Inspekce práce zemí Visegrádu v Opavě řešily souvislosti nelegálního zaměstnávání s úrazy na pracovištích

Inspekce práce zemí Visegrádu v Opavě řešily souvislosti nelegálního zaměstnávání s úrazy na pracovištích

Publikováno: 22. 5. 2024

Opava – Státní úřad inspekce práce hostil v Opavě ve dnech 14.–15. května 2024 jednání expertů inspekcí práce ze zemí V4 (tedy ze Slovenska, Polska, Maďarska a České republiky) a z Evropského orgánu pro pracovní záležitosti (ELA). Cílem pracovního setkání na téma „Řetězení dodávky pracovní síly, jeho dopady na pracovní úrazovost a příležitosti pro spolupráci“ bylo zamyslet se společně nad negativními jevy na současném pracovním trhu a pokusit se navrhnout možné přístupy, které by mohly pomoci situaci zlepšit.

„Z našich zkušeností jsme vypozorovali, že řetězení dodávky pracovní síly vede mimo jiné k rozmělňování odpovědnosti dodavatelů služeb a prekarizaci pracovních podmínek zaměstnaných osob,“ říká generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Martin Melecký . Jedná se o to, že zjednodušeně řečeno ačkoliv dojde k úrazu na pracovišti a při výkonu práce, nejedná se o formálně uznaný pracovní úraz spojený s možností následného uplatnění práv zaměstnancem. Ke zraněnému se totiž nikdo jako zaměstnavatel nehlásí, a to mj. proto, že bývá často zaměstnán přes celý řetězec firem. Kolegové ze států Visegrádu se potýkají s obdobnými problémy a jsem rád, že jsme si společně mohli vyměnit zkušenosti k možnostem řešení dané problematiky.“

Samotné nelegální zaměstnávání a zastřené zprostředkování zaměstnání patří mezi nejzávažnější nekalé praktiky trhu práce, které mají významné negativní dopady na podnikatelské prostředí a veřejné rozpočty. Součástí těchto praktik je pracovní síla, zejména osoby cizí státní příslušnosti, kterým jsou často odpírána základní práva, která jinak mají zaměstnanci v řádném pracovním poměru. Dostávají se tím často do velmi složitých životních situací, kdy například při ne/pracovním úrazu je pracovník v zaměstnaneckém poměru mnohem lépe ze zákona chráněn než pracovník pracující nelegálně.

Jednání se uskutečnilo ve spolupráci a s podporou Evropského orgánu pro pracovní záležitosti (ELA), jejíž zástupci se jednání rovněž zúčastnili. ELA podporuje přeshraniční pracovní mobilitu a zároveň přispívá k větší ochraně pracovní práv přeshraničních pracovníků (mj. podporou spolupráce mezi členskými státy, včetně podpory společných přeshraničních inspekcí). Kromě představitelů ELA pozvání na jednání přijal ředitel odboru odvolacích a správních činností v oblastech zaměstnanosti a zástupkyně z oddělení Evropské unie MPSV ČR.

„Regionální spolupráce, jako je tato, je velmi důležitá pro zajištění ochrany pracovních práv přeshraničních a mobilních pracovníků na místní úrovni a pro zajištění rovných podmínek pro podniky všude v EU,“ uvedl výkonný ředitel ELA Cosmin Boiangiu.

Státní úřad inspekce práce v letošním roce už dokončil 6 457 kontrol (údaje k 30. 4. 2024), a z toho bylo 2 223 kontrol zaměřeno na odhalování nelegálního zaměstnávání, 2802 kontrol na bezpečnost a ochranu zdraví na pracovišti, 1 179 na pracovněprávní vztahy a 253 kontrol na dodržování ustanovení zákona o zaměstnanosti.

O Evropském orgánu pro pracovní záležitosti (European Labour Authority - ELA)

ELA je agenturou EU, která byla zřízena v roce 2019 za účelem vymáhání pravidel Evropské unie pro mobilitu pracovní síly spravedlivým, jednoduchým a účinným způsobem. Aktivity ELA zahrnují usnadňování přístupu k informacím, spolupráci a výměnu informací mezi členskými státy, koordinovat a podporovat vzájemně sladěné a společné inspekce, provádět analýzy a posouzení rizik v souvislosti s přeshraniční mobilitou pracovních sil a podporovat členské státy při řešení problematiky nehlášené práce. Sídlem ELA je Bratislava.

Mgr. Richard Kolibač
tiskový mluvčí SÚIP
775 863 764
Richard.Kolibac@suip.cz
  • TZ SÚIP Inspekce práce zemí Visegrádu v Opavě řešily souvislosti nelegálního zaměstnávání s úrazy na pracovištích.pdf (PDF, 323 kB)

Zařazenost 22.05.2024 11:05:00
ZdrojSUIP
Originálsuip.cz/web/suip/novinky/-/asset_publisher/Z8ivneU2D1Hv/content/inspekce-prace-zemi-visegradu-v-opav...
AutorRichard Kolibáč
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.