Ministryně obrany Jana Černochová v Epicentru Blesku

21. května 2024

Ministryně obrany Jana Černochová v Epicentru Blesku

(www.blesk.cz) Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, který minulý týden otřásl politickou scénou napříč celým světem, nenechal chladným ani české politiky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dnes v pořadu Epicentrum tento bezprecedentní útok na slovenského předsedu vlády odsoudila a zároveň zhodnotila práci jeho ochranky.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

„Pouštěla jsem si záběry z místa atentátu docela často a nejsem samozřejmě expert na postupy ochranné služby, ale i jako laik jsem tam viděla celou řadu věcí, které se prostě odehrávat neměly,“ popsala ministryně Jana Černochová v Epicentru Blesku. Podle Jany Černochové ochranka premiéra Fica na místě udělala hned několik chyb.

„Neměli být za bariérou, ochránci měli zabezpečovat prostor jiným způsobem i po atentátu, když pana Fica nesli do toho auta. Ale jak se říká, po bitvě je každý generál,“ zhodnotila situaci Černochová a dodala, že je ráda, že ji jako ministryni obrany chrání vojenská policie.

„To jsou lidé, kteří jsou opravdu vycvičeni a prošli i řadou zahraničních misí například v Afghánistánu či na Balkáně. Když jsme hodnotili některé ty kroky, které tam proběhly, tak jsme se na některých těch věcech shodli,“ svěřila se ministryně obrany Černochová v Epicentru s tím, že sama také čelí výhružkám smrtí a podle ní není na místě brát takové věci na lehkou váhu.

„Pokud něco takového probíhá, měli bychom se obracet na orgány činné v trestním řízení, aby to prošetřily. Myslím si, že už je řada precedentů, kdy už i pachatele stíhají. Nemůžeme si nechávat úplně všechno líbit. Já se ráda s někým utkám v nějakém souboji slovním, budu ho přesvědčovat o svých argumentech, ale pokud někdo vyhrožuje mým zastřelením nebo nějakým pověšením, mučením, tak si myslím, že bych to neměla přecházet,“ dodala ministryně Černochová s tím, že bezmeznou důvěru ale nemá vůbec v nikoho.

Ohledně práce své ochranky ministryně lidi ale velmi chválí. „Myslím si, že lidé z mého okolí svoji práci dělají dobře. Jsou to zkušení lidé. Naopak o mé bezpečnosti nemůžou přemýšlet z toho pohledu, že teď se může stát tohle, protože stojím tady, a ne tam. To bych prostě nemohla dělat svoji práci. Ale jak říkám, beru to fatalisticky,“ dodala ministryně obrany Černochová.

Cesta na Ukrajinu

Ministryně obrany se v Epicentru Blesku vyjádřila k mnoha dalším tématům, která nyní rezonují společností. Zmínila i to, že se chystá na Ukrajinu a zalitovala, že v České republice stále nemáme ukrajinského velvyslance. „Nebudu prozrazovat detaily té cesty, ale myslím si, že určitě jednou, dvakrát do roka je vhodné, abychom navštívili tuhle zemi, abychom se třeba znovu připomněli s tím, že stále ještě nemáme ukrajinského velvyslance v České republice. To mě velmi mrzí, protože Česká republika je zemí, která velmi silně pomáhá Ukrajině. A můžeme říct, že máme velmi přátelské vztahy. A o to víc mě mrzí, že tady už skoro rok a půl, možná už to je delší dobu, nemáme velvyslance,“ uzavřela Černochová.

Jana Černochová
Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu

Štítky:
rozhovor v médiích evropská unie zahraniční politika NATO vnitřní bezpečnost obrana Rusko Ukrajina vláda Petra Fialy


Zařazenoút 21.05.2024 13:05:30
Vydáno
ZdrojODS
Originálods.cz/clanek/25726-ministryne-obrany-jana-cernochova-v-epicentru-blesku
guid25726
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.