Začíná festival Setkání Stretnutie, přehlídka současné české a slovenské divadelní tvorby

Zlín - Pět dnů nabitých tvorbou, která se v poslední době urodila na české a slovenské divadelní scéně. Takový bude 28. ročník mezinárodního festivalu Setkání Stretnutie, který se od úterý 14. do soboty 18. května uskuteční ve Zlíně. Patronem letošního ročníku je slovenský herec, humorista a zpěvák Miroslav Noga. „Česko–slovenský festival ve Zlíně je o našem krásném divadelním setkání stretnutí bez pomlčky a bez překladu. Užijme si ho!“, říká Noga.

Divadelní přehlídka se tradičně koná za podpory statutárního města Zlína. „Festival je na jedné straně specifický tím, že jako jediný svého druhu spojuje divadelníky z obou krajin, které tak dlouho tvořily společný stát a jejichž kultura je dodnes v mnohém úzce spjatá, a že se snaží prezentovat jejich současnou práci a tím otevírat kulturní, ale i společenský dialog. Na druhé straně je specifický i svým dramaturgickým zaměřením. Přináší dramaturgické novinky, první uvedení textů, autorské divadlo, nové adaptace nebo dramatizace,“ uvedla náměstkyně primátora pro kulturu Martina Hladíková.

A co nabídne letos zlínské divadlo ve Velkém sále?

„Festivalový maraton slavnostně zahájí slovenské Divadlo Jana Palárika z Trnavy s inscenací Filip. Ta je vzpomínkou na tvorbu a život Jaroslava Filipa, slovenského hudebníka, zpěváka a skladatele, dlouholetého spolupracovníka Juliusa Satinského a Milana Lasicy,“ říká dramaturgyně festivalu Katarína Kašpárková Koišová.

Druhý festivalový bude ve Velkém sále na programu adaptace románu Kateřiny Tučkové Bílá voda v podání Městského divadla Brno a režii Doda Gombára. Autorka románu, jenž byl v roce 2022 oceněn Státní cenou za literaturu, se inspirovala skutečnými událostmi. Inscenace se strhujícím dějem zpřítomňuje opomíjenou kapitolu totalitního bezpráví, a rovněž otevírá i otázku nerovného postavení žen v církvi a vlastně i v celé společnosti.

Třetí festivalový večer bude patřit bratislavskému Divadlu Astorka Korzo’90, které přiveze nejen svou úspěšnou hru Nevesta, ale i patrona letošního festivalu Miroslava Nogu. V pátek pak ovládne zlínské jeviště Marie Antoinetta v podání Divadla F. X. Šaldy Liberec. V tragikomedii ze soukromí poslední královny Francie s nevyhnutelným koncem se v hlavní roli představí Karolína Baranová, která za svůj výkon získala Cenu Thálie 2023 v kategorii činohra (ženský herecký výkon).

Festival zakončí v sobotu 18. května večer zcela mimořádný společný projekt Městského divadla Zlín a Filharmonie Bohuslava Martinů. Inscenace EGBDF (Kdo se naladí na správnou notu) česko-britského autora a zlínského rodáka Toma Stopparda, bude uvedena v české premiéře v režii Patrika Lančariče.

„Stoppard se touto hrou v roce 1977 vyjádřil k osudu své rodné země. Věnoval ji dvěma odvážným disidentům Vladimíru Bukovskému, jenž otevřeně pojmenovával zneužívání psychiatrie sovětskou mocí, a Viktoru Fajnbergovi, který se 25. srpna 1968 účastnil demonstrace na Rudém náměstí proti okupaci Československa,“ uvedla Katarína Kašpárková Koišová.

Festivalové dění se ale týká i dalších zlínských sálů. Na Malé scéně se ve středu 15. května představí Národní divadlo Brno s aktuální inscenací (R)Evoluce, která přináší návod na přežití v 21. století a zamýšlí se nad tím, jak naše životy ovlivňuje umělá inteligence. Moravské divadlo Olomouc uvede na festivalu v sobotu 18. května novou dramatizaci klasického příběhu Rudolfa Těsnohlídka o lišce Bystroušce pod názvem Liška B. v režii významného českého divadelního i filmového režiséra Miroslava Krobota.

V komorním Studiu Z uvede olomoucké Divadlo Tramtarie ve středu 15. května autorskou inscenaci Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen, která se zamýšlí nad současnou problematikou bodyshamingu. Pro děti se chystá ve čtvrtek 16. května Pohádka o stvoření v podání domovského Městského divadla Zlín a v neděli 19. května dopoledne představení Cvičenci za čárou, neuvěřitelně vtipná klaunérie v podání profesionálních klaunů Labil Bones. Pro dětí do tří let je v sobotu připraveno představení Eyjú v podání pražského studia Damúza.

Kompletní program festivalu na www.divadlozlin.cz


Zařazenoút 14.05.2024 12:05:00
ZdrojZlín.eu
Originálzlin.eu/tiskove-zpravy/zacina-festival-setkani-stretnutie-prehlidka-soucasne-ceske-a-slovenske-divad...
Přílohy
6643434ae2d9546683385243 (24.1943359375kB)
Kategorieaktuality / tiskové zprávy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.