Alexandr Vondra: Babiš má hloupé a nebezpečné kecy. Neváhá používat putinovskou propagandu

16. května 2024

Alexandr Vondra: Babiš má hloupé a nebezpečné kecy. Neváhá používat putinovskou propagandu

(CNN Prima News) Andrej Babiš (ANO) má hloupé a nebezpečné kecy, přičemž se neštítí ničeho. Ve svém naprosto bezbřehém populismu neváhá používat i putinovskou propagandu. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl lídr koalice Spolu do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS). Kromě jiného se rozpovídal například o antikampani „Rusko, pro tebe všecko“. Jsou podle něj ANO a SPD prokremelská hnutí? A co říká na aktivity Grety Thunbergové?

Rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Ve veřejném prostoru se hodně mluví o tom, že červnové volby budou přelomové. Která témata EU jsou pro vás nejdůležitější?

Musíme udržet evropskou jednotu v podpoře Ukrajiny. Putin se nás snaží permanentně rozdělovat. Obecně bych ale na vaši otázku odpověděl tak, že nejdůležitější je bezpečnost. Bezpečná Evropa znamená silnější Česko. Pokud se lidé nebudou cítit bezpečně, budou přicházet o svobodu. Čtyři unijní svobody – pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu – jsou naší největší vymožeností. Díky tomu bohatneme. Kdybychom o to přišli, strašně bychom zchudli.

Po volbách se určitě změní síly v Evropském parlamentu. Některé frakce posílí, jiné naopak oslabí. Myslíte, že Evropská unie v následujícím pětiletém období nějak změní kurz?

Očekávám, že se europarlament posune více doprava. V současném období mají převahu spíše zelení socialisté. Posun doprava by měl znamenat realističtější pohled a méně přerozdělovací socialisticko-zelené ideologie. Právě kvůli ní začíná Evropa zaostávat za USA a Čínou. USA inovuje, Čína vyrábí a my to tady máme platit? To rozhodně ne. Chce to méně předpisů a více realismu.

Pojďme si trochu zatipovat. Na kolik europoslanců dosáhne koalice SPOLU? Nyní jich má v součtu osm – ODS čtyři a KDU-ČSL s TOP 09 po dvou.

Skvělé by bylo obhájit těch osm mandátů. Chceme volby vyhrát.

Na kolik europoslanců dosáhne ODS?

Určitě bychom rádi obhájili čtyři mandáty.

Ptám se na to z určitého důvodu. Tipoval bych, že po tom, co si prožili Piráti a Starostové během sněmovních voleb 2021, už žádná strana, která kandiduje v koalici, nemůže večer klidně spát. Neobáváte se, že by se kvůli výsledkům způsobeným kroužkováním mohl rozhořet spor mezi ODS, TOP 09 a KDU-ČSL? Někdo by mohl pocítit křivdu.

Obavy nemám. Musíte uzavřít dobrou dohodu. My jsme to neudělali blbě jako Piráti. Určité věci jsme si ohlídali, za což jsme byli trošku kritizováni (ODS například trvala na tom, že obsadí první dvě místa kandidátky SPOLU, pozn. red.). Uzavřená dohoda musí být vyvážená a vybalancovaná. Zároveň by měla ošetřovat zájmy všech zúčastněných. Myslím, že se nám to povedlo. Opravdu se nebojím.

O voličích lidovců se říká, že jsou v kroužkování velmi disciplinovaní. TOP 09 zase spoléhá na zvučné duo – Luděk Niedermayer a Ondřej Kolář. Opravdu se nebojíte, že ODS podala pomocnou ruku dvěma stranám, které v průzkumech zrovna nezáří, a nakonec dopadne hůř, než kdyby šla sama?

