Sokolský slet nabídne desítku hromadných skladeb

Na 2 100 cvičenců se pod mottem Slet spojuje! představí v 10 sletových skladbách v neděli 2. června 2024 od 14.30 hod. na Krajském sokolském sletu na stadionu Sokola Hradec Králové na Eliščině nábřeží. Těšit se můžete na krásnou choreografii skladeb pro všechny věkové kategorie, doprovázenou moderní hudbou např. od Evy Farné, Vojty Dyka, Karla Gotta nebo skupiny Kryštof.
Krajský sokolský slet 2024

Už od 13.30 hod. bude na ploše vyhrávat Dechový orchestr města Hradce Králové, od 14 hod. bude možné na stadionu zhlédnout také vystoupení sokolských sportovců, konkrétně sportovních gymnastů, zápasníků, judistů, moderních gymnastek, předvede se i capoeira.

Sletové sklady předvedou především členové Sokola ze tří sokolských žup našeho kraje. Celky ale doplní také cvičenci z dalších krajů. „Královéhradecký slet bude jednou z posledních generálek před hlavním sletovým vystoupením, které nás čeká 4. a 5. července na XVII. všesokolském sletu v Praze. Ten se stejně jako před šesti lety uskuteční ve Fortuna Areně v Praze Vršovicích, kde bude cvičit téměř 20 000 lidí,“ uvedla Marika Prockertová, starostka Sokolské župy Orlické, která je hlavním pořadatelem krajského sletu.

Konání této akce podpořil Královéhradecký kraj i statutární město Hradec Králové. Záštitu nad konáním krajského sletu převzal hejtman kraje Martin Červíček a město Hradec Králové, které ho zařadilo do Calendaria Regina, tedy mezi nejvýznamnější akce pořádané ve městě.


Další slety v Královéhradeckém kraji 2024:

25. 5. 2024 Oblastní slet ve Valdicích SŽ Jičínská
8. 6. 2024 Oblastní slet v Novém Hrádku SŽ Podkrkonošská

Pro informaci

Celkem 12 sokolských hromadných skladeb pro XVII. všesokolský slet se tradičně orientuje na všechny věkové kategorie. V Hradci Králové vystoupí cvičenci 10 skladeb.

Rodiče s dětmi předvedou skladbu „Čmeláčci“, předškoláci skladbu „Mravenci“, mladší žactvo nacvičuje skladbu „Sokolhraní“. Velkou pozornost jistě upoutá i skladba pro starší žactvo „Fitness“ s využitím kladinek. Tradičně se nacvičuje skladba pro muže s prvky silové gymnastiky, tentokrát nazvaná „Před kamerou“. Nejstarší sokolové, tzv. věrná garda, zacvičí společně se seniory ve skladbě „Jdi za štěstím“. Ženy letos předvedou dokonce skladby tři, a to „Babí léto“, „V rytmu srdce“ a „Leporelo“. V Hradci Králové se představí také společná skladba žen a mužů nazvaná „Rocková symfonie“.

Historie Sokola

Sokol, jedna z nejstarších sportovních organizací na světě, oslavil 16. února 2024 už 162 let od svého založení. Právě v tento den se sešli čeští vlastenci v čele s dr. Miroslavem Tyršem a založili první českou tělocvičnou organizaci na našem území – původně Tělocvičnou jednotu Pražskou. Název Sokol byl oficiálně uznán až v roce 1865, přestože už v prvních stanovách byl „sokol v letu“ používán jako spolkový znak a jednotě se tak od počátku obecně říkalo.

Sokol měl od svého založení velmi silnou členskou základnu také v působnosti současného Královéhradeckého kraje. Jako první po Praze byla založena Tělocvičná jednota v Jaroměři už 2. června 1862, 4. července téhož roku pak sokolská jednota v Nové Pace, v září ve Dvoře Králové nad Labem a 5. listopadu 1862 také v Jičíně.

V Královéhradeckém kraji působí v současnosti tři sokolské župy (Podkrkonošská-Jiráskova se sídlem v Náchodě, Orlická se sídlem v Hradci Králové a Jičínská-Bergrova se sídlem v Jičíně), které sdružují 85 tělocvičných jednot s celkem cca 12 000 členy.

Kontakt pro média

Marika Prockertová
starostka Sokolské župy Orlické se sídlem v Hradci Králové, tel. 776 670 206


Zdroj: TZ Krajský sokolský slet

Zodpovídá: Mgr. Bc. Dominika Špičáková
Vytvořeno / změněno: 21.5.2024 / 21.5.2024

Zařazenoút 21.05.2024 08:05:00
ZdrojHradec Králové
Originálhradeckralove.org/vismo/dokumenty2.asp?id_org=4687&id=84454
guid84454

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.