mesto-pisek.cz (Písek)
Z regionů  |  22.05.2024 07:36:00

Po zprovoznění nového úseku D4 bude muset město zajistit administraci přestupků

d4
 

 
 
Zprovoznění nového úseku dálnice D4 od 1. 1. 2025 bude pro město Písek znamenat novou administrativní zátěž. Ze zákona totiž bude zpracovatelem oznámených přestupků. Na D4 bude na území ORP Písek na základě požadavku státu osm úsekových radarů a jedna vysokorychlostní váha. „Na základě zkušeností z měst, kde již tuto agendu zajišťují, se dá ročně očekávat 20 000 až 30 000 přestupků týkajících se překročení maximální povolené rychlosti a kolem 100 000 přestupků zjištěných při vysokorychlostním vážení. Takový nárůst administrativy nelze zvládnout při stávajícím počtu zaměstnanců úřadu, budeme muset přijmout nové úředníky speciálně kvůli této agendě. Dobrá zpráva je, že si výběrem pokut na sebe vydělají, a navíc budou generovat zisk, který bude součástí městského rozpočtu,“ řekl místostarosta Josef Soumar.
Město si zpracovalo personální audit, ze které vzešlo, že část agendy převezmou stávající zaměstnanci. „Na velkou část agendy však budeme muset nabrat nové pracovníky. Přijímat je budeme uváženě,“ zdůraznil místostarosta. Podle propočtů bude třeba přijmout celkem šest nových zaměstnanců. Tři budou administrovat úsekové měření, správní řízení a výzvy k zaplacení pokuty, další bude potřeba na zajištění vymáhání pohledávek a jeden také na vysokorychlostní vážení, nutný bude i jeden pracovník IT. Kvůli nové agendě bude totiž třeba pořídit nový software. „Na tento systém budeme případně moci napojit další úsekové měření v Písku i okolních obcích,“ uvedl Josef Soumar.
„Odhadujeme, že náklady spojené se zprovozněním nové agendy budou kolem čtyř milionů korun – jedná se o nákup hardware, software i vybavení kanceláří. Roční provozní náklady by pak měly dosahovat zhruba 6,6 milionu korun. Vše bude muset uhradit město, Ministerstvo dopravy ČR nám žádný příspěvek neposkytne,“ vysvětlil místostarosta. Na pokutách by úředníci měli odhadem vybrat kolem 16 milionů korun ročně. Městu zůstává 100 % z vybrané pokuty za překročení povolené rychlosti včetně nákladů na správní řízení a 30 % z vybraných pokut v případě přestupku zjištěném při vysokorychlostním vážení. „Zbytek vybrané částky v tomto případě město odvádí státu. Pokud zaplatí přestupce v příkazním řízení, snižuje se pokuta i příjem obce na polovinu,“ doplnil Josef Soumar.
„Podle praxe z jiných měst předpokládáme, že agenda vysokorychlostního vážení nebude pravděpodobně zisková, ale agenda úsekového měření rychlosti by měla pokrýt tuto ztrátu i související provozní a technické výdaje a přinést městu zisk,“ dodal místostarosta.
„V žádném případě z nové administrativní zátěže a nutnosti přijmout nové úředníky radost nemáme. Musíme ale splnit povinnost danou zákonem,“ dodal Josef Soumar.

Petra Měšťanová, tisková mluvčí

Foto: www.viasalis.cz
 
Zodpovídá: Petra Měšťanová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 17.5.2024 / 17.5.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688