Královéhradecká muzejní noc 2024

Královéhradecká muzejní noc 2024 bude letos už 17. ročníkem, kterým se muzea a galerie v Hradci Králové a okolí dne 24. května 2024 připojí do celorepublikového „Festivalu muzejních nocí“, který se v ČR koná v rozmezí od 17. května do 15. června 2024.
Královéhradecká muzejní noc 2024

V Hradci Králové a okolí svůj bohatý program nabídne celkem osm institucí, které budou v pátek 24. května 2024 od 18 do 24 hodin přístupné zdarma.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové akci ve městě a okolí koordinuje. Kromě něj se připojují také hradecká Galerie moderního umění, Labyrint Divadla Drak, Informační centrum obnovitelné zdroje a malá vodní elektrárna Hučák, soukromé Muzeum parních strojů v ulici Na Hrázce, soukromé Museum bednářství Jaroslava Tománka v Praskačce, ale také Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové a dokonce železniční Výtopna Jaroměř.

Podle náměstka ředitele pro výstavní činnost MVČ Stanislava Hrbatého nabízí Královéhradecká muzejní noc pravidelně pestrou škálu programu: „Výhodou společné muzejní noci je, že návštěvníci mají opravdu širokou paletu témat a programů, z nichž mohou vybírat. Na své si proto přijdou jak milovníci umění či historie, tak i technických oborů. Programy jsou připravovány na míru především rodinám s dětmi, ale užijí si je vlastně všechny generace.“

Muzeum východních Čech v Hradci Králové se letos soustředí na výtvarnou soubornou výstavu grafičky Míly Fürstové „Taj jemnosti aneb Návraty domů“. Součástí programu proto bude od 18 hodin mimořádná projekce filmu „Křídla pro Coldplay“ v Bio Central za účasti výtvarnice Míly Fürstové a režiséra snímku Petera Hirjaka.

Další části programu představuje muzejní edukátorka Veronika Nebeská: „Tvorba i osobnost Míly Fürstové poskytují mnoho inspirace, proto máme velkou radost, že s námi autorka osobně Muzejní noc prožije. Před muzejní budovou budou připraveny kreativní výtvarné dílny, dále taneční a hudební vystoupení žáků ZUŠ Střezina, kteří také byli součástí vernisáže výstavy, a teď se vrátí s programem inspirovaným tvorbou Míly Fürstové. Prvky z autorčina díla bude prostoupen i speciální fotokoutek, pro který nám tiskárnu a fotomateriál poskytla královéhradecká společnosti FOMEI. Myslíme také na kreativní a zážitkovou gastronomii, která je svým způsobem rovněž uměním, proto bude součástí našeho programu. Originální laskominy pro Muzejní noc obstará Kavárna Muzeum. Zážitkem určitě bude workshop ruční výroby zmrzliny pod vedením expertů z NA ZMRZKU z Hradce Králové a tým z Férové palačinkárny zase připraví pestrou škálu palačinek.“

Královéhradecká Muzejní noc 2024 se koná s podporou ČEZ, města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje. Mediálním partnerem je Český rozhlas Hradec Králové.

Podrobný program je na www.muzeumhk.cz.


PROGRAM DALŠÍCH ZAPOJENÝCH INSTITUCÍ:

GALERIE MODERNÍHO UMĚNÍ

Galerie moderního umění zve návštěvníky všeho věku na aktivní procházku novou výstavou Jak sbírat umění: příběh Karla Tutsche v nevšedním čase. Ve večerních hodinách se v rámci Muzejní noci můžete těšit na spoustu zvídavých otázek, hledání odpovědí nejen v malířských dílech a experimentování, jakými všemi způsoby se lze dívat na svět umění.

www.galeriehk.cz


LABYRINT DIVADLA DRAK

Labyrint Divadla Drak vyhlašuje Múzejní noc! Nechte se provést spletitým Labyrintem, poslechněte si o múzách v dračí historii přímo od pamětníků ve výstavě Příběh Draku 1958–2018, objevte, že ze strachu není třeba mít žádný strach, v interaktivní výstavě „Neboj, neboj!“, vydejte se na venkovní výpravu Za příběhem Draku a nakonec se s námi zastavte u ohně před divadlem.

