Ocenění „Gloria musaealis“ putuje díky Ploštině do Zlínského kraje

Bc. Jan Vandík DiS. 6

Za projekt revitalizace areálu národní kulturní památky Ploština a nové expozice získalo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně ocenění Muzejní počin roku. Stalo se tak v úterý 14. května v pražském Obecním domě v rámci slavnostního vyhlášení výsledků národní soutěže muzeí „Gloria musaealis“ za rok 2023.

Ploština

Národní kulturní památka Ploština prošla v posledních letech významnou rekonstrukcí, díky níž se lokalita spjatá s tragickou událostí konce 2. světové války stala místem nejen důstojné připomínky, ale také živým prostorem, na kterém vzniklo nové návštěvnické centrum s expozicí vysoké vizuální úrovně, jíž bylo dosaženo za pomoci inovativních přístupů. To spolu s rekonstrukcí památníku utváří z Ploštiny působivé místo. Vše s ohledem nejen na krajinný ráz, ale především s úctou a pietou k našim předkům.

„Jsem velmi poctěna rozhodnutím odborné komise, jež ocenila dlouholeté úsilí kolegů z Muzea jihovýchodní Moravy i dalších zainteresovaných stran, které umožnilo přeměnu NKP Ploština a jejího okolí do současné podoby. Všem patří mé díky a má upřímná gratulace. V příštím roce, kdy si společně připomeneme 80. výročí tragické události, která se zde stala, bude areál Ploštiny připraven nejen pojmout více návštěvníků, ale od svého otevření v loňském roce nabízí i více informací v rámci zachování paměti místa včetně připomínky běžného života v této pasekářské osadě nejen pro jedince, nýbrž také pro skupinové návštěvy. Této možnosti hojně využívají školy v rámci atraktivního způsobu výuky moderních dějin i dějin každodennosti,“ uvedla radní pro kulturu a školství Zuzana Fišerová.

„Těší mě, jak Ploština a její rekonstrukce rezonuje společností, jelikož toto není první ocenění, které získala. V rámci Stavby roku 2023 jí byla udělena zvláštní cena za celospolečenský přínos. Přitom se nejednalo vůbec o jednoduchý projekt. Celkové náklady se nakonec vyšplhaly na přibližně 150 milionů korun, přičemž ve výši necelých 41 milionů byly kryty z vlastních zdrojů a ve výši 110 milionů z Integrovaného regionálního operačního programu, výsledek je však skvělý. Ostatně doporučuji každému přijet se osobně přesvědčit. Možnost navštívit památník Ploština je od dubna do října,“ doplnil Pavel Hrubec, ředitel Muzea jihovýchodní Moravy, které je příspěvkovou organizací Zlínského kraje.

Soutěž „Gloria musaealis“, považovanou za vrchol ocenění muzeí, pořádá Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky a Český výbor ICOM. Ocenění je udělováno ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava, Muzejní publikace a Muzejní počin roku.

? Kontakt pro média:

Soňa Ličková
tisková mluvčí Zlínského kraje
577 043 190, 602 671 376
sona.lickova@zlinskykraj.cz

Sdílet na Přejít na stránky facebooku Přejít na stránky twiteru

Vložil: Bc. Jan Vandík DiS., 16.05.2024 09:03


Zařazenočt 16.05.2024 08:05:00
ZdrojZlínský kraj
Originálzlinskykraj.cz/aktuality/oceneni-gloria-musaealis-putuje-diky-plostine-do-zlinskeho-kraje-6645
Přílohy
6645afb5c28da9ab2b04eeb6 (195.998046875kB)
Kategorieaktuality

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.