Podívejte, strach je špatný rádce. Vezměte si naše hokejisty. Když budou mít strach, tak na tom šampionátu asi taky nedopadnou dobře. My strach určitě nemáme. A voliči ODS rozhodně nejsou hloupí. Naopak bych řekl, že máme v zásadě inteligentní voliče, kteří moc dobře vědí, že kroužkování je legitimní možnost. Měli by vědět, že v evropských volbách mají jen dva kroužky. Pozor! Pokud použijí tři nebo čtyři, preferenční hlasy se pak nezapočítají.

Ano, máte pravdu. Na rozdíl od sněmovních voleb, kde máte čtyři kroužky, ve volbách evropských pouze dva. Je hezké, že to voličům připomínáte.

Politik má lidem neustále něco vysvětlovat.

Nechci se už vracet k tomu, zda evropské Spolu dává smysl, či nikoliv. Myslíte ale, že se vám nakonec povedlo to vaše rozhodnutí pro společnou cestu vysvětlit voličům?

Definitivně se to potvrdí, když vyhrajeme. Kdybychom do toho šli jako ODS samostatně, tak první asi nebudeme. To je z průzkumů celkem jasné. Sám jsem dlouhou dobu upřednostňoval samostatnou cestu. Naše programy se lišily. Přiznejme si, že jsou mezi námi rozdíly. Jenže ta mince má i druhou stranu.

Jakou?

Třeba leckdo během kampaně křičí, že zruší Green Deal. Houby zruší… Firmy do zelené dohody investovaly stovky miliard eur. Evropská unie je něco jako letadlová loď. Ta se také neumí otočit na pětníku o 180 stupňů. Její kurz lze ale přesto korigovat. Často o Evropské unii říkám, že nemůžeme jen šlapat na plyn. Je třeba využívat i brzdu a volant, abychom se nevybourali. V opačném případě to skončí katastrofou, když neotočíme kurz směrem k realističtější politice.

V EU se musíme dohodnout. Přirozeným partnerem pro frakci ECR (členem je i ODS) je EPP (členy jsou i TOP 09 a KDU-ČSL). Vznik evropského Spolu byl v tomto ohledu vlastně takový trénink, jak se pak dohodnout v Evropě.

Věříte, že Evropská unie v příštích pěti letech bude více šlapat na brzdu i díky EPP?

Určitě. V poslední době jsem mluvil s německými kolegy z CDU. Myslím, že se posunuli od politiky Angely Merkelové více doprava. Shodli jsme se, že půjdeme do boje za záchranu spalovacích motorů. V Německu se dokonce začíná diskutovat o jádru. Kdyby Němci v tomto případě změnili kurz, šlo by o skutečně zásadní změnu pro evropskou energetiku.

Aby Green Deal skutečně mohl fungovat, musíme opět nastolit rovnováhu. V poslední době se s dekarbonizací pod vlivem Grety Thunbergové a Franse Timmermanse hodně šlapalo na plyn. Evropa vůbec nemyslela na ekonomické a sociální dopady. Já se také hlásím k ochraně životního prostředí. Musí to být ale sociálně schůdné a v souladu s ekonomickými možnostmi.

Co říkáte na to, jak se Greta Thunbergová vyjadřuje ke konfliktu na Blízkém východě?

Barvu přiznala už svým zápasem proti kapitalismu. Těmto lidem nejde o záchranu planety. Jsou to fanatici, kteří nám chtějí útočit na soukromé vlastnictví. To by nejraději zrušili. Je to v podstatě komunistické smýšlení, jenom v trošku zelenějším kabátu. Hodí se sem hláška, která o zelených koluje už dlouho. Meloun je sice na povrchu zelený, ale když ho rozkrojíte, uvidíte červenou (rudou). Teď na to navazují další projevy, řekl bych, až antisemitské. Možná je to trochu z neznalosti či hlouposti. Nepochybně jde o perfektní ukázku toho, že tito lidé by si měli nejdříve něco načíst, než začnou promlouvat do veřejného prostoru.

