400 % za 14 dní! Jsou meme akcie zpět?

400 % za 14 dní! Jsou meme akcie zpět?

Petr Lajsek
15:01 17. května 2024
Zdroj: Depositphotos

Americké akciové trhy pokračují v rekordní rally. Jak S&P 500, Nasdaq, tak i Dow Jones stanovily tento týden historická maxima. Dow Jones se dokonce poprvé v historii přehoupl přes 40 000 bodů. Pozitivní euforii napřed rozpoutala data k trhu práce, která jsme probrali v minulém díle. Tento týden však byla zveřejněna inflace za duben. Jaká čísla byla oznámena? A který další velmi důležitý faktor nyní pomáhá trhům na historická maxima? Kde až se může letošní růst S&P 500 zastavit? Kromě fundamentů však s trhy někdy dokážou zamávat i memečka a my jsme zde od toho, abychom je do detailu okomentovali.

Rok 2021 byl pro trhy naprosto bezprecedentní – svět ovládal koronavirus a lidé hojně pracovali z domova. Centrální banky navíc trhy zaplavily levnými penězi a ty tak putovaly do mnohdy rozporuplných aktiv. Obrovskou popularitu si tak získaly NFT, kryptoměny atakovaly historické rekordy a došlo také k vytvoření dalšího fenoménu – meme akcií. Asi nejznámějším příkladem jsou společnosti Gamestop a AMC. Po roce 2021 je však spíše čekal místo slávy velký výplach, nyní se však vracejí na scénu. Po 3 letech se totiž na sociální síť X vrátil Keith Gill, neboli Roaring Kitty. Tento člověk stál za obrovskou popularizací akcií Gamestop. A právě nyní opět spustil obrovskou rally. Co za ní stálo? A má smysl takové akcie kupovat?

Chaos kolem akcií Gamestop výrazně ovlivnil i memecoiny, zejména Pepecoin a Dogecoin se svezly na zmíněné euforii. V posledních dnech se ale daří i bitcoinu. Tento týden byla zveřejněna data o nákupech velkých amerických fondů a institucí. Přes 600 z nich do svého portfolia zařadilo bitcoinová ETF, některé fondy dokonce v objemu miliard dolarů. Minulý týden jsme zde hovořili o Cathie Wood a jejím extrémním price targetu na bitcoin do konce této dekády. Jako katalyzátor právě zmiňovala investice institucionálních peněz do bitcoinu. Čeká tak bitcoin velký růst? Odpověď naleznete v dnešním dílu Investičního Mementa!

Máte rádi memečka? Protože analytici, investoři a obchodníci je přímo milují a mnohdy se jimi informují o aktuálně nejdůležitějších investičních událostech. Investor a člen Purple Trading Clubu, Petr Lajsek, pro vás každý týden prochází internetové diskuze a fóra a sbírá ty nejpovedenější z vtípků. Ty pak rozebere, dodá k nim kontext a doplňující informace z trhů. To vše pak shrne do videa, na které se stihnete podívat u odpoledního kafe. Dnes vyšlo v pořadí již 74. vydání Investičního Mementa. Na co se můžete těšit?

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenopá 17.05.2024 15:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/400-za-14-dni-jsou-meme-akcie-zpet/
KategorieInvestice, investice
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=158580
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.