánu města a severní tangenty velmi ohrozit,“ popisuje situaci náměstek primátorky Adam Záruba odpovědný za územní plánování.

Se severní tangentou počítá územní plán už od roku 2000, kdy byla pro pozemky vyčleněna územní rezerva. Pozemky pro výstavbu komunikace jsou již ve vlastnictví státu, Ředitelství silnic a dálnic má za sebou několikaletou projektovou přípravu, které předcházela řada studií. V nejbližších letech by navíc ŘSD mělo získat i potřebné stavební povolení. „Výstavba severní tangenty je v primárním zájmu města a drtivé části občanů, ale samotné rozhodování je věc nad úrovní města. Hlavní slovo v této věci má Ministerstvo dopravy a podstatné jsou také Krajské zásady územního rozvoje. Těmi se musíme při všech procesech v rámci územního plánování ze zákona řídit,“ uvádí náměstek Záruba.

Příprava nového územního plánu v Hradci Králové navíc v posledních měsících výrazně pokročila. V závěru loňského roku město přebralo upravený návrh územního plánu, nyní chystá veřejné projednání. „Pokud vše půjde dobře a dle našich předpokladů, mohlo by se veřejné projednání uskutečnit 8. srpna tohoto roku, což je nejbližší možný termín vzhledem ke všem procesům a možnostem,“ říká náměstek Záruba.

I přes obtížnost celého procesu se ale město pokusí ještě hledat další řešení. „Vůbec tento případ nechceme podceňovat a zcela rozumíme požadavku obyvatel Plotišť, s Ministerstvem dopravy jsme v kontaktu a o celé záležitosti se s nimi chceme i nadále bavit. Do jednání zapojíme i Ředitelství silnic a dálnic a budeme společně prověřovat možnosti napojení severní tangenty. Nemůžeme a nechceme ohrozit nebo pozdržet celý proces přípravy územního plánu a výstavby severní tangenty, ale můžeme se znovu podívat na to, zda jsme udělali skutečně vše, co jen bylo možné,“ dodává náměstek Záruba. Tento postup také na svém jednání v tomto týdnu schválilo městské hradecké zastupitelstvo.


Kateřina Malá
tiskové oddělení
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 23.5.2024 / 23.5.2024

Zařazenočt 23.05.2024 13:05:00
ZdrojHradec Králové
Originálhradeckralove.org/vismo/dokumenty2.asp?id_org=4687&id=84488
guid84488


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.