www.draktheatre.cz


INFORMAČNÍ CENTRUM OBNOVITELNÉ ZDROJE A MALÁ VODNÍ ELEKTRÁRNA „HUČÁK“ V HRADCI KRÁLOVÉ

Malá vodní elektrárna Hučák je místo, kde se zabaví celá rodina! V rámci Muzejní noci bude přístupné Informační centrum Obnovitelných zdrojů v centru Hradce Králové na Hučáku. Nádherně osvětlená secesní budova bude lákat návštěvníky na noční historické prohlídky elektrárny od 18 do 24 hodin.

www.cez.cz/hucak


MUZEUM PARNÍCH STROJŮ

I v letošním ročníku Muzejní noci pro vás bude mít Jan Tomek v jeho Muzeu parních strojů dveře otevřené. Před domem vás uvítá parní stroj z cukrovaru Syrovátka, v industriálním pavilonu pak uvidíte stacionární parní lokomobilu od výrobce Umrath Praha (r. v. 1905) a mnoho dalších skvostů a rarit. A už jste slyšeli příběh o vypátraném a kompletně zrenovovaném parním stroji, který léta chyběl kotli z nádražní parní vodárny? Ne? Tak vezměte své přátele, rodinu a přijďte. Během prohlídky uvidíte i sbírku téměř 160 modelů parních strojů, které vyráběli německé hračkářské továrny. Páře zdar!


MUSEUM BEDNÁŘSTVÍ JAROSLAVA TOMÁNKA

Přijďte se vrátit v čase o 3 století zpátky do časů, kdy vlaky jezdily na páru, telefony měly dlouhou šňůru, kdy se psalo na psacích strojích a kdy práce byla ještě pořádná dřina. V Museu bednářství Jaroslava Tománka v Praskačce si prohlédnete bednářskou dílnu s výrobky různých velikostí a typů včetně historických dokumentů, předmětů a nářadí. Nově je vystavena sbírka historických hoblíků. Co má společného máslo s bednářstvím? Jak se počítal objem sudů a kádí? Čím se liší různé druhy hoblíků? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v Museu.

Vezměte do ruky hoblík, vrták či závitnici a vyzkoušejte práci si dřevem. Svoje znalosti o řemesle můžete ověřit v pracovních listech, které jsou připraveny ve třech obtížnostech.

www.museumbednarstvi.cz


HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM V HRADCI KRÁLOVÉ

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové v rámci Muzejní noci otevře své prostory v době od 20 do 24 hodin. Můžete se těšit na ukázku našich historických dalekohledů a v Čechách nejstaršího funkčního malého Zeissova projekčního planetária, které si z dětství pamatuje mnoho našich návštěvníků. Na hvězdárně je k vidění i výstava „Historie Hvězdárny a planetária v Hradci Králové“. A pokud nám bude přát počasí, zkusíme se podívat i na noční oblohu.

www.astrohk.cz


ŽELEZNIČNÍ MUZEUM VÝTOPNA JAROMĚŘ

Zažijte noc s lokomotivami ve Výtopně Jaroměř! Od 17 do 22 hodin se můžete těšit na předváděcí jízdy lokomotiv, netradiční prohlídky a rozsvěcení návěstidel a lokomotiv. Občerstvení bude zajištěno. Z Turnova přes Hradec Králové přijede vlak tažený parní lokomotivou. Předpokládaný odjezd vlaku z Hradce Králové je v 16.42. Parní vlak bude jezdit i o víkendu. Muzeum bude přístupné za dobrovolné vstupné, ve vlaku platí ceník Společnosti železniční Výtopna Jaroměř.

www.vytopnajaromer.cz


Zdroj: TZ Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Zodpovídá: Mgr. Bc. Dominika Špičáková
Vytvořeno / změněno: 16.5.2024 / 16.5.2024

Zařazenočt 16.05.2024 10:05:00
ZdrojHradec Králové
Originálhradeckralove.org/vismo/dokumenty2.asp?id_org=4687&id=84440
guid84440

Související témata

Královéhradecký kraj
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.