Co stojí za estonským startupovým zázrakem?

Co stojí za estonským startupovým zázrakem?

Igor Březina
16:01 15. května 2024
Linda Voeras, zdroj: Karma VC web

Vychvalovat estonský startupový ekosystém by bylo nošením dříví do lesa. Ostatní země při pohledu na statistiky blednou závistí, Estonsko vévodilo v roce 2023 v počtu startupů – 421 na milion obyvatel. Pro srovnání, evropský průměr je 119, Česko s 48 startupy živoří v dolní polovině tabulky.

Tato severská země se tedy může oprávněně pyšnit nálepkou „startup nation“. Ale jak vlastně funguje investování do startupů v Estonsku? Linda Voeras, investiční manažerka venture kapitálového fondu Karma VC, poskytla zajímavý vhled v podcastu Startup Kitchen Talk.

Estonský ekosystém se může opřít o generaci schopných „founders“. Zakladatelé úspěšných firem jako Skype, Pipedrive nebo Waze nasměrovali své peníze a zkušenosti zpět do startupové scény. Jejich podpora pomohla vzniknout novým firmám. Další generace podnikatelů tak má z čeho čerpat a pokračuje ve vyšlapané cestě.

Noví startupisté taky správně chápou, že potřebují už od začátku přemýšlet v mezinárodní dimenzi. Voeras zmiňuje, že Evropa jim k tomu poskytuje ideální testovací místo. Starý kontinent je směs různých jazyků, kultur a zvyklostí. Když se startupům podaří naškálovat svůj byznys v takto rozmanité oblasti, dostane se jim skvělé přípravy pro celosvětovou expanzi. A právě globální uvažování odlišuje úspěšné startupisty od těch ostatních.

Karma VC se specializuje na investice do „deep tech“ startupů (byznys model těchto firem stojí na inovativních technologiích). Tento fond klade důraz na silné propojení s komunitou, Voeras ostatně v podcastu zmiňuje, že podstatnou část investic provedli díky intenzivnímu networkingu. Blízký vztah se startupisty podle ní vede k větší důvěře, ale i snadnější konstruktivní kritice, kterou startupy pro svůj byznys potřebují.

„Deep tech“ může pomoct se závažnými problémy, Voeras zmiňuje například zdravotnictví. Stárnoucí populace přinese velký nápor na zdravotnické systémy, které se proto neobejdou bez inovativních řešení. Jedním z nich můžou být například personalizovaná léčba pro každého pacienta. Estonsko má díky své startupové historii skvělé předpoklady se na takových řešeních podílet.

Jak může AI pomoct se vzděláváním? Jak se dá poznat potenciál startupu už podle prvních stránek v prezentaci? Poslechněte si anglicky mluvený podcast (46 minut) Kate Syslové s Lindou Voeras.

Co v rozhovoru mimo jiné zaznělo?

00:40 Rok 2023 byl složitý pro startupisty i VC fondy. Letošek už ale nabral větší tempo.

03:10 Zvenku vypadá rozhodování ve VC fondech napínavě, až mysticky. Realita je ale podstatně nudnější. Voeras vstoupila do venture kapitálového světa v roce 2021.

23:26 Estonsko těží z technologického pokroku. Další generaci podnikatelů se díky tomu bude lépe škálovat své firmy.

35:00 Být ve společnosti úspěšných zakladatelů je vzrušující. Nabíjí mě to energií.

Tato epizoda je součástí série podcastů středoevropské platformy Startup Kitchen, kde se tvoří úspěšné recepty pro podnikatele, inovátory a obecně startupisty, kteří chtějí měnit svět k lepšímu. Startup Kitchen propojuje venture capital investory s nejnadějnějšími projekty ve střední Evropě.

Estonsko Startup Kitchen startupy

Zařazenost 15.05.2024 16:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/co-stoji-za-estonskym-startupovym-zazrakem/
KategorieRozhovor, Estonsko, Startup Kitchen, startupy
AutorIgor Březina
guidhttps://roklen24.cz/?p=158283

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.