Tisková zpráva z rady města 15. května 2024

autobus.jpg

Rada města schválila zveřejnění dvou záměrů pronájmu nebytových prostor sloužících k podnikání v budově čp. 2/I jeden jako pivovar a druhý jako restauraci. Rada dále schválila návrh zadání veřejné zakázky „Zajištění dopravní obslužnosti města Jindřichův Hradec městskou hromadnou dopravou na období let 2025 - 2035", jaké byly další body předmětem jednání, to se dozvíte níže.

Záměr pronájmu pivovaru a restaurace

V rámci investiční akce „NOVÁ EPOCHA PIVOVARU PÁNŮ ZLATÉ RŮŽE“ dojde v budově čp. 2/I, v bývalém zámeckém pivovaru v Jindřichově Hradci, k vybudování pivovaru a dále k vybudování multifunkčního centra, jehož součástí je také restaurace. Stavební úpravy budou spolufinancovány z peněžních prostředků Státního fondu podpory investic na revitalizaci území se starou stavební zátěží (brownfieldů) financovanou z Nástroje pro oživení a odolnost - objekt multifunkční centrum a z peněžních prostředků Ministerstva průmyslu programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů - objekt pivovar.

„S ohledem na rozdílné podmínky dotace jsou navrženy dva záměry pronájmu, a to samostatně pro objekt pivovaru a samostatně pro restauraci. Každý zájemce může podat nabídku i na oba prostory určené k podnikání současně. Nabídka ale v takovém případě musí být podána samostatně jak pro pivovar, tak pro restauraci,“ řekl místostarosta Radim Staněk.

Rada města po projednání schválila zveřejnění záměru pronájmu nebytových prostor sloužících k podnikání v budově čp. 2/I jako pivovar – prostory pro umístění prázdných sudů, sil na slad, pytlovaný slad, schodiště apod., s cílem otevřeným a transparentním způsobem vybrat spolehlivého nájemce, který na základě nájemní smlouvy zabezpečí výrobu a provoz v pivovaru. „Účelem je provozování malého pivovaru. Jeden z vyráběných produktů musí být pivo typu ležák a musí nést název s odkazem na Jindřichův Hradec. Doba nájmu musí být minimálně deset let, maximální třicet let. Minimální nabídnuté měsíční nájemné musí činit 102 307 korun bez DPH. Měl by to být subjekt, který má zkušenosti z oboru nejméně 5 let a praxi taktéž 5 let,“ přiblížil podmínky místostarosta Staněk.

Dále rada schválila zveřejnění záměru pronájmu nebytových prostor sloužících k podnikání v budově čp. 2/I, s cílem otevřeným a transparentním způsobem vybrat spolehlivého nájemce, který na základě nájemní smlouvy zabezpečí provoz restauračního zařízení. „U restaurace jsou obdobné podmínky nájmu jako u pivovaru. Účelem je tady ale provozování restauračního zařízení. Nájemné je nižší, minimální nabídnuté měsíční nájemné musí činit 30 743 korun bez DPH. Zájemce samozřejmě musí předložit podnikatelský záměr,“ doplnil místostarosta Staněk.

Zájemci mohou své nabídky podávat do 20. června 2024.


Veřejná zakázka „Městská hromadná doprava v Jindřichově Hradci na období 2025-2035“

Rada města po projednání schválila návrh zadání veřejné zakázky „Zajištění dopravní obslužnosti města Jindřichův Hradec městskou hromadnou dopravou na období let 2025 - 2035“. Předmětem veřejné zakázky je zajištění dopravní obslužnosti na území města Jindřichův Hradec a jeho vybraných místních částí na období deseti let, tj. od 1. 7. 2025 do 30. 6. 2035 provozováním městské hromadné autobusové dopravy na výše uvedeném území, linkami, jejichž rozsah je uveden v zadávací dokumentaci. Specifikem tohoto výběrového řízení je, že legislativa předpokládá 41 % nízkoemisních vozidel. Lhůta pro podání nabídek je do 23. 6. 2024.

