Výpověď bez udání důvodu: Úředníky by šlo snáze propouštět, oceňuje starosta

  • Zveřejněno: 21.05.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Návrh výpovědi bez udání důvodu s nárokem na vyšší odstupné se, podle reportáže Televizních novin TV NOVA, nelíbí ani některým podnikatelům. Přichází, podle nich, prý v době, kdy je obtížné zaměstnance sehnat, a nemá tak význam něco podobného řešit. Jiná je ale situace například na úřadech, kde by takovou možnost přivítali, jak ji dokumentuje tato televizní reportáž.

V reportáži zaznělo, že podnikatel Jaroslav Hosnedl již léta provozuje autodopravu a autoservis pro nákladní auta. Výpověď bez udání důvodu by, pro něho, postrádala smysl. Zaměstnanců je totiž málo a je prý těžší někoho přijmout než propustit.

„Bavíme se o tom v době, kdy vůbec nejsou lidi. A my se budeme bavit o tom, jestli dáme výpověď z nějakého důvodu nebo bez udání důvodu. Vždycky má ta výpověď důvod. Vždycky,“ Jaroslav uvedl Hosnedl.

Pokud již někoho propustí, má k tomu prý dobrý důvod a se zaměstnancem o něm otevřeně komunikuje. „Vždycky to bylo pro nadbytečnost, že skončila nějaká činnost. A prostě ta odbornost už nebyla potřeba, no, tak to byla nadbytečnost a pak jsme se s tím zaměstnancem dohodli. Buďto šel na jinou pozici za jiných finančních podmínek, anebo jsme se rozešli. S jasně daným důvodem," shrnul Jaroslav Hosnedl.

Reportáž dále uvedla, že možnost dát výpověď bez udání důvodu, by ale naopak ocenili například na radnici v Chrudimi. „Potřebujeme úředníky, které práce baví. Občan by neměl poznat, jestli měli ten den špatný nebo jestli se jim doma něco stalo. Prostě každý občan by měl být obsloužen mile, rychle, bez čekání. Samozřejmě pak takový úředník, který jaksi není úplně přívětivý, tak se ho špatně zbavujeme, a tady já bych viděl velkou možnost v tom zákoníku práce – výpověď bez udání důvodu,“ prohlásil starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Podle dalšího průběhu reportáže se v názoru na výpověď bez udání důvodu neshodnou ani samotní zaměstnanci, které reportáž Televizních novin oslovila. „Pokud by dal vyšší odstupné, tak si myslím, že v dnešní době by to možná teoreticky i pomohlo ekonomice,“ zazněl jeden z názorů. „Pokud je ten zaměstnanec třeba 15 či 20 let zaměstnaný, tak je to neseriózní,“ reagoval další oslovený zaměstnanec.

Reportáž dále poukázala na to, že podobně to funguje například ve Velké Británii. Zaměstnanci tam mohou být bez udání důvodu propuštěni během prvních dvou let trvání pracovního poměru. Až po uplynutí této doby, zaměstnavatel musí uvést platný a spravedlivý důvod propuštění.

  • Zdroj: Televizní noviny, TV NOVA

Zařazenoút 21.05.2024 04:05:00
ZdrojASO ČR
Originálasocr.cz/obsah/54/vypoved-bez-udani-duvodu-uredniky-slo-snaze-propoustet-ocenu/335706

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.