Policista roku 2023

Policista roku 2023

V průběhu dnešního večera proběhl na Pražském hradě již 24. ročník prestižní ankety POLICISTA ROKU. Ve Španělském sále Pražského hradu dnes převzali ocenění vybraní kolegové a kolegyně, které navrhla Etická komise Policie ČR z desítek nominovaných.

POLICISTA ROKU
Plukovník Tomáš Kužílek, zástupce ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování, Obvodní ředitelství policie Praha I

Pan plukovník Kužílek se celou policejní kariéru pohybuje ve službě kriminální policie a vyšetřování se zaměřením na násilnou trestnou činnost. Kriminální služba na Obvodním ředitelství policie Praha I pod jeho vedením dosahuje dlouhodobě kvalitních výsledků a nadstandardní akceschopnost. Ta se projevuje neprodlenou reakcí na páchanou trestnou činnost nejen v jejich obvodě. Tomáš Kužílek nezapomíná na každodenní činnosti svých podřízených, aktivně se podílí na provádění úkonů trestního řízení přímo na místě činu a na velení plánovaných opatření, zejména s rizikovým vyhodnocením. Ale i těch neplánovaných, ze kterých je třeba znovu zmínit nešťastný 21. prosinec, protože plukovník Kužílek byl jedním z prvních zakročujících policistů v budově Filozofické fakulty UK.

ČIN ROKU
Policisté 3. směny oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Brno

30. ledna 2023 byli policisté 3. směny oddělení hlídkové služby první ve výškové administrativní budově v Brně, ze které volala plačící recepční, že k ní přišel neznámý muž ozbrojený pistolí a vyhrožoval, že všechny v budově postřílí. Agresor navíc v jedné ze šaten instaloval nástražný výbušný systém, o kterém nikdo ze zasahujících neměl žádnou informaci. Policisté 3. směny se rychle zorientovali a po několika minutách mezi desítkami panikařících zaměstnanců nebezpečného pachatele lokalizovali v nejvyšších patrech budovy a bezpečně jej zadrželi a odzbrojili. Po jeho zadržení objevili také nástražný výbušný systém a přivolali pyrotechnika. Ten uvedl, že v případě výbuchu by následky byly fatální i pro široké okolí budovy.


VELITEL ROKU
plukovník Radek Limberský, vedoucí odboru služby cizinecké policie, Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje

Plukovník Radek Limberský před několika málo dny otevřel své čtvrté desetiletí v řadách Policie České republiky. Za tu dobu poznal policejní službu od úplných základů a své velitelské schopnosti budoval postupně od nižších článků až k současnému vedení odboru cizinecké policie. Mezi řadou jeho pozitivních vlastností některé vyčnívají. Rozhodnost, pečlivost a schopnost improvizace. To vše opírá o vynikající komunikační dovednosti, vysokou sociální inteligenci, široký společenský přehled a také houževnatost.


TÝM ROKU
Tým Falešný bankéř, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Tým Falešný bankéř dokázal rozkrýt a úspěšně zrealizovat případ nebývale rozsáhle kriminality páchané v kyberprostoru s poškozenými po celé České republice. Nátlakové telefonáty o napadených účtech nebo úvěrech na jméno volaného s falešnými bankéři, ale i policisty za účelem převodu peněz na pachateli ovládaný bezpečný účet za využití tzv. spoofingu, byla metoda organizované zločinecké skupiny s call centrem v Ukrajinském Dnipru. Objasněno bylo 803 skutků se škodou 195 milionů korun. V současné době je u nás vazebně stíháno 10 osob, další zadržení jsou stíháni na Ukrajině. Spisový materiál o 35 tisících stranách byl letos v lednu předán státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. Je potřeba doplnit, že tým vysočinských vyšetřovatelů, operativců a analytiků doplnili také policejní styční důstojníci při Europolu a na Ukrajině a měl svoje velmi významné partnery také u Ukrajinské národní policie.


