Náměstek Miller k umělé inteligenci a posílení hlasu mládeže

NM_Miller
Brusel, Praha, 14. května 2024 – Náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Miller se včera a dnes zúčastnil formálního jednání Rady EU pro vzdělávání, mládež a sport v Bruselu. Rada přijala závěry a doporučení podporující mobility ve vzdělávání, aktivní a zdravý životní styl a usilující o inkluzivní společnosti pro mladé lidi. Tématem bylo i využití umělé inteligence ve vzdělávání a zapojení mládeže do tvorby politik.

Náměstek Miller zdůraznil význam inkluzivního přístupu ve společnosti a ocenil úspěch EU Youth Conference v Gentu, která ukázala, že mladí lidé jsou klíčovými partnery a nositeli změn při tvorbě politik. „Musíme se opřít o tento úspěch a ujistit mladé lidi, že jejich hlasy jsou nejen slyšet, ale jejich zkušenosti a názory jsou respektovány při politickém rozhodování,“ řekl náměstek Miller.

MŠMT vytvořilo za tímto účelem Panel mládeže, který bude poradním orgánem složeným výhradně ze zástupců mladých lidí ve věku 15–26 let a který umožní zapojení mládeže do tvorby strategií. Tati platforma má zaručit rozmanitost a inkluzi tak, aby měli mladí lidé z různých prostředí možnost spolurozhodovat o skutečnostech, které se jich bezprostředně týkají.

Náměstek Miller dále ve svém příspěvku o umělé inteligenci ve vzdělávání upozornil, že technologie AI může nabídnout nové možnosti, ale také přináší výzvy, které je třeba řešit. „Umělá inteligence je už dnes významným faktorem v mnoha sektorech a její význam bude narůstat,“ uvedl Miller a pokračoval: „Musíme zajistit, aby studenti byli na tuto realitu připraveni a zároveň abychom neztratili lidský rozměr ve výuce.“
Zdůraznil také, že pro úspěšnou integraci AI do vzdělávání je třeba vyškolit učitele, zlepšit technologickou infrastrukturu a řešit etické a právní otázky. „Pokud chceme, aby mladí lidé získali z AI maximum, musíme je naučit, jak s touto technologií pracovat bezpečně a zodpovědně,“ řekl, přičemž varoval před možným zneužitím AI, kdy by se některé zadlužené země EU i ve světě mohly brzy snažit nahrazovat učitele touto technologií kvůli úsporám.

1

Náměstek ministra školství Jaroslav Miller s Radkou Stupkovou ze Stálého zastoupení ČR při EU v Bruselu.

V průběhu jednání Rady se náměstek ministra školství setkal s nizozemskou ministryní Conny Helder, se kterou projednal potřebu aktualizovat Světový antidopingový kodex tak, aby byla lépe nastavena antidopingová opatření ve všech olympijských sportech a vyzdvihnul nenahraditelnou roli dobrovolnictví, které mimo jiné významně přispívá k atraktivitě sportu na místní úrovni. Kromě toho vyjádřil náměstek Miller jménem České republiky podporu ukrajinskému ministru vzdělávání a vědy Lisovyi Oksenovi, který se zúčastnil začátku jednání.


Zařazenoút 14.05.2024 17:05:00
ZdrojMŠMT
Originálmsmt.cz/namestek-miller-k-umele-inteligenci-ve-vzdelavani-a-posileni
Přílohy
10699.jpg (9.4892578125kB)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.