„Předpokládaný rozsah veřejných služeb v prvním kalendářním roce je 623 500 km. Je to o něco více kilometrů, než v současné době jezdíme. Jsou tam nové věci, které bychom rádi zapojili. Je tam přidaná nová linka do Dolní Radouně, kam se dneska nejezdí. Měli bychom také vidět obsazenost autobusů a měli bychom mít informace, kde obyvatelé nastupují, ale i vystupují. V současné době nevíme odkud kam jedou. To jsou pro nás data, se kterými můžeme operativně do budoucna pracovat. Zakázka je vyhlášena na deset let,“ doplnil místostarosta Bohumil Komínek.


Stanovení výše úplaty za vzdělávání v jindřichohradeckých mateřských školách, školních družinách a školních klubech

Od 1. 1. 2024 došlo k novele školského zákona. Podle právních předpisů platných do 31. 12. 2023 měsíční výši úplaty v mateřských školách, školních družinách a klubech stanovovali ředitelé škol a školských zařízení. „Úplata za vzdělání ve všech mateřských školách, které zřizuje město Jindřichův Hradec byla od roku 2005 ve výši 360 Kč. Úplata za školní družinu byla od roku 2022 ve výši 150 Kč a za školní klub ve výši 50 Kč,“ řekl místostarosta Bohumil Komínek. Nově pro školní rok 2024/2025 bude měsíční výši úplaty stanovovat zřizovatel, tedy město Jindřichův Hradec. „Za ty roky vznikly určité náklady, o které musíme tyto položky navýšit. Po dohodě s řediteli škol jsme došli k mírnému navýšení u všech položek,“ doplnil místostarosta Komínek.

Rada města po projednání stanovila v souladu se školským zákonem úplaty od 1. 9. 2024 takto:
- v mateřských školách ve výši 450 Kč,
- ve školních družinách ve výši 150 Kč,
- ve školních klubech ve výši 100 Kč.

Pozn.: maximální možná měsíční výše úplaty se může pohybovat 1 512 Kč v mateřských školách a 756 Kč ve školních družinách a školních klubech.

Poskytnutí finančního daru z rozpočtu města Jindřichův Hradec dle Pravidel motivačního programu města Jindřichův Hradec na podporu zdravotní péče v Jindřichově Hradci

Rada města souhlasila s poskytnutím finančního daru ve výši 500 000 korun společnosti Medicus JH s.r.o., se sídlem U Nemocnice 380/III, Jindřichův Hradec a s uzavřením darovací smlouvy o poskytnutí motivačního bonusu mezi městem Jindřichův Hradec a společností Medicus JH s.r.o. Tento materiál musí ještě projednat zastupitelstvo města. „Společnost Medicus JH splnila podmínky v motivačním programu, který máme zaměřený na primární péči a přebírá stávající praxi paní doktorky Hesounové. Poskytuje tedy zdravotní služby v oboru všeobecné praktické lékařství pro dospělé,“ vysvětlil starosta města Michal Kozár.

Návrh na udělení státního vyznamenání, Řádu Bílého lva I. stupně, kpt. in memoriam Františku Peltánovi

Jednota Československé obce legionářské Jindřichův Hradec předložila návrh na udělení státního vyznamenání, Řádu Bílého lva I. stupně, kpt. in memoriam Františku Peltánovi. Rada města po projednání schválila zaslání tohoto návrhu kanceláři prezidenta republiky.

„Považujeme tuto iniciativu pro jindřichohradeckého rodáka jako přínosnou, rádi jsme vyhověli a uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ řekl starosta města Michal Kozár.

