Ocenění Pardubického kraje vstupují do druhého desetiletí



Od roku 2014 uděluje Pardubický kraj za přechozí rok krajská ocenění, ta letošní jsou tedy už jedenáctá v řadě. Cenu za zásluhy o Pardubický kraj letos v Domě hudby v Pardubicích převzali dlouholetí organizátoři festivalu Smetanova Litomyšl manželé Piknovi spolu s Vojtěchem Stříteským, hudebnice a pedagožka Ida Kelarová, dále Hana Maturová za práci pro hendikepované, dlouholetý kastelán hradu Svojanov Miloš Dempír a emeritní ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht. Cenou Michala Rabase za záchranu poděkovali představitelé kraje Pavlu Borkovi a Vladimíru Faltusovi. In memoriam ocenili i lékaře Jaroslav Kučírka, jehož život a práce jsou spojeny především s Orlickoústeckou nemocnicí a oddělením akutní medicíny.

„V závěru loňského roku se nám sešlo opravdu hodně nominací, které občané poslední dva roky podávají online. Kvantita však rozhodně není na úkor kvality. Z těchto návrhů porota složená ze zástupců všech stran v Zastupitelstvu Pardubického kraje vybrala laureáty, o kterých ještě hlasovalo celé zastupitelstvo a to jednohlasně. Jsem hrdý na to, že v našem kraji žije celá řada osobností, které mohou nejen mladé generaci sloužit jako vzory, po kterých naše společnost tolik volá,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Kromě hlavních kategorií byly uděleny také Ceny médií. Ty putovaly k redaktorce Šárce Kuchtové za práci s pamětníky a Janu Kočímu za fotografické práce.

Medaile hejtmana na slavnostním večeru získali bývalý disident Václav Blabolil a volejbalový trenér mládeže Zdeněk Němeček.

Zástupci kraje poděkovali také projektové manažerce Kateřině Netolické, která za projekt Zlepšení služeb pro ohrožené děti v Pardubickém kraji získala cenu Úřednický čin roku.

Hlavní ocenění:

Cena za zásluhy o Pardubický kraj

1. Paní Eva Piknová, pan Jan Pikna a pan Vojtěch Stříteský za dlouholeté působení v rámci hudebního festivalu Smetanova Litomyšl, jeho pozvednutí a celkové šíření dobrého jména Pardubického kraje nejen v rámci ČR, ale i v zahraničí.

Jan Pikna je od roku 1997 ředitelem festivalu Smetanova Litomyšl, jeho manželka Eva Piknová působí jako ředitelka komunikace festivalu. Za jejich působení se festival rozrostl a každoročně láká do Litomyšle a okolí návštěvníky nejen z České republiky, ale i ze zahraničí.

Pan Stříteský je dlouholetým dramaturgem národního festivalu Smetanova Litomyšl. Za léta svého působení dokázal přivést do Litomyšle ty největší hvězdy klasické hudby i tvorby na pomezí stylů, pro festival (spolu)vytvořil v poslední době i nádherná libreta (A znovu láska, Pochovávání světla).

2. Paní Ida Kelarová za dlouholetou práci s romskými dětmi v oblasti školství a kultury.

Paní Ida Kelarová se dlouhodobě věnuje práci s romskými dětmi v oblasti školství a kultury a dává tak naději na lepší život dětem z chudých romských ghett. V roce 2011 založila pěvecký sbor Čhavorenge podporující romské děti a mladé lidi. Od roku 2014 úzce spolupracuje s Českou filharmonií. V roce 2023 dostala z rukou Prezidenta republiky státní vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury, výchovy a školství.

3. Paní Mgr. Hana Maturová za dlouholetou pomoc znevýhodněným dětem.

Paní Maturová je spoluzakladatelka speciální školy Svítání pro handicapované děti s kombinovaným postižením v Pardubicích. Současně se podílela na založení chráněné dílny a stacionáře Berenika ve Vysokém Mýtě jako zařízení následné péče pro mentálně postižené děti. Je organizátorkou rekreačních pobytů pro lidi s mentálním postižením, je zapojena do celé řady projektů jako např. celostátní potravinová sbírka, rovněž se zapojuje do pomoci rodinám s dětmi žijícími na úrovni životního minima či jinak handicapovaným lidem.

4. Pan Miloš Dempír za dlouholeté a záslužné působení ve funkci kastelána hradu Svojanov.

Pan Miloš Dempír dobrovolně po 17 letech končí v pozici kastelána hradu Svojanov. Během jeho působení se podařilo tuto cennou památku ve vlastnictví města Poličky s respektem k maximálnímu zachování historických stavebních prvků šetrně zrekonstruovat, oživit a doplnit o celou řadu dobových expozic. Během let vybudoval pan Dempír pevný pracovní kolektiv a zanechal tak na hradu bezesporu nesmazatelnou stopu. Hrad Svojanov se během posledních let stal nejnavštěvovanější kulturní památkou v Pardubickém kraji.

5. Pan Ing. Jaroslav Folprecht za dlouholeté působení v oblasti státní správy i samosprávy.

Ing. Jaroslav Folprecht jako ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje v letech 2000-2023 vybudoval velice stabilní tým, spolupracoval se všemi hejtmany ČR, starosty Pardubického kraje a tajemníky obecních a městských úřadů v regionu, kterým pomáhal v řešení nejrůznějších problémů. Jedná se o velice respektovaného odborníka v oblasti státní správy i samosprávy.

Cena Michala Rabase za záchranu

1. Pan Pavel Borek za pravidelné a dlouholeté dárcovství krevní plazmy.

pan Pavel Borek překročil hranici 400 odběrů krevní plazmy a celoživotně se tak podílel na záchraně mnoha lidských životů.

2. Pan Vladimír Faltus za obnovu základních životních funkcí souseda.

Dne 6. října 2023 postihla pana Jiřího Mlýnka při svém pobytu na chalupě náhlá srdeční zástava v přítomnosti jeho manželky. Manželka neprodleně přivolala na pomoc souseda, pana Vladimíra Faltuse, který následně bez váhání okamžitě uvolnil dýchací cesty a zahájil srdeční masáž. Pan Faltus prováděl srdeční masáž až do příjezdu ZZS a předání postiženého, a to přibližně 9 minut, což bylo přítomnými hodnoceno jako nadlidský výkon. Pan Mlýnek dnes nemá žádné následky a došlo k jeho návratu do běžného života.

3. In memoriam: MUDr. Jaroslav Kučírek za zřízení a vedení prvního odd. ARO v kraji.

Pan doktor Kučírek zřídil a vedl první ARO v Orlickoústeckém okrese a podílel se tak na záchraně mnoha lidských životů. Obzvlášť záslužná byla jeho aktivní součinnost při nehodě, kdy došlo 30. října 1970 v Letohradě ke srážce rychlíku s autobusem plným cestujících na vlakovém přejezdu. Díky výborné spolupráci s tehdejším primářem chirurgie MUDr. Helmutem tak byla ošetřena a zachráněna spousta pacientů.

obrázky


Zařazenost 15.05.2024 00:05:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/124621/oceneni-pardubickeho-kraje-vstupuji-do-druheho-desetileti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.