Víme, čím žil Jablonec před 100 lety - červen 1924

Sto let – to jsou přibližně tři lidské generace. Vybrali jsme pro vás z oblíbeného deníku Gablonzer Tagblatt, čím žil Jablonec před sto lety.

1. června 1924, 150, strana 1, ranní vydání

Praha. Povýšení důstojníků československé armády proběhne 28. 10. Od letošního roku se bude povyšovat vždy v toto datum. Novinkou je, že se letos poprvé bude týkat všech nepovýšených, především těch, kteří byli převzati ze staré rakouské armády.

2. června 1924, 151, strana 1, 2, večerní vydání

Vídeň. Atentát na rakouského kancléře Dr. Seipela. Kancléř se vracel včera večer z Burgenlandu vlakem na Jižní nádraží. V 7.15 večer jej zranil ranou z revolveru dělník Karl Jawurek, narozený roku 1895, bytem Pottenstein. Při zatýkání volal: „Nemohu za to, moje žena, moje děti.“ Po činu obrátil revolver proti sobě a čtyřikrát vystřelil; jedna rána mu způsobila těžké zranění. Našel se u něj dopis na rozloučenou. Motivem jeho činu byly beznadějné hospodářské poměry. Měl u sebe legitimaci sociálně demokratické strany.

V městské knihovně zaznamenali opět přírůstek 42 čtenářů, jichž je celkem už 1 079. Nové knihy věnovali učitelé H. Baudisch, Adolf Bengler, odborný učitel Friedrich Endler a Rudolf Geling, ředitelství odborné školy, Oswald Hönig, similizér Konrad Jäger, Alois Pitasch, celní revident Eduard Simm, spolek stenografů a Otto Walter. Čítárnu navštívilo 1 340 čtenářů.

4. června 1924, 153, strana 7, večerní vydání

Inzerát. Kino Fortuna hraje od 4. 6. vesnický film U studánky před vraty a senzační film Cena za krásu. Kino Invalidů má na programu ohromující tragédii o devíti aktech Žena – ďábel – svět. Kino Metropol hraje senzační film Hotentot o sedmi aktech a veselohru Stáří nechrání před hloupostí.

5. června 1924, 154, strana 1, 5, večerní vydání

Ze světa. Útok na Mount Everest byl odražen – konstatuje nadporučík E. F. Norton. Obrovská hora se bránila vichřicemi a mrazem. Expedice trvala 14 dní. Členové vybudovali postupně čtyři tábory. Členy expedice byli Geoffrey Bruce, Norton a Mallory. Pomáhaly jim dvě skupiny šerpů.

Jablonec. Německý akademický spolek se chystá uvítat na nádraží univerzitní pěvecký spolek z Prahy Bardové. 6. června 1924, 155, strana 5, 7, V Jablonec. Matka v tíživé bytové nouzi dá své 15měsíční manželské dítě do přechodné péče. Nabízí 250 Kč měsíčně a poskytne šaty a prádlo. Informace u pana Dr. Theodora Dresslera, Školní ulice 16, mezi druhou a třetí hodinou odpoledne.

7. června 1924, 156, strana 1, 18, ranní a večerní vydání

Jablonec. Okresní úřad nařídil, že vlajková výzdoba domů k uvítání Bardů z Prahy smí být jen v barvách města – černá – bílá – zelená. Pokud chce majitel domu vyvěsit vlajku v barvách žluté, červené a černé, musí být vedle ní i vlajka československá.

Parte. Nová Ves. Spolek mládeže Eichenkranz (Věnec z dubových ratolestí) s bolestí oznamuje, že náš člen Karl Weiss zahynul ve věku 23 let téměř na konci své vojenské služby u 20. regimentu v Michalovcích na Slovensku. Utopil se. Jeho jméno zůstane v srdcích nás všech. Spi sladce v cizí zemi! Děkujeme Ti, příteli, za Tvou věrnost.

23. června 1924, 171, strana 5, 8, večerní vydání

Inzerát. Jablonec. Městský úřad vyzývá občany, aby se ucházeli o stavební parcely, které jim budou přiděleny bezplatně. Podmínkou je, že stavebník mimo svoji bytovou jednotku vystaví nejméně ještě jednu, určenou k pronájmu další rodině. Zástupce starosty Reinhard Priebsch.

Jablonec. Včera se na Porschově vrchu od 7 hodin ráno odehrávaly 14. sportovní hry německé mládeže. Zúčastnili se žáci a studenti všech jabloneckých škol do věku 19 let. Hry řídil odborný učitel Julius Streit, který má za sebou již 10 let působení ve sportu. Současně cvičilo 17 družstev na 14 úsecích. V 6 hodin večer předal pan Streit vítězům jednotlivých disciplín dubové věnce se žluto-červeno-černými stuhami.

27. června 1924, 175, strana 4, 8, večerní vydání

Jiříkov. Nevoliči ve vězení. Manželé Herbrichovi se nezúčastnili voleb a byli proto odsouzeni k pokutě 50 Kč nebo k pěti dnům vazby u okresního soudu ve Šluknově. Zvolili si výkon trestu.

Charita. Pan profesor Karl Fleischmann věnoval zdejší nemocnici větší počet knih a sešitů. Hotel Geling věnoval nemocnici časopisy.

Charita. Dar 20 Kč pro místní plicní léčebnu přinesl do redakce Josef Pfeiffer z Pasek. Peníze získal prodejem rebarbory ze své zahrádky.

Inzerát. Hostinec Hvězda v Rýnovicích zve na dnešní Intimní večer při náladové hudbě. Hraje originální cikánská kapela pod vedením jejího 12letého dirigenta.

28. června 1924, 176, strana 3, večerní vydání

Školní humor. Děti měly za úkol napsat co nejkratší povídku. Nejkratší byla tato: Jeden býk a dva toreadoři. Jeden býk a jeden toreador. Jeden býk.

30. června 1924, 178, strana 5, večerní vydání

Černá kronika. Jablonec. Bitka na nože. Výtržnosti u parku na Střelnici se dopustil 29letý mačkář Reinhold Hoffmann a jeho učedník. Oba se snažili dostat do uzavřeného parku a pustili se do hádky s nočním hlídačem a jedním ostrostřelcem. V průběhu hádky se dostali dovnitř, ale byli vytlačeni zase ven. Učedník vytáhl svůj kapesní nůž, ale další účastník hádky, pan Gustav Neumann, mu ho vykroutil z ruky. Pak bylo slyšet výkřiky a Hoffmann s učedníkem se dali na útěk. Před Střelnicí utrpěl agent Johann Heřmánek z Jablonce na pravé paži bodnou ránu, která silně krvácela, a tržnou ránu nad levým uchem. Po předvedení na strážnici se Hoffmann doznal k útoku a pobodaný byl ošetřen.

Christa Petrásková


Zařazenost 22.05.2024 18:05:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=42700&clanek=42913

Související témata

Petr Žít
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.