Výstava česko-kalifornského malíře Richtera

17.05.2024 / 19:43 | Aktualizováno: 17.05.2024 / 20:23

Třicítka obrazů představuje průřez dílem Henryho L. Richtera, kalifornského malíře česko-německého původu. Oleje a akvarely z celého období jeho tvorby a tematicky sahající od portrétů po krajinomalby z Kalifornie, Colorada a Evropy budou do konce října 2024 ke shlédnutí v Belmont Village nedaleko sídla generálního konzulátu ČR v Los Angeles.

Dne 14. května 2024 otevřel generální konzul ČR v Los Angeles výstavu „Henry L. Richter: krajiny a portréty“ V prostorách Belmont Village nedaleko sídla GK se veřejnosti představuje třicítka obrazů z díla pozapomenutého krajináře a portrétisty ze sbírek jeho rodiny, kterou zastupovala mj. jeho vnučka Gail Jacobs Richter starající se o malířův odkaz (viz foto).

Výstavu kurátorsky připravila Kateřina Slavíková, která donedávna pracovala v pražské Kunsthalle, ta také připraví katalog, který by měl s podporou sponzorů vyjít na podzim t.r. a bude představen při derniéře výstavy na konci října 2024. Výstava navazuje na předchozí projekt GK – výstavu, katalog a sérii doprovodných akcí pod názvem „Czech Painters of California“, kde jedním z představených umělců byl též Henry L. Richter.

Henry L. Richter se narodil v roce 1870 české matce a německému otci v Plumlově na Olomoucku. Aby bylo dáno zadost oběma rodičům, existují dva rodné listy – jeden na jméno Jindřich a druhé Heinrich. Protože rodina se na konci století stále stěhovala po území monarchie, záhy mladý Jindřich hovořil několika jazyky, což mu ale nepomohlo, když v roce 1887 rodina imigrovala do Chicaga, protože anglicky neuměl. V Chicagu začal Richter malovat a záhy si i uměním vydělávat, právě to jej pak v roce 1911 přivedlo jako učitele do Skalistých hor, kde byl prvním učitelem malířství, hudby a němčiny na univerzitě v Gunnisonu (Colorado). Těsně před válkou se pak ještě nakrátko vrátil do Evropy a studoval krátce v Mnichově. Ve 20. letech se pak Richter se svojí americkou manželkou (též malířkou) odstěhoval do Kalifornie, kde oba pokračovali ve své umělecké a pedagogické dráze. V Kalifornii také ve věku 90 let zemřel.

Richter byl jedním z mnoha úspěšných členů umělecké generace kalifornských krajinářů, je ale jedním z těch, kterým dosud chybí samostatná monografie. S cílem připomenout roli Čechů v Kalifornii proto generální konzulát v Los Angeles připravil tuto výstavu a především katalog, který bude po vydání předán řadě českých, ale také kalifornských knihoven a institucí věnujících se umění.

Výstavu si lze prohlédnout denně od 12:00 do 20:00 v Belmont Village Westwood, 10475 Wilshire Blvd, Los Angeles, CA 90024. Vstup volný.

Výstava česko-kalifornského malíře Richtera

Výstava česko-kalifornského malíře Richtera



Zařazenopá 17.05.2024 20:05:00
ZdrojMZv ČR v Los Angeles
Originálmzv.gov.cz/losangeles/cz/pozvanky_a_kultura/vystava_cesko_kalifornskeho_malire.html

Související témata

Česká republika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.