Vládní dialog s profesními komorami pokračuje. Premiér Fiala s nimi hovořil o aktuálních tématech

Zákon o lobbování, problémy českého zdravotnictví, úspěšná transformace českého stavebnictví včetně modernizace územního plánování nebo reforma veřejných zakázek – to jsou hlavní diskusní body, kterými se ve čtvrtek 16. dubna 2024 ve Strakově akademii zabývali členové vlády v čele s premiérem Petrem Fialou na v pořadí třetím společném jednání s představiteli profesních komor.

Ze členů vlády se jednání kromě předsedy vlády Petra Fialy zúčastnili také vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr spravedlnosti Pavel Blažek a ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun.

„K dialogu se zástupci profesních komor přistupujeme systematicky, pravidelné setkávání je toho důkazem. Naši debatu považuji za důležitou i pro to, že často samosprávní činností nebo ze zákona spravujete důležité agendy a máte významné úkoly, díky nimž funguje česká ekonomika, ale i stát a celá naše společnost. Doufám, že dnešní setkání znovu přispěje ke konstruktivnímu řešení ve prospěch vašich členů a občanů České republiky,“ řekl premiér Petr Fiala.

Dnešní debata pokračovala k tématu zákona o lobbování. Ve vládě panuje shoda na tom, že navrhovaná regulace nepředstavuje nepřiměřený zásah do činnosti profesních komor, ani že by v jejím důsledku mělo dojít ke znemožnění, omezení či znesnadnění plnění úkolů svěřených těmto subjektům zákonem.

Tématem byla také diskutovaná pravidla odměňování či úhrad ve zdravotnictví, potřeby reformních kroků a zefektivnění systému při zachování rozsahu poskytované péče.

Předmětem debaty bylo též téma advokátního tarifu a nastavení specifických forem aktivit, které komory vykonávají. Diskutovala se též problematika stavebního zákona či územního plánování a změny, které vláda v rámci urychlení procesů připravuje. Komory se hlásí k potřebě digitalizovat nejrůznější procesy, aktivně se na ní podílejí, což systém státní správy pomáhá modernizovat a zrychlovat.

Zástupci vlády s komorami též řešili zajištění dostatečného počtu znalců a dalších profesí, což je klíčová podmínka pro výkon některých činností.


Zařazenočt 16.05.2024 16:05:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vladni-dialog-s-profesnimi-komorami-pokracuje--premier-fiala-s-ni...
KategorieAktuálně
Autorposta@vlada.cz (Vláda ČR)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.