Smíšený pěvecký sbor Janáček slaví 75 let

Jablonec je pro mnohé především městem skla, bižuterie, sportu, ale je to také město kultury. Na profesionální i amatérské scéně tu působí řada vynikajících hudebníků tvořících na vysoké úrovni. Mezi pojmy v této oblasti bezesporu patří i SPS Janáček, založený sbormistrem Františkem Chlebečkem v roce 1949. V letošním roce sbor slaví 75 let své existence.

V čele sboru stálo několik sbormistrů – např. Jiří Pecháček nebo Věra Vojtěchová. Čtyřicet let to pak byl především Josef Boček, který přivedl sbor na úroveň špičkových těles nejen u nás, ale i v mezinárodním měřítku.

Domácí i mezinárodní věhlas

Sbor reprezentoval nejen v České republice, zpíval i v řadě evropských zemí a v zámoří, kde se také dočkal úspěchů a získal cenné trofeje. Vystupoval rovněž s prestižními hudebními tělesy – Filharmonií Hradec Králové či Dolnoslezskou filharmonií Jelení Hora. Mezi pocty můžeme řadit i účast sboru na Pražském jaru v roce 1986. Výčet činnosti SPS Janáček by nebyl úplný, kdybychom zapomněli uvést diskografii souboru, která čítá tři gramofonové desky, audiokazety a CD i nahrávky v Českém rozhlasu.

Mezinárodní aktivity Janáčka jsou bohaté. V zahraničí koncertuje od roku 1964, projel přes 20 zemí Evropy a dvakrát vystupoval v USA. Udržuje četné kontakty s evropskými sbory – např. to bylo dlouholeté přátelství se sbory v německém městě Gifhorn, v současné době je to sbor z německého Zwickau. Kronika sboru má zaznamenáno na 400 vystoupení v 80 místech ČR, Evropy a USA. Velmi úspěšným zájezdem bylo turné po Finsku v roce 2012, dále pak zájezdy do Skotska, Lotyšska. Posledním zahraničním zájezdem byly Pobaltské státy Litva, Lotyšsko a Estonsko s několikadenní návštěvou ruského Petrohradu.

Repertoár sboru je bohatý a pestrý, obsahuje skladby různých uměleckých směrů od renesance po současné autory, od duchovní hudby po velké operní sbory a úpravy českých i zahraničních lidových písní.

Nová éra souboru

V roce 2005 se stala uměleckou vedoucí Olga Fröhlichová. Pod jejím vedením nastudoval sbor velká hudební díla, např. Korunovační mši W. A. Mozarta, oratorium J. Haydna Il Ritorno di Tobia, Mši D-dur Antonína Dvořáka a program 9 velkých operních sborů Janáček Opera Gala. Sbor zahájil spolupráci se sborem a orchestrem katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, dále s Dolnoslezskou filharmonií v Jelení Hoře, s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem a naposledy také s Jaroslavem Krčkem a Musicou Bohemicou. Dvakrát vystoupil v pražské Loretě a zazpíval si několikrát i v katedrále sv. Víta v Praze.

Posledními velkými projekty bylo nastudování oratoria Jan Hus (Carl Loewe) společně se sborem z německého města Zwickau v roce 2018, v roce 2022 Requiem Jana Zacha a v roce 2023 kantáty Svatební košile Antonína Dvořáka, která zazněla v rámci festivalu Hudba z ráje v Jičíně.

Hostujícími sólisty sboru v těchto náročných skladbách se stali např. sopranistka Karolína Cingrošová nebo barytonista Jaroslav Patočka, těmi stálými a dlouholetými pak Dana Zahrádková a Josef Stašík.

Týmovost

Sbor by ovšem nemohl tak skvěle fungovat, kdyby v jeho čele stál pouze jeden člověk. Neméně důležití jsou určitě další – Romana Halamová, která sbor doprovází na klavír, Mirek Halama, který jako zkušený muzikant upravil již několik písní a pomáhá při zajištění orchestru pro doprovod větších skladeb. Dlouholetou předsedkyni Ivu Kopáčkovou vystřídala v loňském roce Jana Kuklová. V neposlední řadě je to Pavel Kopáček – jehož často zpěváci s humorem nazývají „nehrajícím kapitánem“ – který pro sbor vyjednává a organizuje koncerty a velké projekty.

SPS Janáček odolá mnohému

Velkou zkouškou pro sbor bylo období covidových opatření – nejenže bylo zpívání zakazováno, ale sbor po těžkém průběhu nemoci navždy opustil dlouholetý člen a sólista Ríša Hájek. Přesto se zpěvákům podařilo navázat na předchozí úspěšnou dobu. Janáček má nyní asi 55 členů – jeho řady posílili i mladí zpěváci ze středních a vysokých škol nebo bývalí členové dětského sboru Vrabčáci.

Narozeninové oslavy

A přestože 75letému člověku by možná už síly pomalu ubývaly, o sboru to rozhodně neplatí. V letošním roce se pustil do příprav několika koncertů k Roku české hudby, ale přijal i nabídku na další velký projekt se sborem ze Zwickau.

Na oslavu svých narozenin připravil Janáček svým příznivcům hudební lahůdku. Poprvé vystoupí na festivalu Jablonecké tóny na letní scéně Eurocentra ve čtvrtek 20. června v 19 hodin. Na koncertu Pocta českým tvůrcům ho doprovodí nový Symfonický orchestr Liberec pod taktovkou Graziana Sanvito a sólisté Karolína Cingrošová a Jaroslav Patočka. Koncert moderuje Václav Žmolík a na programu jsou známé skladby, operní árie a písně předních českých skladatelů. Všichni příznivci dobré hudby jsou na oslavách narozenin Janáčka vítaní.

Více o souboru na www.sps-janacek.info.

(of)


Zařazenost 22.05.2024 18:05:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=42700&clanek=42912
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.