Miloš Vystrčil v Kišiněvě: Měli bychom být v EU odvážní a přijmout země, které dlouhodobě plní podmínky

15. května 2024

Miloš Vystrčil v Kišiněvě: Měli bychom být v EU odvážní a přijmout země, které dlouhodobě plní podmínky

(www.senat.cz) Miloš Vystrčil, předseda horní komory Parlamentu, zahájil svou dvoudenní pracovní cestu do Moldavska. V rámci prvního dne zahraniční cesty jej čekala řada jednání s nejvyššími politickými představiteli země. Hned po příjezdu se setkal s předsedou Parlamentu Moldavska Igorem Grosu, dále s místopředsedkyní Doinou Gherman a s premiérem Moldavska Dorinem Receanem. Společně jednali o možnostech konkrétní pomoci a podpory Moldavska jako kandidátské země na vstup do EU ze strany České republiky a dopadech ruské agrese proti Ukrajině na Moldavsko.

Český Senát považuje návštěvu moldavského parlamentu a Moldavska za velmi důležitou a oboustranně přínosnou. Přijeli jsme i proto, abychom jednoznačně potvrdili, že Česká republika podporuje vstup Moldavska do Evropské unie. Navíc jsme nabídli konkrétní možnosti spolupráce na parlamentní úrovni. Zároveň velmi oceňuji ten pokrok, který Moldavsko směrem ke vstupu do Evropské unie učinilo,“ řekl na tiskové konferenci předseda Senátu Miloš Vystrčil. Na závěr zdůraznil: „Česká republika si letos připomíná 20 let od jejího vstupu do EU, tehdy se jednalo o odvážné rozhodnutí 15 členských zemí. Během jednoho dne se počet členských zemí rozšířil z 15 na 25. Osobně jsem přesvědčen, že v dnešní době bychom měli být schopní podobně odvážného kroku a přijmout do Evropské unie hned několik zemí, které dlouhodobě plní podmínky, včetně Moldavska.“

S předsedou Parlamentu Moldavska Igorem Grosu jednala senátní delegace hlavně o podpoře ČR Moldavska v integraci do EU, aktuálním stavu moldavských reforem a důležitosti strategické nezávislosti demokratických zemí. Společně se také bavili o podpoře ukrajinských uprchlíků, svobodě a regulaci médií, zmíněny byly také obchodní příležitosti pro ČR v Moldavsku. Předseda Vystrčil shrnul jednání: „ Shodli jsme se na tom, že je velmi důležité bojovat proti korupci a dělat vše pro to, aby byla zachována svoboda médií. Dále jsme se bavili také na tom, že pro Česko i pro Moldavsko je velmi důležité, abychom spolupracovali i v oblasti bezpečnosti a strategické nezávislosti, zejména o energetice. Oceňuji, že dnes existuje výměna informací na úrovni bezpečnostních složek obou zemí.

Jednání s místopředsedkyní Parlamentu Moldavska Doinou Gherman dominovala témata regionální politiky, se kterými mají senátoři bohaté zkušenosti. Obě delegace společně diskutovaly o rozdílech v moldavských regionech, územním členění obou zemí a vzájemné spolupráci mezi celky. Zabývali se také procesem zapsání památek na seznam UNESCO a s tím související podporou cestovního ruchu.

S premiérem Moldavska Dorinem Receanem společně diskutovali o významu a přínosu dalšího rozšiřování EU. Shodli se, že země jako Česko a Moldavsko přinášejí Evropě historické i aktuální zkušenosti s expanzivními mocnostmi, které jsou pro demokratické společenství a jeho odolnost v době ruské agrese na Ukrajině životně důležité.

V rámci dnešního programu uctí senátní delegace v čele s předsedou Vystrčilem památku československých legionářů položením věnce u pomníku v Kišiněvě v areálu tzv. Hřbitova hrdinů. Společně s ředitelem Národního Muzea Michalem Lukešem také zahájí výstavu Hrady a zámky ČR v Národním historickém muzeu Moldavska, která představuje na 12 panelech výběr nejzajímavějších hradů a zámků Čech a Moravy.

Senátní delegaci v Moldavsku dále tvoří místopředseda evropského výboru Jiří Dušek, členové zahraničního výboru Václav Láska a Marek Ošťádal, člen školského výboru Josef Klement a členka zdravotnického výboru Věra Procházková. Cesty se dále účastní ředitel Národního muzea ČR, zástupci Ministerstva zahraničních věcí a Akademie věd ČR.

Miloš Vystrčil
Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR

Štítky:
evropská unie zahraniční politika tisková zpráva Senát PČR senátorský klub ODS


Zařazenost 15.05.2024 16:05:00
ZdrojODS
Originálods.cz/clanek/25701-milos-vystrcil-v-kisineve-meli-bychom-byt-v-eu-odvazni-a-prijmout-zeme-ktere-dlo...
guid25701
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.