Otrokovická poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

Nejenom modernější a komfortnější, ale také energeticky úsporná. To je cíl, ke kterému směřuje Městská poliklinika Otrokovice. Ta v posledních letech prochází postupnou proměnou. Aktuálně se v objektu polikliniky realizuje nejnákladnější projekt za posledních několik desítek let, jehož součástí je také nová fotovoltaická elektrárna.
mpo

Zvyšující se ceny energií jsou problémem, se kterým se potýkají nejen domácnosti, ale například i poliklinika. Ta aktuálně prochází další fází proměny, která přinese výrazné energetické úspory. Investice za více než 17 milionů korun je rozdělena do několika dílčích projektů. „V současné době probíhá výměna osvětlení, která by měla být dokončena během následujícího měsíce. V rámci této akce je i výměna podhledů a další dílčí úpravy. Nově bude mít poliklinika například nouzové osvětlení,“ popsal jednatel Městské polikliniky Otrokovice Pavel Javora.

Po výměně osvětlení se stavební práce přesunou na střechu polikliniky. „Dojde k jejímu zateplení, což bude nejnákladnější část celého projektu, a budou provedeny další úpravy střechy tak, aby na ní mohly být instalovány fotovoltaické panely. Poliklinika tak bude mít novou solární elektrárnu o výkonu 80,1 kWp s bateriovým úložištěm. Budova se tak stane energeticky soběstačnější, což přinese finanční úspory, které použijeme pro další rozvoj Městské polikliniky,“ podotkl Javora.

Z celkových nákladů, které představují 17 milionů korun, bude 45% částky hrazeno z dotací ze Státního fondu životního prostředí, významnou částkou přispěje také město Otrokovice, které je vlastníkem městské polikliniky. „Zajištění zdravotnické péče na kvalitní úrovni z pohledu poskytovaných služeb ale i adekvátního a příjemného prostředí je dlouhodobým cílem, který společně s vedením polikliniky postupně naplňujeme. Po rozsáhlých úpravách hlavní budovy a rekonstrukci dětského pavilonu přichází změny, které nejsou na první pohled až tak patrné pro návštěvníky, ale významně přispívají k optimalizaci nákladů na provoz celého zařízení. Úkolem dobrého hospodáře je nejen podpora nových projektů, ale především údržba stávajících, které tak neztrácí na hodnotě. Myslím, že poliklinika je toho dobrým příkladem,“ míní starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Klienti polikliniky mohou využívat celou řadu zdravotnických služeb. Od května k nim přibyla také ambulance nefrologie MUDr. Markéty Kratochvilové, Ph.D.. „Jedná se o detašované pracoviště dialyzačního střediska v Uherském Brodě, které poskytuje zdravotnickou péči také pacientům s domácí dialýzou. Novou ambulanci u nás proto budou využívat stávající pacienti, kteří to mají k nám blíže než do Uherského Brodu, přibydou ale určitě i pacienti zcela noví. V současné době probíhají jednání s několika lékaři, kteří by mohli obohatit rozsah zdravotnických služeb na naší poliklinice. Zatím je možno zmínit, že se rozšířily služby rehabilitace a v nejbližší době bude rozšířena nabídka masáží,“ doplnil Pavel Javora s tím, že nové využití postupně získávají také prostory uvolněné po odchodu Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje.

Zpracovala: Šárka Šarmanová

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 20.5.2024 / 20.5.2024

Zařazenopo 20.05.2024 10:05:00
ZdrojOtrokovice
Originálotrokovice.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=11673&id=27132
guiddokumenty27132

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.