Pojďme zpět k evropským volbám. V čem vidíte hlavní přednosti Spolu? Třeba ve srovnání s ANO.

Tak hnutí ANO je přece náš hlavní soupeř. Svět Andreje Babiše je něco úplně jiného.

Když jsem před časem mluvil s lídryní ANO Klárou Dostálovou, přišlo mi, že vy dva byste se v mnoha názorech na Evropskou unii shodovali.

Hnutí ANO má několik představitelů, s nimiž se umíme na něčem dohodnout. Často to jsou i bývalí členové ODS. Například Jaroslav Bžoch. Andrej Babiš je ale jiná liga. Jeho pojetí politiky je naprosto odlišné od toho našeho. „Česko, seberu všecko“. Do Bruselu posílá své vyslance. Martin Hlaváček má chránit zájmy Agrofertu. Ondřej Knotek je sice milý kluk, v Evropském parlamentu ale sedí proto, aby hájil zájmy Babišových průmyslových firem.

Osobně si představuji politiku úplně jinak. S Andrejem Babišem mám navíc další problém. Je hrozbou pro bezpečnost státu, jelikož ve svém naprosto bezbřehém populismu neváhá používat i putinovskou propagandu, a to jenom kvůli tomu, aby ulovil navíc určitou část voličů. Jasně, je to hra na lov, kterou už hraje několik let. Jenže když se taková hra hraje příliš dlouho, může to pak špatně dopadnout. I proto hnutí ANO musíme porazit.

Mezi vámi a hnutím ANO se rozhořel spor kvůli antikampani, kterou rozjela koalice Spolu. Mám na mysli upravený slogan „Rusko, pro tebe všecko“. Mnoho lidí je názoru, že Andrej Babiš svými výstupy skutečně podněcuje protiukrajinské nálady. Na druhou stranu – hnutí ANO podpořilo ve Sněmovně všechny Lex Ukrajiny. Jednotliví členové se také hlásí k vojenské pomoci Ukrajině. Nebyla ta vaše antikampaň trochu nefér?

Řekl bych na úvod, že jsme nerozmístili billboardy a plakáty po celé republice. Byl to takový šťouchanec, který byl podle mě zcela na místě. Nemám s tím vůbec žádný problém. Je pravda, že když mi to naši marketéři přinesli, moje první reakce byla taková, že jsem si nebyl moc jist. Přišlo mi to trochu přehnané. Jenže vzápětí jsem viděl jedno Babišovo video, které pustil do éteru den předtím, než jsme udělali tuhle legrácku.

Máte na mysli video, v němž Andrej Babiš mimo jiné kritizoval českou muniční iniciativu?

Ano. Zároveň útočil na Petra Fialu, o němž tvrdí, že je ukrajinský premiér, nikoliv český. To jsou opravdu hloupé a nebezpečné kecy. Vzal jsem to v tomto kontextu a řekl jsem si: Dobře, nemám s tou antikampaní žádný problém. Babiš nehraje v bílých rukavičkách, hraje velmi tvrdou hru. Pak nemůže očekávat, že mu to někdy nevrátíme. Na hrubý pytel hrubá záplata.

Takže ta antikampaň vznikla tak, že za vámi přišel někdo z marketingu. Nejdřív se vám to nezdálo, ale potom jste viděl to Babišovo kontroverzní video a řekl jste si: Dobře, tu facku mu vrátíme. Chápu to správně?

V zásadě ano. Marketéři si všimli toho videa. Přišli za mnou s tím, že bychom měli reagovat. Večer jsme o tom vedli debatu a druhý den jsme to zveřejnili.

Je podle vás hnutí ANO proruské?

Nemyslím si, že by na tom představitelé ANO byli tak zle jako třeba Robert Fico nebo Viktor Orbán. Co však v poslední době Andrej Babiš soustavně činí, je, že vykazuje známky proruské politiky, jelikož to objektivně nahrává Rusku. V některých oblastech – ne všude – přebírá putinovský narativ.

