Ulička řemesel zabodovala v Soutěži Karla Hubáčka

Desítky unikátních staveb, vydařené projekty a zajímavé architektonické nápady. To vše přinesl jubilejní 20. ročník Soutěže Karla Hubáčka. Vítězem hlavní ceny je rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě, turnovská Ulička řemesel je vítězem kategorie Krajina a veřejný prostor!

Rok 2024 přinesl 20. ročník Soutěže Karla Hubáčka - Stavba Libereckého kraje. Záštitu nad ní převzali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, krajský radní Jiří Ulvr, starostka České Lípy Jitka Volfová a starosta Turnova Tomáš Hocke. Hlavní cena soutěže putuje rekonstrukci Jiráskova divadla v České Lípě. Porota ocenila nejen samotnou stavbu ale i komplexní přístup k historické budově jako městotvornému prvku.

Těší nás, že pozornost poroty získaly i realizace z kategorie Krajina a veřejný prostor. Podle organizátorů se opět utkaly projekty zajímavé jak architektonicky, tak společensky. Nominaci získaly Malé vodní nádrže Habartice u Frýdlantu, českolipská lávka pro pěší a cyklisty Svárov-Kopeček a cenu pro vítěze nakonec získala realizace pasáže Ulička řemesel v Turnově.


Stavba roku Libereckého kraje 2024

Vyhlášení kategorie Krajina a veřejný prostor

Stavba roku Libereckého kraje 2024


Stavba nové pasáže pod historickou radnici v Turnově se odehrála na přelomu let 2022 a 2023. Studie i projekt přestavby ing. arch. Václava Hájka (autor studie) a společnosti CH Projekt Plzeň, s. r. o. (projektant) respektoval původní dispozici zlatnické uličky „Turnovského díla“. Díky rekonstrukci vznikl moderní prostor, který nově nabízí čtyři řemeslnické dílny, technické zázemí, v 1. patře byla obnovena galerie. Navíc došlo ke zprůchodnění od ulice Antonína Dvořáka k Markově ulici a Mariánskému náměstí. Stavbu zhotovila firma čekro CZ, s. r. o., finální cena stavebních prací činila 19 mil. Kč.

Pasáž se pod novým názvem Turnovské dílo - Ulička řemesel slavnostně otevřela 5. května 2023. V současné době zde najdete ateliéry a dílny, kde se místní řemeslnice věnují tradičním řemeslům našeho kraje, ať už ve spojení s kamenem, šperkem, sklem nebo textilní tvorbou. Místo oživují výstavami, workshopy a dalšími akcemi, které pořádají. Relativně drobným zásahem tak město získalo atraktivní a životem pulzující zónu, která láká místní i turisty. Web: https://ulickaremesel.cz/, sociální sítě: @ulickaremesel, ulicka_remesel_turnov.


Stavba roku Libereckého kraje 2024

Turnovské dílo - Ulička řemesel byla otevřena u příležitosti Májové slavnosti 5. května 2023

Zpátky k soutěži... pro své hojné zastoupení si letos vlastní kategorii zasloužily stavby určené pro veřejnost. Do užší nominace se dostaly čtyři – Sociální bydlení města Liberec – Na Žižkově, Stavba nového bydlení pro osoby se zdravotním postižením, APOSS p. o., Výstavba objektu nukleární medicíny Krajské nemocnice Liberec a vítěz nejen této kategorie, ale i hlavní Ceny Karla Hubáčka, rekonstrukce Jiráskova divadla. Všechny zmiňované stavby jsou ukázkou propojení kvalitní architektury a společenského účelu.

Hejtman Martin Půta také proto udělil svou letošní Cenu hejtmana výstavbě Sociálního bydlení města Liberec – Na Žižkově. „Město má pečovat o své obyvatele a vytvářet jim důstojné podmínky pro život. Nový bytový komplex Na Žižkově, který poskytne kvalitní a dostupné bydlení, je určitě příkladem hodným následování,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

Mezi stavbami s veřejným účelem našlo svého favorita také Ministerstvo průmyslu a obchodu zastoupené ředitelem Odboru stavebnictví a stavebních hmot Filipem Žežulkou. Z jeho rukou získala Cenu MPO stavba objektu nukleární medicíny Krajské nemocnice Liberec.


Stavba roku Libereckého kraje 2024

Cena pro Uličku řemesel

Stavba roku Libereckého kraje 2024


V kategorii Soukromé stavby v letošním ročníku dominovaly stavby pro bydlení. Nominace se dočkaly dvě realizace chalup v Jizerských horách – Dům v Jizerkách a Chaloupka Dvě sestry. Vítězem se stala Vila Terasy, u které porota ocenila jak stavební a architektonické provedení, tak komplexní technologické řešení pro úsporu energií.

V kategorii Junior – studentské projekty porotu zaujaly studentské návrhy tří studentek. od Valentýny Zítkové a Elišky Klovrzové a vítězkou se stala Berenika Suchánková s projektem nazvaným Trojzemí – Krajinou Horní Lužice.

„Při hodnocení přihlášených realizací měla porota možnost navštívit mnoho zajímavých staveb po celém kraji. Viděli jsme inspirativní realizace jak mezi stavbami soukromých investorů, tak mezi stavbami veřejnými. Kvalitní architektura má v Libereckém kraji významné postavení a investoři vnímají její důležitost při kultivaci prostředí,“ dodal Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Vítězové obdrželi autorskou cenu, skleněnou vodováhu, kterou pro Soutěž Karla Hubáčka vytvořil v roce 2019 student umělecké sklářské školy v Železném Brodě Roman Mareš.

Organizátorem letošního ročníku soutěže je ARR – Agentura regionálního rozvoje, spol. s r. o. Partnerem soutěže byly Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Česká mincovna, a.s., Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Český svaz stavebních inženýrů, statutární města Liberec a Jablonec nad Nisou a města Česká Lípa a Turnov. Letos se přihlásilo celkem 26 staveb a 10 studentských projektů. Bližší informace o soutěži i o přihlášených stavbách je možno zhlédnout na https://stavbaroku.lk/.


S využitím tiskové zprávy ARR

Marcela Jandová,

tisková mluvčí

Náhled pro tisk
Vytvořeno 15.5.2024 12:37:02 | přečteno 0x | marcela.jandova

Zařazenost 15.05.2024 12:05:00
ZdrojTurnov
Originálturnov.cz/cs/aktuality/ostatni/ulicka-remesel-zabodovala-v-soutezi-karla-hubacka.html
guidwww.turnov.cz clanek 353444
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.