František Peltán se narodil 1. dubna 1913 v Jindřichově Hradci. Byl nejmladším ze tří synů manželů Antonína a Marie Peltánových. Absolvoval obecnou školu a poté měšťanskou školu v Jindřichově Hradci, kterou zakončil v roce 1927. Po ukončení základního vzdělání se vyučil čalouníkem a dekoratérem. V roce 1933 byl odveden a v témže roce nastoupil vojenskou základní službu u leteckého pluku č. 6 v Praze – Kbelích. Po ukončení vojenské základní služby zůstal v armádě jako délesloužící poddůstojník v hodnosti četaře. V průběhu vojenské služby, do obsazení zbytku republiky nacistickými okupanty a vzniku Protektorátu Čechy a Morava, sloužil jako velitel radiotelegrafních stanic u různých útvarů Československé armády.

Brzy po okupaci se zapojil do odbojové činnosti a stal se záložním radistou Spojovací skupiny vojenské odbojové organizace Obrana národa. Vzhledem ke svému dobře zakonspirovanému krycímu zaměstnání pomocného úředníka v Ústavu pro choromyslné v pražských Kateřinkách, poskytoval technickou pomoc prvosledovým radistům Spojovací skupiny, podílel se na přemisťování radiostanic SPARTA I a předávání šifrovaných zpráv. Na jaře 1941 přijal nabídku podplukovníka Josefa Balabána a od 21. března 1941 začal vysílat do Londýna s radiostanicí SPARTA II, pracující pro odbojovou skupinu „Tří králů“. 13. května 1941 byl ve svém pražském bytě v ulici Pod Terebkou, společně se svými spolubojovníky, během vysílání přepaden gestapem. V následující přestřelce byl těžce zraněn a zatčen Josef Mašín. Václav Morávek a František Peltán unikli, ale již 28. června 1941 byla Peltánova nová vysílačka SPARTA II opět zaměřena v pražských Nuslích. František Peltán tentokrát unikl v přestrojení za železničáře. V říjnu téhož roku unikl gestapu poté, co přišel do bytu své ubytovatelky Magdy Rezkové, aniž by věděl, že byt je prozrazen. Po úniku se ukrýval na Křivoklátsku, ve východních Čechách a na Plzeňsku. Odtud se přemístil do Cerhovic na Berounsku, kde našel útočiště u bývalého starosty obce a majitele místního pivovaru Čeňka Šillingera. Zde obnovil spojení domácího odboje s Londýnem, avšak již 30. června 1942 byl v cerhovickém pivovaru obklíčen gestapem. Z obklíčení se mu podařilo prostřílet a skrýval se opět v Plzni, odkud ho členové plzeňské odbojové organizace ÚVOD přepravili v pivním sudu do Prahy.

Dne 11. července 1942 ve večerních hodinách odešel společně s dalším odbojářem Rudolfem Marešem na konspirační schůzku do Kinského sadů. Zde však již čekalo gestapo. V následující přestřelce utrpěl František Peltán průstřel hlavy a Rudolf Mareš průstřel břicha. Oba byli převezeni do SS lazaretu v Praze – Podolí, kde František Peltán 20. července 1942 na následky utrpěného zranění zemřel. Po osvobození byl Františku Peltánovi udělen Československý válečný kříž 1939 in memoriam a pak jeho jméno na dlouhá léta upadlo v zapomnění.

V roce 2013 po více než tříletém úsilí jindřichohradecké jednoty ČsOL, města Jindřichův Hradec a Společnosti Václava Morávka Kolín byl četař František Peltán, s platností od 1. dubna 2013 za své zásluhy v boji za národní osvobození, jmenován ministrem obrany ČR do hodnosti kapitána in memoriam a 6. dubna 2013 byla na jeho rodném domě odhalena nová pamětní deska.



Zařazenopo 20.05.2024 11:05:00
ZdrojJindřichův Hradec
Origináljh.cz/cs/mesto/rada-mesta/tiskove-zpravy-z-rady-mesta/tiskova-zprava-z-rady-mesta-15-kvetna-2024.htm...
guidwww.jh.cz clanek 353643
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.