Velká výročí Škoda na akci Sosnová Classic 2024

Víkend 18. a 19. května bude na Autodromu Sosnová u České Lípy opět patřit fanouškům klasických automobilů. Mohou se těšit na závody a exhibice legend historie motoristického sportu. Kromě jízd závodních vozů, včetně zástupců předválečné éry Grand Prix, se návštěvníci mohou těšit na příležitost k osobnímu setkání s Petterem Solbergem, mistrem světa v rallye 2003 i jeho synem Oliverem Solbergem, který od loňského roku jezdí s vozem Škoda Fabia RS Rally2.

50 let RS
Závodní historie mladoboleslavské automobilky se datuje od samotného začátku 20. století. Za více jak 120 let se do povědomí fanoušků zapsala celá řada modelů a jmen. Jedno z nejzvučnějších, které do dnešního dne zdobí sportovně laděné modely, letos slaví 50 let. Řeč je samozřejmě o označení RS, tedy rally sport. Poprvé se představilo na závodních speciálech 200 RS, které v roce 1974 završily první etapu vývoje závodního vozu na základě kupé 110 R. Výsledkem spojení skeletu se sníženou střechou a sníženými boky s motorem Š 720 o objemu 1997 cm3 byly soutěžní vozy s hmotností jen nepatrně překračující 800 kg, schopné na rovinkách dosahovat rychlosti až 240 km/h.

Prvního ostrého nasazení se 200 RS dočkala v květnu 1974 na IDA Rallye, následovala Barum Rallye se dvěma vozy a společného startu se tři červenobíle lakované prototypy (dva vozy 200 RS a jeden 180 RS) dočkaly 1. června 1974 v rámci Rallye ŠKODA v Mladé Boleslavi. Vozy 200 RS se v Sosnové představí oba a nezůstane u závodní historie. Kromě zmíněné autogramiády otce a syna Solbergových si Škoda Motorsport připravil přehlídku soutěžních speciálů Škoda Fabia RS Rally2 a na neděli je připravena autogramiáda Martina Prokopa. Oba současní jezdci, Oliver Solberg i Martin Prokop, předvedou na Autodromu exhibiční jízdu se soutěžním vozem v barevném provedení, které proslavil model 200 RS.

Spanilá jízda 1000 MB
Významné výročí si letos připomíná i modelová řada 1000 MB. Ta před šedesáti lety přinesla do sériové produkce přelomovou koncepci „vše vzadu“, která dominovala produkci Škoda Auto následující dvě dekády. Na Autodromu v Sosnové se o víkendu sjedou desítky těchto vozů, včetně prototypu 988 z depozitu Škoda Muzea, speciálně upravených vozů i továrního speciálu B5.

Bohatý program pro celou rodinu
Vedle dvou významných výročí Škoda slibují pořadatelé bohatý program. Divákům se představí i historické motocykly světových značek a na závěr sobotního dne vystoupí skupina Čechomor. Další podrobnosti jsou na webu pořadatele https://www.sosnova-classic.cz/domu.


Zařazenopá 17.05.2024 11:05:00
ZdrojŠkoda auto tiskové
Originálskoda-storyboard.com/cs/tiskove-zpravy-archiv/velka-vyroci-skoda-na-akci-sosnova-classic-2024/
KategorieDědictví, Tiskové zprávy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.