Projekty SPOLEČNOU CESTOU můžete předložit do konce června

Odstartoval druhý ročník participativního rozpočtu pod názvem „Společnou cestou 2024“. Lidé v Pelhřimově a jeho místních částech mohou prostřednictvím svých projektů rozhodnout o tom, kam půjde část městského rozpočtu. O zkušenostech z loňského premiérového ročníku i ročníku novém jsme si povídali s místostarostou a garantem projektu Karlem Kratochvílem a Petrou Matoušů z investičního odboru městského úřadu.
Společnou cestou

Participativní rozpočet má za sebou rozjezdový rok. Jste spokojeni s tím, jak se ho povedlo uvést do praxe a se zájmem ze strany občanů?
Karel Kratochvíl (K. K.): Na to, že se jednalo o první ročník, byl zájem poměrně vysoký. Takový jsme ani nečekali. Těší nás, že lidi možnost realizovat své projekty zaujala. Potěšil nás i zájem o hlasování.
Petra Matoušů: (P. M.): Do loňského ročníku se přihlásilo dvanáct projektů, jeden z nich přišel ale po termínu. Do hlasování se jich dostalo osm, čtyři z nich byly vybrané našimi občany a dojde nebo už dochází k jejich realizaci.

Věděli si předkladatelé projektů s jejich zpracováním rady?
K. K.: Je pravda, že s několika projekty Petra Matoušů jejich překladatelům pomáhala. Ať už dohledáním informací či vyplněním formuláře. To ale k tomu patří. Myslím si, že ochota městského úřadu spolupracovat s lidmi, kteří něco chtějí udělat pro své okolí, je velká.
P. M.: Pro nás bylo hlavně důležité, že se lidé nebáli přijít se svým nápadem a ukázali chuť ho realizovat. Rádi jsme pomohli, poradili. To platí i do budoucna. Pokud nám někdo předloží rozpracovaný projekt, ve kterém bude něco chybět, určitě ho nevyškrtneme. Upozorníme na chybějící poklady, požádáme o ně, případně s jejich doplněním pomůžeme.

V jakém stadiu realizace se nachází loni vybrané projekty?
P. M.: Kuličkodráha u Stráže bude obsahovat pět herních prvků na čtyřech stanovištích a měla by být dokončena do prázdnin. Druhým projektem byly pingpongové stoly u Vrbiček. Ty jsme objednali a již jsou dodané. Technické služby pro ně připraví podloží a následně je naistalují. I to by se mělo do léta stihnout.

Dalším projektem byl poloostrov u Radětínského rybníka.
P. M.: Projekt jsme pod domluvě s jeho předkladatelkou Ivou Daňhelovou trochu upravili. Kromě původně zamýšleného návrhu bude součástí tabule, která bude informovat o místě, tamních rybnících, jejich funkci
a tak dále. Tabuli připravujeme ve spolupráci s ředitelem Pelhřimovské vodárenské s.r.o. Vlastimilem Šebestou.

Nezmínili jsme ještě workout v ulicích Boženy Němcové a Dolnokubínské. V jakém je stadiu?
P. M.: Ještě v průběhu hlasování se nám přihlásil workouter Adam Škoda a nabídl pomoc s návrhem hřiště a výběrem jednotlivých prvků. To už máme hotovo a nyní prvky poptáváme u dodavatelů. Zároveň řešíme dopadovou plochu. Ta do původního projektu zahrnuta sice nebyla, ale jde nám o to, abychom předešli vyšlapání a zvýšili životnost hřiště i komfort při cvičení.

Pojďme k letošnímu ročníku participativního rozpočtu. Novinkou je navýšení alokované částky na 750 tisíc korun.
K. K.: Tato částka bude rozdělena na dvě kategorie. V rámci první bude vybrán jeden dražší projekt, na něhož je určené finanční rozmezí 250 až 500 tisíc korun. Zbytek bude použitý na kategorii menších projektů. Důvodem je, že jsme chtěli zabránit tomu, aby jeden či dva projekty spolkly veškeré peníze a znemožnily realizaci menších projektů.

Jak má postupovat občan, který nosí v hlavě nějaký projekt a chtěl by ho v rámci participativního rozpočtu realizovat?
P. M.: Postup je stejný jako v loňském roce. Je třeba vypracovat návrh, který bude mít podobu projektu. Opět připomínám, že rádi předkladatelům pomůžeme, poradíme. To, že má někdo nápad, neznamená, že umí napsat projekt od začátku do konce. Pomoc můžeme poskytnout my nebo předkladatele alespoň nasměrovat tím správným směrem.
K. K.: Informace o participativní rozpočtu rádi předáme i jinou formou. Dozvíte se je třeba ve stánku městského úřadu, který je součástí MINI jarmarků a některých vybraných akcí. Rádi vás tam uvidíme, popovídáme si a poradíme. Potěší nás, když za námi přijdete.

Do kdy je na předložení projektů čas a jaký bude další postup?
K. K.: Projekty je možné posílat do konce června. Následně dojde k revizi projektů, zda jsou realizovatelné a v souladu s pravidly. To především z toho důvodu, že mohou zasáhnout do nějaké větší koncepce, která je připravována nebo už realizována. Vyřazeny budou i projekty, které se netýkají majetku města. Dále pak bude následovat veřejná prezentace na malé scéně kulturního domu Máj a na podzim spustíme hlasování.

Jaká bude forma hlasování?
K. K.: Stejně jako v loňském roce počítáme se dvěma formami hlasování – elektronickou a pomocí papírového formuláře. (va)

Zodpovídá: Bc. Andrea Unterfrancová
Vytvořeno / změněno: 20.5.2024 / 20.5.2024

Zařazenopo 20.05.2024 12:05:00
ZdrojPelhřimov
Originálmestopelhrimov.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=11891&id=45999

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.