Díky MŠMT v Česku otevřela tři vědecká centra Dioscuri

RW.jpg
Praha 17. května 2024 – Dnes byla v ČR slavnostně otevřena tři tzv. centra vědecké excelence Dioscuri, která budou podporovat nadějné mladé výzkumné pracovníky na jejich cestě k excelenci a nezávislosti, a posilovat tím českou vědu a celý Evropský výzkumný prostor. Program Dioscuri financuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT) společně s německým Spolkovým ministerstvem pro vzdělávání a výzkum (BMBF).

Program Dioscuri orientovaný na podporu konkrétních vědeckých osobností realizuje Společnost Maxe Plancka. Jedním z cílů programu Dioscuri je snížit tzv. odliv mozků, tj. situaci, kdy vysoce kvalifikovaní výzkumní pracovníci opouštějí určité regiony a přesouvají se do jiných. „Ani dvacet let po rozšíření Evropské unie excelence ve výzkumu není v rámci Evropského výzkumného prostoru rovnoměrně rozložena," uvedl prezident Společnosti Maxe Plancka (MPG) Patrick Cramer.

První tři česká centra Dioscuri působí při Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR a při Masarykově univerzitě. “Za Českou republiku i českou vědeckou komunitu mohu říci, že jsme upřímně vděční za rozšíření programu Dioscuri do naší země. Jedná se o jedinečnou příležitost přilákat k nám excelentní mladé vědce se zkušenostmi ze zahraničí, kteří posunou nejen český výzkum zase o kus dále. První výzva potvrdila atraktivnost programu a Česká republika je připravena jej i nadále rozvíjet,” uvedla vrchní ředitelka sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Radka Wildová.

Díky prvním třem centrům Dioscuri v České republice založí tři mladí vědci vlastní výzkumné skupiny na českých hostitelských institucích

  • Helena Reichlová otevřela už 1. října 2023 své Centrum Dioscuri pro spinovou kaloritroniku a magnoniku. Sídlí v Akademii věd ČR v Praze. Fyzička pevných látek chce zkoumat spinovou kaloritroniku a magnoniku v altermagnetech.
  • Peter Fabian, vedoucí Centra Dioscuri pro biologii kmenových buněk a metabolických onemocnění, chce se svou výzkumnou skupinou zkoumat lidské dědičné choroby pomocí zvířecích modelů. Centrum Dioscuri vzniká na Masarykově univerzitě v Brně.
  • Barbora Špačková od léta 2024 povede ve Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR Centrum Dioscuri pro optiku jednotlivých molekul. Ve své práci chce využít principů nanofyziky k vývoji nejmodernějších přístrojů, které mohou změnit naše chápání základních složek života.

V příštích letech by mělo vzniknout na českých hostitelských institucích až pět center vědecké excelence Dioscuri.

RW.jpg


Zařazenopá 17.05.2024 14:05:00
ZdrojMŠMT
Originálmsmt.cz/diky-msmt-v-cesku-otevrela-tri-vedecka-centra-dioscuri
Přílohy
11454.jpg (3.7900390625kB)

Související témata

Centrum.cz
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.