Územní studie Jihlava Buková soutěží o titul Urbanistický projekt roku 2024

Územní studie Jihlava Buková, vypracovaná týmem jihlavských architektů z ateliéru UNIT architekti s.r.o., se stala jedním z účastníků prestižní celorepublikové soutěže Stavba roku, a to v kategorii Urbanistický projekt roku 2024. Hlasujte pro ni i vy!

Buková model

Studie se zabývá proměnou významné rozvojové lokality v místní části Horní Kosov na severozápadním okraji města Jihlavy. Tato oblast je určena pro budoucí bydlení v bytových i rodinných domech, s cílem vytvořit ucelenou městskou čtvrť, která respektuje krajinu a zároveň poskytuje moderní životní prostředí pro své obyvatele. Hlasovat můžete na stránkách ZDE.

„Jedním z hlavních problémů, kterým se studie zabývá, je nekoordinovaná a nedostatečná výstavba v této lokalitě. Nedostatečná infrastruktura, jako je například nedostatek veřejné dopravy a občanské vybavenosti, spolu s absencí kvalitních veřejných prostranství, činí tuto oblast málo přitažlivou pro obyvatele,“ uvedl vedoucí Útvaru městského architekta, který pro město studii zadával, Aleš Stuchlík.

V reakci na tyto problémy studie navrhuje jasnou a efektivní strukturu městského prostoru, která respektuje přírodní a krajinářské hodnoty dané lokality. Navržená řešení zahrnují doplnění veřejné infrastruktury, jako jsou nové veřejné prostory, cyklostezky a propojení s městskou hromadnou dopravou.

Buková vizualizace

Důležitým prvkem navrhovaného řešení je také sociální a typologická rozmanitost zástavby, která zahrnuje bloky polyfunkčních a bytových domů, řadové a rodinné domy. Navržená struktura veřejných prostor hierarchizuje různé části čtvrti a klade důraz na vytvoření příjemného prostředí pro život a odpočinek.

Stavba roku je česká celorepubliková veřejná neanonymní soutěž staveb, která vznikla roku 1992 za účelem zavedení systému hodnocení a následné prezentace celkové kvality staveb. Pořádá ji ABF – Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství za podpory dalších subjektů, například Ministerstva průmyslu a obchodu.

Spolupráce se studenty

V rámci vývoje studie byla významná spolupráce s Fakultou architektury ČVUT v Praze, kde někteří autoři studie působí jako pedagogové. Studenti této fakulty se podíleli na rozpracování tématu nové zástavby a vytvořili návrhy pro jednotlivé budovy a prostory v rámci nové čtvrti. Tato spolupráce přinesla nové perspektivy a nápady a podpořila celkovou kvalitu řešení.

Buková situace

Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 15.5.2024 / 15.5.2024

Zařazenost 15.05.2024 09:05:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=565556

Související témata

Rozpočet příští rok | Město Jihlava | Jihlava
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.