Divadlo J. K. Tyla vstoupí do jubilejní sezony. Připraví šestnáct premiér

Divadlo J. K. Tyla vstoupí do jubilejní sezony. Připraví šestnáct premiér

Dohromady 16 premiér, 3 obnovené tituly a 34 inscenací zůstávajících na repertoáru. To je nabídka Divadla J. K. Tyla (DJKT) v Plzni pro sezonu 2024/2025, která bude v pořadí už 160.

240523_Predplatne_DJKT_Drakula

Zdroj fotografií: Divadlo J. K. Tyla v Plzni

První premiérou nové sezony bude muzikál Dracula, dále se diváci mohou těšit například na slavného Verdiho Trubadúra, úžasný příběh Zeměplochy Terryho Pratchetta s názvem Maškaráda, balet Špalíček inspirovaný českým folklórem či zábavný muzikál z prostředí travesti-klubu Klec bláznů a mnoho dalšího v činohře, opeře, muzikálu i baletu.

Divadlo novou sezonu symbolicky zahájí 3. září 2024 Průvodem Vendelín a rozloučí se s ní 27. června 2025 Veselou vdovou v Amfiteátru Lochotín.

Kromě toho, že DJKT připomene 160. sezonu stálého českého divadelnictví v Plzni, oslaví i první kulaté výročí otevření Nového divadla, a to společným večerem s názvem 10 let v Novém konaném 21. září 2024 a venkovní výstavou.

„Plzeňské divadlo má bohatou tradici i zajímavou historii a 160. sezona stálého českého divadelnictví v Plzni svědčí o jeho jedinečnosti, neboť málokteré tuzemské divadlo se může pochlubit takovouto kontinuitou své činnosti. Příští divadelní sezona 2024/2025 se ponese v duchu kvalitního programu na všech scénách i řady zajímavých výročí, jako je například letošní Rok české hudby nebo 10 let existence a provozu budovy Nového divadla, jehož výstavba byla součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Divadlo J. K. Tyla nespornou kvalitou své domácí činnosti a také bohatou mezinárodní spoluprací dokazuje, že na kulturní mapu Evropy patříme. Dále si v roce 2025 město Plzeň připomene 730 let od svého založení,“ uvedla Eliška Bartáková, radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

„V nadcházející sezoně budeme pokračovat v oslavách Roku české hudby. Pro diváky připravíme mimo jiné Rejchovo Rekviem v katedrále sv. Bartoloměje, dva melodramy Jiřího Antonína Bendy Ariadna na Naxu a Medea nebo Janáčkův působivý Zápisník zmizelého,“ zdůraznil ředitel DJKT Martin Otava a dodal, že uvedení všech Smetanových oper vyvrcholí v lednu 2025 epilogem Roku české hudby: „Ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským v Ostravě nabídneme našim divákům opery Tajemství, Braniboři v Čechách a Dvě vdovy.“

240523_Predplatne_DJKT

Předplatné

Předplatné je v prodeji od 24. dubna 2024 a nabízí výběr ze 34 skupin, které jsou složené ze tří až osmi převážně premiérových titulů. Mezi výhody předplatného patří předem dané termíny a stejná místa k sezení a výhodnější cena oproti běžnému vstupnému. Hlavní výhodou je přenosnost abonentky, kterou je možné darovat nebo půjčit jen na vybraná představení ze skupiny. DJKT také nabízí svým abonentům přednostní nákup často se slevou na nejžádanější akce, jako je Noc s operou. Abonmá k právě končící sezoně si k 31. prosinci 2023 zakoupilo 6 506 diváků.

Pro školy

V nadcházející sezóně bude DJKT pokračovat i ve dvou úspěšných pořadech pro děti z mateřských a základních škol. Pro ty nejmenší je určen tříkolový cyklus Tančíme s Malou mořskou vílou. Kromě zhlédnutí představení děti čeká i zajímavé putování divadelní budovou a návštěva umělců v mateřských školách. Druhý projekt Divadelní brány je určen pro žáky 8. a 9. tříd základních škol. „Interaktivní cesta divadlem žákům představí profese, které by si možná ve spojitosti s divadlem nevybavili, a tím pádem jim rozšíří povědomí o možnostech uplatnění v kulturním sektoru. Během proběhlých dvou kol Divadelních bran jsme v divadle přivítali 288 žáků,“ připomněl Martin Otava.

Vstupenky i předplatné mohou diváci zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách www.djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 23. 5. 2024, Martin Pecuch
Sdílet
Vytisknout

Zařazenočt 23.05.2024 10:05:30
Vydáno
ZdrojPlzen.eu
Originálplzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/divadlo-j-k-tyla-vstoupi-do-jubilejni-sezony-pripravi-s...
Přílohy
KategorieAktuality z města
AutorMartin Pecuch (Plzen)

Související témata

Divadlo Archa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.