Léto u přehrady začíná oficiálně 1. června

Teploty pomalu a jistě stoupají, ohřívá se vzduch i voda, a tak je jasné, že nás čeká další roční období. Léto. A s ním i obsazené břehy jablonecké vodní nádrže Mšeno. V plné síle se tzv. Jablonecké moře probudí 1. června. To začíná oficiálně koupací sezona.

Vodní nádrž Mšeno vlastní Povodí Labe, město prostřednictvím technických služeb, pracovníků veřejně prospěšných prací i dobrovolníků udržuje zeleň, cyklo a in-line stezky, sportoviště a dětská hřiště ve svém vlastnictví.

Na mšenském břehu vodní nádrže se už na své druhé léto chystá nové občerstvení U Prutu s celoročními toaletami. Svou premiéru si odbyde také nový stánek pracovně zatím nazvaný U Hráze, kde lidé najdou další zázemí a sezonní toalety, včetně místa k převléknutí nebo skříněk na ukládání. Nové celoroční WC se pak otevře u Základny, kde na oblíbeném dětském hřišti poskytne stín pergola.

Pro malé i větší sportovce je v blízkosti bývalých Slunečních lázní i nadále k dispozici alespoň minirampa, která je jedním ze dvou skate spotů ve městě.

Tajvan v novém šatě

Novinky se objeví také na nově vykoupeném území na břehu mšenské přehrady – na Tajvaně. Tady skončilo rozebírání stavebních zbytků někdejší výletní restaurace. „Bylo nutné tu nejprve provést generální úklid. Žulové kameny se na pozemku nejprve uskladnily, zbytek stavební suti se odvezla. Z přírodní scenérie zmizí také nevzhledný sklad, jímž byla stará stavební buňka. Zdemolovaný byl i stánek občerstvení a okolní asfaltové plochy. Obnovená je přístupová cesta na Tajvan. Je tu i lépe zorganizované parkování,“ říká náměstek primátor pro správu majetku Petr Roubíček

Uskladněné kameny najdou nové využití: „Bude z nich ohniště, respektive sedací zídky kolem něj,“ připomíná Pavlína Müllerová, vedoucí kanceláře architektury města. Ohniště bude na místě, kde kdysi stávala restaurace. Bude větší, než je obvyklé, a kromě zídek kolem něj budou i dřevěné lavice. Určené bude veřejnosti, která se při jeho využití musí řídit platným řádem.

Aby úklid byl kompletní, je třeba zde upravit také zeleň, především zdejší alej, která není v moc dobrém stavu. Těm stromům, jejichž zdravotní stav nebyl důvodem ke kácení, bude poskytnutá odborná péče, protože zájmem města je samozřejmě zachránit co nejvíce dřevin. Na podzim je pak v plánu výsadba nových stromů navazující na současnou alej.

Se psi k přehradě ano, v první se koupat nesmí

K vodě chodí mnoho lidí se svými psími kamarády, jimž by také rádi dopřáli osvěžení v letních vedrech. Tady však platí omezení, a to na tzv. první přehradu, kde se psi podle vyhlášky nesmí psi koupat od 1. 5. do 31. 8. „Dodržování zákazu kontroluje a na bezpečnost cyklistů i in-line bruslařů dohlíží městská policie, která na obhlídky klidu u přehrady vyráží na kolech,“ připomíná ředitel městské policie Michal Švarc.

Vyhláška vychází vstříc jak majitelům psů, tak ostatním občanům. V období květen–září mohou psi využívat pouze II. a III. přehradu. V I. nádrži je v této době koupání psů zakázáno. „Ve vyhlášce jsou také vyhrazené plochy pro volný pohyb psů, ovšem včetně časového vymezení – v parku pod hrází a na Tajvanu se psi mohou bez vodítka proběhnout mezi 19.30 a 7.30, tedy ráno a večer,“ shrnuje vyhlášku vedoucí oddělení právního a veřejných zakázek Jiří Kučera, který dodává, že od září do dubna, kdy lidé přehradu ke koupání využívají zcela minimálně, mohou psi do vody i v první přehradě.

Odpadkové koše často neodolají útoku vandalů

O úklid a likvidaci odpadků se starají Technické služby Jablonec nad Nisou. Kolem přehrady je pětatřicet odpadkových košů. „Ačkoliv tu byl instalovaný poměrně bytelný mobiliář, přesto každý rok musíme odpadkové koše opravovat nebo vyměňovat, protože je stále nějací vandalové ničí,“ říká Štěpánka Gaislerová, vedoucí oddělení správy veřejné zeleně. Návalu odpadků pomáhá každý rok v koupací sezoně odolávat kromě pevně instalovaných odpadkových košů také 23 kovových konstrukcí na pytle na směsný odpad a 10 konstrukcí na žluté pytle ke sběru plastů. V plánu je také rozmístění nádob na tříděný odpad.

Abyste se nebáli

Na bezpečnost budou u přehrady opět dohlížet jablonečtí strážníci, k dispozici mají kola, elektrokola a skútry. „Samozřejmě, že tam, kde se zvýší počet lidí, tak zvyšujeme i počet hlídek. A léto u přehrady je přesně ta příležitost,“ říká zástupce ředitele Městské policie Jablonec nad Nisou Josef Penz. Nejen bezpečnost bude cílem hlídek MP. Dohlížet budou také například na dodržování nočního klidu.

O bezpečnost ve vodě se postarají stejně jako v předchozích letech vodní záchranáři. Ti pomohou ošetřit také zranění, ke kterým při sportování může dojít. Jejich základna se vrátí na Tajvan, najdete ji v totožných bílých buňkách jako loni. (jn)


Zařazenost 22.05.2024 18:05:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=42700&clanek=42906

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.