Třinecký literární festival ČteFesT zve na velká jména i bohatý program pro děti

Čtvrtý ročník literárního festivalu ČteFesT zavede návštěvníky ve dnech 31. května až 8. června do knihovny, kostela i do hor. Festival zahájí Karin Lednická uvedením a autogramiádou dlouho očekávaného 3. dílu románu Šikmý kostel.
ČteFest 2024

Návštěvníci zavítají do hor na besedu se spisovatelem Alešem Palánem nebo do kostela sv. Antonína Paduánského na povídání s Kamilou Hladkou o jejím románu Sestry. V knihovně se pak představí například polský spisovatel Mariusz Szczygieł nebo Renata Putzlacher Buchtová s Petrem Prokopem Siostrzonkem. Velký prostor opět patří programům věnovaným dětem i odborné veřejnosti. Poslední akce letošního ČteFesTu Slam poetry show se uskuteční v salónu automobilových veteránů Karireal.

Tak jako v loňském roce čeká literární festival ČteFesT rozšíření mimo zdi knihovny. „Hory loni moc povedly a chceme u nich zůstat, ale zároveň bychom rádi rozšířili festival do netradičních míst ve městě . Letos jsou dvě novinky, čtení v Kostele svatého Antonína Paduánského na Prašivé a neméně zajímavé bude místo, kde čtvrtý ročník festivalu zakončíme. Slam poetry se totiž odehraje v salónu automobilových veteránů Karireal Třinec poblíž Třineckých železáren a Werk Areny,“ přibližuje konání festivalu ředitelka ČteFesTu Marika Zadembská.

Každoročně festival navštíví špička soudobé české literární scény. Jak se daří do Třince dostávat velká jména z řad spisovatelů a ilustrátorů? „Je to díky osobnímu přístupu k autorům a nadstandardní péči, jakou jim dáváme. Pomáhá i to, že během roku jezdíme na jiné festivaly a akce. Letos to byl například festival v italské Bologni. Tam se také setkáváme s autory a získáváme kontakty. Už ten první kontakt, první email, kdy autora oslovujeme, je jiný, netradiční, neoficiální, každému autorovi psaný na míru. A samozřejmě nám pomáhá i to, jaké povědomí má Knihovna Třinec v České republice,“ prozrazuje Marika Zadembská. Dle jejich slov je to ale také tím, že každý ročník zatím předčil ten předchozí a z Třince odjížděli spokojení jak autoři, tak návštěvníci: „Věřím, že tomu napomáhá skvělá atmosféra na akcích, netradiční místa, čtení na horách a hlavně výborní hosté.“

Velká část návštěvníků přijíždí na ČteFesT za uměním do Malé galerie Knihovny Třinec. Součástí ČteFesTu je vždy výstava a poslední dva roky také odborné setkání s autory Kulatý stůl ILUSTRACE. „Tady návštěvníci přijíždějí i z větší dálky, ze středních a uměleckých škol v kraji. Na odborné setkání ČteFesTí INSPIROMAT se pak sjíždějí učitelé a knihovníci z celé České republiky,“ dodává Marika Zadembská.

Velký prostor je každoročně věnován dětem a ani letos tomu nebude jinak. „Na přípravách a realizaci úzce spolupracujeme se školami a vybranými učiteli. Naší snahou je nabídnout osobní setkání s autorem dětem, které s jeho knihami pracují nebo pracovaly ve škole. Například s Petrem Horáčkem nebo Robinem Králem, kteří se letos na ČteFesT vrací, nebo Noemi Cupalovou, nominovanou autorkou na Magnesii Literu“ uzavřela Marika Zadembská.

PROGRAM FESTIVALU

Festival zahájí v pátek 31. května Karin Lednická uvedením 3. dílu svého románu Šikmý kostel. Debatou bude provázet významný český režisér a místní rodák Radovan Lipus.

Na sobotu 1. června připadá Den dětí, který oslaví společně s autory dětských knížek Robinem Králem a Petrem Horáčkem ve třech po sobě následujících workshopech.

V sobotu 1. června se po roce vrátí Aleš Palán na Horskou chatu Ostrý, kde se uskuteční povídání o jeho knize rozhovorů Náčelník se skautem Miroslavem Nevrlým.

Mladí návštěvníci festivalu ocení v sobotu 1. června příjezd známého herního publicisty a recenzenta časopisu ABC Jardy Konáše, který také představí svou knihu Město v mlze.

V kostele sv. Antonína Paduánského na Prašivé se v neděli 2. června uskuteční debata autorky knihy Sestry Kamily Hladké s řeholnicemi Lucií a Vilmou.

V pondělí 3. června Třinec hostí jedinečnou diskusi Kulatý stůl ilustrace s předními českými i zahraničními ilustrátory o práci, tvorbě a životě. Zúčastní se jej Petr Horáček, David Dolenský, Manuel Marsol ze Španělska a Michaela Kukovičová.

Po pěti letech v pondělí 3. června v Třinci opět přivítáme Sašu Fleka, autora Parabible a vedoucího nakladatelství Biblion.

Oceňovaná autorka Petra Dvořáková navštíví festival v úterý 4. června. Velké popularitě se těší také v sousedním Polsku.

Knihovníkům a pedagogům, kteří se chtějí dále vzdělávat a používat metody aktivního učení ve své práci s dětmi, je určen odborný seminář ČteFesTí inspirovat ve středu 5. června.

V návaznosti na letošní 110. výročí narození Bohumila Hrabala přijal pozvání do Třince literární teoretik Jakub Češka, který ve středu 5. června pohovoří o rozsáhlém a rozmanitém díle tohoto klasika české literatury.

Svůj nový román České sklo představí spisovatel Marek Toman ve čtvrtek 6. června.

Rovněž ve čtvrtek 6. června se v knihovně uskuteční výtvarný workshop ilustrátorky Magdaleny Rutové, autorky oceňované knihy Já, chobotnice. Workshop proběhne paralelně s vystoupením fyzického básníka Petra Váši a jeho knihou Rajčaťáci a Banáni, kterou Magdalena Rutová ilustrovala.

Do třetice se ve čtvrtek 6. června se mohou návštěvníci těšit na spisovatele a milovníka České republiky Mariusze Szczygie ł a .

Na festivalu nebude ve čtvrtek 6. června chybět ani kvalitní hudba. Postará se o ni třinecká rodačka Dorota Barová, úchvatná hudebnice, držitelka ocenění Anděl a Thálie.

Rozhovor mezi básnířkou, dramatičkou a překladatelkou Renatou Putzlacher Buchtovou a arciopatem břevnovského kláštera Petrem Prokopem Siostrzonkem je připraven na pátek 7. června.

Do Třince se pravidelně vrací i špička Slam poetry. Nejinak tomu bude v sobotu 8. června, kdy se představí Dr. Filipitch, Vašek z Aše, Večerka a Lef L´Leviatan.

Kontakt: Bc. Adéla Majerová, Email: pr@knihovnatrinec.cz , tel.: 730 548 495, www.ctefest.cz


Zodpovídá: Ing. Stanislav Cieslar
Vytvořeno / změněno: 16.5.2024 / 16.5.2024 | Zveřejnit od-do: 16.5.2024-9.6.2024

Zařazenočt 16.05.2024 09:05:00
ZdrojTřinec
Origináltrinecko.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=17089&id=58903

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.