Mezinárodní den včel oslaví i v jaderné elektrárně Dukovany, nabídkou medového dezertu

20. 5. 2024

Udržitelný rozvoj a ESG Jaderné elektrárny Provoz JE Dukovany

Mezinárodní den včel oslaví i v jaderné elektrárně Dukovany, nabídkou medového dezertu

Pracovití jako včelky, tak to je s nadsázkou propoj energetiků a včelek, které mají své úly u Jaderné elektrárny Dukovany. Od roku 2021 tu včely poctivě pracují a svoji energii přenáší do produkce zdravého, kvalitního a velmi chutného medu. Za dobu tří let už vyprodukovaly 340 kg medu. Hned pět úlů, které jsou umístěny na konci jaderné vinice, symbolizuje čisté životní prostředí při výrobě bezemisní energie ze stávajících 4 výrobních bloků a výhled na stavbu bloku pátého.

Světový den včel se váže k datu 20. května a má zvyšovat povědomí o zásadní roli, kterou včely hrají při udržování zdraví lidí a planety. Tento den se slaví od roku 2018, kdy úsilí slovinské vlády vedlo Valné shromáždění OSN k prohlášení 20. května za Světový den včel. Proč právě tento den? V květnu mají včely asi nejvíc práce v roce, ale také se právě 20. května narodil uznávaný slovinský včelař Anton Janša (1734 – 1773), který, krom jiného, vyučoval včelařství ve škole založené ve Vídni samotnou Marií Terezií.

Mimořádně čisté prostředí bez postřiků a rušivých vlivů využili pro chov včel také energetici z Jaderné elektrárny Dukovany. Včelí úly se nachází v bezprostřední blízkosti elektrárny, přímo na jaderné vinici. V roce 2021, za pomoci včelaře Pavla Štefky z Bohutic u Moravského Krumlova, umístili včelí úly na okraj přísně střeženého areálu. Hned v prvním roce se vytočilo 120 kg medu, další rok byl ještě o 20 kg bohatší, loňský rok byl zasažen úhynem jednoho včelstva a produkce tak spadla na 80 kg. Celkově ale včely vyprodukovaly za dobu tří let 340 kg medu. Med z Jaderné elektrárny Dukovany nelze koupit, slouží jako dárek symbolizující bezemisní výrobu a čisté okolí JE Dukovany.

„Včelí úly stejně jako jaderná vinice symbolizují produkci čisté bezemisní energie, kterou zde už téměř 40 let provádíme. Včely jsou citlivým indikátorem čistého a zdravého životnímu prostředí, vůči kterému jsme dlouhodobě přátelští, a bez nich stejně jako bez dostatku energie, by byl náš život mnohem složitější. Proto vytváříme projekty na jejich podporu a ochranu,“ říká Roman Havlín, ředitel jaderné elektrárny Dukovany.

Obě české jaderné elektrárny vedle projektů zaměřených na lokální podporu životního prostředí, spolupracují na ochraně hnízdění sokola stěhovavého, nebo na projektech zadržování vody v krajině a výsadbě zeleně. Jsou také největšími podporovateli kulturních, společenských a sportovních akcí v jejich okolí.

Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany


Zařazenopo 20.05.2024 09:05:00
ZdrojČEZ - Tiskové zprávy
Originálcez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/mezinarodni-den-vcel-oslavi-i-v-jaderne-elektrarne-dukovany-nabid...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.