Uzavřeli jsme smlouvu na zajištění hydrogeologického monitoringu na lokalitách.

Začíná dlouhodobý projekt zaměřený na sledování stavu vod: SÚRAO podepsala smlouvu se společností GEOtest-GeoTec na zajištění hydrogeologického monitoringu.

Voda je důležitým tématem současnosti a velkou roli hraje i v případě hlubinného úložiště. Pro bezpečnost tohoto zařízení a plánování dalších prací je zcela zásadní dozvědět se co nejvíce o stavu podzemních i povrchových vod. Veřejné výběrové řízení na zajištění hydrologického, hydrogeologického a hydrochemického monitoringu vyhrála společnost GEOtest-GeoTec.

Pozorovací práce v rámci hydrologie a hydrogeologie se provádějí pravidelně ideálně v délce několika let; musí totiž postihnout a zaznamenat všechny vlivy, které mohou na stav a také kvalitu vody působit. Sleduje se například pravidelné střídání ročních dob, vývoj celkového množství vod v delších časových obdobích nebo chemické složení vody.

Projekt proběhne v několika etapách

Projekt má několik etap řešení. V té úvodní budou odborníci v terénu hledat pozorovací místa k měření chemismu a množství vod. Budou se soustředit na všechna pro vodu důležitá místa (např. studny, koryta řek nebo potoků), která by jim mohla pomoci; stejně tak budou vytipovávat místa, kde budou v následující etapě řešení vybudovány pozorovací hydrogeologické vrty . Na vybraných bodech budou instalována měřicí zařízení, např. hladinoměry, průtočné přelivy, anebo meteorologické stanice apod.

Projekt se zaměří na všechny čtyři zkoumané lokality, nejvíce pak na vlastní lokalitu v podobě, jak ji polygonem průzkumných území vytyčuje SÚRAO. Nicméně data bude Správa sbírat i mimo tyto polygony, například získáním klimatických dat z archivu Českého hydrometeorologického ústavu, anebo vlastními omezenými pracemi. V rámci odběrů vzorků vod budou prováděny pravidelné čtvrtletní kontroly několika hydrogeology a bude proveden pravidelný odečet dalších terénních dat jako je pH, teplota a vodivost vody.

Data budou hrát roli při výběru finální lokality

Cílem monitoringu vod je zjistit kvalitativní a kvantitativní stav vody v lokalitě v dlouhém časovém období. Data se využijí pro další výběr finální a záložní lokality i pro hodnocení bezpečnosti dané lokality a pro další geologické a hydrogeologické práce v regionu. V případě zájmu poskytne SÚRAO, stejně jako v minulosti, data obcím, které je mohou dále využít. SÚRAO již dříve informovala obce o vyhlášení výběrového řízení a nyní nabídne zástupcům obcí osobní setkání s dodavatelem prací.


Zařazenočt 16.05.2024 15:05:00
ZdrojSÚRAO
Originálsurao.cz/uzavreli-jsme-smlouvu-na-zajisteni-hydrogeologickeho-monitoringu-na-lokalitach/
KategorieAktuality, Pro média, Pro odborníky, Pro studenty, Pro veřejnost
AutorBarbora Šmídová
guidhttps://www.surao.cz/?p=10163

Související témata

Veolia Voda | Sucho | Povodně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.