SPECIALISTA ROKU
Kpt. David Holoubek, oddělení kriminálních analýz, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Kapitán David Holoubek si ve své policejní kariéře vyzkoušel řadu pozic, ale svůj talent naplno rozvinul na místě kriminálního analytika. Vypracoval se mezi nejlepší v republice a v oblasti případových analýz je úplná špička. Je zastánce metody co nejužší spolupráce analytika s operativou a vyšetřovatelem. V některých případech poslední i desítky hodin před realizací přebírá veškeré úkony nasazené na komunikaci mezi pachateli a ke kontrole jejich lokalizace. A které jsou největší analytické úspěchy Davida Holoubka? Činnost v týmu Scania (v roce 2018 druhý tým v Policistovi roku), práce na objasnění organizovaných krádeží luxusních automobilů, významný podíl na realizaci organizované skupiny cizinců se zajištěním 77 kg prekurzoru OPL a další. Podílel se na realizaci mezinárodní skupiny podvodných telefonistů působících z Ukrajiny známou jako případ Falešný bankéř se škodou okolo 200 milionů korun. Jeho podíl byl zásadní a vyšetřování této věci druhotně přispělo k odhalení způsobu práce těchto skupin a tedy i možnosti boje proti nim.


ZAMĚSTNANEC ROKU
Doktor Petr Chvistek, Policejní prezidium České republiky, ředitel ředitelství finanční a majetkové správy

Doktor Petr Chvistek byl více než čtvrt století důležitým pilířem ekonomického úseku nejenom policejního prezidia, ale celé policie. Zásadně přispíval k tvorbě a nastavování ekonomických procesů. Podílel se na mnoha koncepčních a strategických rozhodnutích, které v daném čase usměrňovaly činnost policie v reakci na aktuální hospodářsko-ekonomickou situaci České republiky. Vyniká mimořádnou kombinací manažerských, odborných, analytický i komunikačních dovedností.


SÍŇ SLÁVY
Plukovník ve výslužbě Karel Bušta in memoriam

Karel Bušta miloval policii. Ve služebním poměru setrval 33 let a dalších téměř 10 let pokračoval v policii jako zaměstnanec. Téměř celou svou kariéru prožil ve službě dopravní policie. Od základních pozic na dopravním inspektorátu až po místo vedoucího odboru služby dopravní policie královéhradeckého krajského ředitelství. Dopraváky ve svém kraji pak řídil 16 let. Vždy se snažil být vzorem pro mladší kolegy, nikdy nic nevypustil a i díky tomu byl zcela přirozenou autoritou. Služba dopravní policie měla velmi blízko k jeho další vášni. Tou byla auta a motosport. Autokros, motokros, plochá dráha, 300 zatáček Gustava Havla. I tam zanechal nesmazatelnou stopu. Další už bohužel nezapíše, protože Karel Bušta nás letos opustil.


SPORTOVEC ROKU
Kapitán Martin Sláma, Ochranná služba

Kapitán Martin Sláma působí jako instruktor služební přípravy na ochranné službě a celoživotně se věnuje sportu a výchově mládeže. Dlouhodobě patří mezi sportovce světové úrovně v disciplíně Kata, což je sekvence bojových technik simulujících obranu proti několika útočníkům. Jeho úspěchy v roce 2023 jsou následující: 3. místa v disciplínách Kata individual Masters a Kata team Masters na Mistrovstí světa WUKF ve Skotsku. Na Světových hrách bojových umění v Německu 1. místo v disciplíně Kata team open, druhá místa v kategoriích Hard kata Masters, Traditional Kata Masters a Kata team mix a 3. místo v disciplíně Kata Kobudo, což je boj tradiční japonskou zbraní.

Oceněným blahpřejeme.

17. května 2024
kpt. Jakub Vinčálek

Odkazy do noveho okna

1 foto (4)

1 foto (4)

Detailní náhled

2 foto (5)

2 foto (5)

Detailní náhled

3 foto (3)

3 foto (3)

Detailní náhled

4 foto (6)

4 foto (6)

Detailní náhled

5 foto (2)

5 foto (2)

Detailní náhled

6 foto (1)

6 foto (1)

Detailní náhled

7 foto (7)

7 foto (7)

Detailní náhled

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook


Zařazenopá 17.05.2024 20:05:00
ZdrojPolicie
Originálpolicie.cz/clanek/web-informacni-servis-zpravodajstvi-policista-roku-2023.aspx
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.