POZNÁMKA: Rozhovor byl pořízen před středečním útokem na Roberta Fica, kterého postřelil 71letý muž.

Je hnutí SPD proruské?

Myslím, že určitě ano. Tam je to setrvalý trend. Naproti tomu je fér u Andreje Babiše připomenout, že jako premiér po zjištění, co stálo za výbuchem ve Vrběticích, velmi rychle rozprášil ruskou ambasádu. Za to má ode mě veškerý kredit. Od prezidentské kampaně však hraje velmi nebezpečnou hru. Stokrát opakovaná lež se může stát pravdou, což vidíme třeba na Slovensku. Robert Fico začínal jako sociální demokrat. Podívejme se, co zastává dnes. Něčeho podobného v Česku bych se nerad dožil. Abychom to nedovolili, musíme občas zdvihnout prst.

Přibližuje se podle vás Andrej Babiš ve své rétorice Robertu Ficovi?

Myslím si, že jeden problém tady opravdu je. Andrej Babiš nezná hranice, pokud jde o populismus. Neštítí se vlastně ničeho.

Skutečně si myslíte, že by byl Andrej Babiš schopen s tématem Ukrajiny a Ruska zajít tak daleko jako Robert Fico na Slovensku?

Andrej Babiš je byznysově typický karnivor (masožravec). Hezky to v jednom rozhovoru popisoval známý fyzioterapeut Pavel Kolář, který s ním kdysi spolupracoval. Pak se nerozešli v dobrém. Podle Koláře má Babiš dvě polohy – BA a BIŠ.

Co ty polohy znamenají?

BA je takové lákání lidí: Hele, budeme hezky spolupracovat a bude to úplně medové. Vlastně si tuto jeho polohu pamatuji, když ANO zakládal. Tehdy k sobě lákal různé lidi. I já jsem se s ním setkal.

Lákal vás Andrej Babiš, abyste do hnutí ANO vstoupil?

Ne, k tomu jsme se nedostali (smích). V té době strašně nadával na to, jaké jsou v politice manýry. V lecčem jsem s ním souhlasil. Druhá půlka té konverzace nicméně byla o tom, jak hrozně potřebuje výjimky pro svá biopaliva. Tou dobou jsem seděl v Senátu, který o tom měl rozhodovat. Babiš se prostě choval jako rybář, který nejdříve dá rybce nějakou sladkou a voňavou návnadu. Po skousnutí ale nastane zásek a rybář kořist bez milosti uloví.

Předpokládám, že to je ta poloha BIŠ.

Ano. Řekl bych, že takhle Andreje Babiše poznala celá řada lidí, kteří se s ním podnikatelsky střetávali. Vlastně to chápu. V byznysu svým způsobem vládne právo silnějšího. Koncentrace kapitálu takhle funguje. Jenže pokud se tato taktika začne aplikovat v politice, je to nebezpečná záležitost. Může jít o nakročení k diktatuře. Tím nijak nechci strašit. Babiš nemá na to, aby rozbil náš systém. Ukázalo se to, když v České republice vládl. Na tom je vidět, že náš ústavní systém jsme v 90. letech nastavili opravdu velmi pevně. Přesto stojí za to být ve střehu před lidmi, jako je Andrej Babiš.

(Autor: Marek Veselý)

Alexandr Vondra
Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec

Štítky:
rozhovor v médiích evropská unie zahraniční politika NATO vnitřní bezpečnost doprava životní prostředí obrana podpora podnikání Rusko Ukrajina europoslanecký klub ODS SPOLU volby do Evropského parlamentu 2024


Zařazenočt 16.05.2024 10:05:00
ZdrojODS
Originálods.cz/clanek/25704-alexandr-vondra-babis-ma-hloupe-a-nebezpecne-kecy-nevaha-pouzivat-putinovskou-pr...
guid25704
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.