Mladí lidé se nebojí ovlivnit dění ve městě


V Městské kavárně se v pátek 7. června uskuteční akce Městského parlamentu dětí a mládeže (MPDM) Krnov „Vyměň to“. Jak už název napovídá, lidé budou mít možnost od 16.00 hodin vyměnit věci, které už nepotřebují, za ty, co využijí. „Smyslem je výměna knih, učebnic, LP, CD, sběratelských kartiček, hrníčků, pokojových rostlin a podobně. Nejedná se o prodej, ale pouze o výměnu nebo jinou dohodu,“ vysvětluje koordinátorka MPDM Miluše Košinarová ze Střediska volného času Krnov. Pro návštěvníky bude připravena také prezentace mládežnických organizací a kvíz, postaráno bude také o občerstvení.

MPDM v Krnově funguje už dva roky při Středisku volného času Krnov. Sdružuje mladé lidi ve věku od 13 do 26 let, kteří aktivně chtějí ovlivňovat dění ve městě. Ze začátku měl parlament více než 70 členů ze základních a středních škol, momentálně jich je kolem čtyřiceti a někteří z nich již studují na vysokých školách. „Společně realizujeme akce, které si sami vymyslíme, a jsou pro nás důležité. Začínali jsme například projektem v Městské kavárně, jehož součástí byly přednášky o vzdělávání a protidrogové prevenci, ale také výstava a debata o šedých zónách ve městě. Nafotili jsme tehdy místa, která by si zasloužila pozornost a zlepšení, a předali jsme je vedení města. Nyní se k nim vrátíme na akci Vyměň to, abychom zjistili, jestli se už něco změnilo,“ říká předsedkyně MPDM Natálie Kratěnová.

Vedení města činnost parlamentu podporuje. Od konce roku 2022 patří mezi oficiální poradní orgány rady města a své zástupce má parlament také v komisích pro životní prostředí a místní Agendu 21, prevenci kriminality a ve školské komisi. Hlavní činností parlamentu však je setkávání se stejně zaměřenými mladými lidmi nejen v Krnově, ale také na různých místech v republice i zahraničí. Nedávno se jeho členové například účastnili setkání mládeže v polském Mińsku Mazowieckém a v rámci spolupráce partnerských měst je čeká v červnu návštěva Saint-Égreve ve Francii. „Od loňského roku se zaměřujeme na pracovní možnosti v Krnově a ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Bruntál pořádáme pravidelné přednášky se zástupci místních firem. V plánu pak máme otevřít Studentský klub, kde by bylo místo nejen pro přednášky, vernisáže či filmové večery, ale také pro odborné poradenství,“ uzavírá Natálie Kratěnová.

plakát Vyměň to

Zodpovídá: Ing. Dita Círová
Vytvořeno / změněno: 17.5.2024 / 17.5.2024

Zařazenoút 21.05.2024 14:05:00
ZdrojKrnov
Originálkrnov.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=7455&id=47997

Související témata

Městský Úřad
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.