Praha 8 pokřtila fontánu na Ládví po architektovi oceňovaného sídliště Ďáblice

Praha 8 pokřtila fontánu na Ládví po architektovi oceňovaného sídliště Ďáblice

Fontána LádvíNa náměstí Ládví se po více než 30 letech uvedla do běžného provozu historická fontána. Umělecké dílo z roku 1985 prošlo i s okolní odpočinkovou zónou v posledním roce náročnou rekonstrukcí. Finančně se na ní podílely městská část Praha 8, společnost PENNY a hlavní město Praha. Na památku hlavního architekta sídliště Viktora Tučka se fontána pokřtila jeho jménem.

Fontána s okolní odpočinkovou zónou se vybudovala v polovině 80. let jako poslední součást náměstí Ládví. Jejím autorem je Viktor Tuček mladší, syn hlavního architekta sídliště Viktora Tučka. Přispěl tak k oživení náměstí vodním prvkem, s nímž se původně nepočítalo. V průběhu desetiletí však fontána strádala. Její fungování nepamatovala celá generace místních obyvatel, až se postupně začalo mluvit o její demolici.
Záchrana přišla v roce 2022, kdy se na základě přání obyvatel sídliště podařilo městské části dosáhnout dohody na její obnově. „Samotný proces byl velmi složitý. Fontána byla v tak špatném stavu, že nikdo neměl odvahu se k ní aktivně přihlásit, natož přijít s vlastním plánem rekonstrukce. Museli jsme tedy zprvu začít hledat, kdo má fontánu ve svém majetku. Jakmile byly základní věci vyjasněny, mohli jsme se s partnery pustit do revitalizace. Ta měla tři etapy – opravu samotné fontány, rekonstrukci okolí včetně dodání nového mobiliáře a tvorbu záhonů s květinami,“ říká místostarosta Prahy 8 pro strategický rozvoj Tomáš Hřebík (TOP 09 + STAN).

Odpočinková zóna se doplnila designovými lavičkami ze sibiřského modřínu, novými odpadkovými koši a pítkem. Kombinace původní fontány s moderními technologiemi a mobiliářem tak představuje symbolické pojítko mezi historií a současností na sídlišti Ďáblice.

„Fontána je mezi lidmi velmi oblíbená, ačkoliv byla dosud z důvodu nefunkčnosti opomíjená a neměla ani oficiální název. Její pokřtění jménem architekta Viktora Tučka pomůže připomenout historii sídliště i jeho architektonické a urbanistické kvality,“ vysvětluje Hřebík.

„V prosinci roku 2021 jsme na Ládví otevřeli novou moderní prodejnu, která vznikla na místě původního kina. V rámci výstavby jsme se mimo jiné zavázali podpořit renovaci fontány uprostřed náměstíčka před obchodem. Jsme rádi, že náročnou rekonstrukci fontány a okolí se podařilo dokončit. Věříme, že celé náměstíčko, kterému fontána nově dominuje, se stane oblíbenou odpočinkovou zónou pro všechny obyvatele sídliště,“ říká Tomáš Kubík, vedoucí komunikace PENNY.

Městská část chce zároveň v obnově vodních prvků a uměleckých děl na sídlišti Ďáblice pokračovat. „Naší filozofií je postupně modernizovat sídliště, ale se zachováním jeho původních hodnot. Proto se chceme zaměřit i na obnovu cenných plastik. Již příští rok by se mohl vrátit oblíbený Žabák od Vincence Vinglera, jehož fontánka byl vyhledávaným místem pro setkávání u koupaliště Ládví. Zároveň zvažujeme možnosti návratu dalšího vodního prvku – Prameníku od sochaře Vladimíra Kýna,“ dodává Hřebík.

Více informací o fontáně a celý příběh obnovy si můžete přečíst zde: https://praha8.cz/fontana-ladvi


Viktor Tuček (4. července 1925 – 21. listopadu 1994)

Narodil se v roce 1925 v Praze. Svoji profesní dráhu začal v roce 1954 v Ústí nad Labem, kam odešel spolu s dalšími architekty projektovat výstavbu prvních panelových sídlišť v celém severočeském regionu. Kromě spolupráce na ústeckém sídlišti Skřivánek je autorem známé budovy Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, administrativní budovy Prefa a železniční polikliniky.

Po návratu do Prahy v roce 1966 díky těmto zkušenostem převzal vedení ateliéru, který připravoval projekt sídliště Ďáblice. Ten navázal na soutěžní návrh architektů Vlastimila Durdíka a Jiřího Novotného z roku 1963. Dále jej rozvíjeli Josef Polák, Vojtěch Šalda a Viktor Tuček, jenž se následně vedení projektu věnoval až po jeho realizaci. Bytová výstavba na sídlišti probíhala v letech 1968 až 1975.
V Ďáblicích se díky příznivým okolnostem podařilo dosáhnout v kontextu možností stavební výroby dobrého výsledku, jenž se řadí mezi nejkvalitnější sídliště v České republice. Lokalita si dodnes zachovala svůj ucelený koncept se svébytným charakterem.


Dostávejte aktuality na váš e-mail.
Každý den zasíláme všechny novinky z webu v jedné přehledné zprávě.


Fontána Ládví



Zařazenopá 17.05.2024 12:05:00
ZdrojPraha 8
Originálpraha8.cz/Praha-8-pokrtila-fontanu-na-Ladvi-po-architektovi-ocenovaneho-sidliste-Dablice.html
Přílohy

Související témata

Rozpočet příští rok
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.