Vybudovat návyk není snadné, účastníkům výzvy 10 000 kroků se to ale daří

Snad každý z nás má zkušenosti s nějakým předsevzetím, ať už se týkalo pravidelného cvičení, čtení knih, zdravější životosprávy nebo hubnutí. Bezmála 16 tisíc účastníků Výzvy 10 000 kroků se v dubnu snažilo zařadit chůzi do svého každodenního života.

Bezmála 16 tisíc účastníků Výzvy 10 000 kroků se v dubnu snažilo zařadit chůzi do svého každodenního života. Pokoušeli se o to pomocí své osobní výzvy, tu splnilo téměř 38 % z nich. Během 30 dubnových dní společně nachodili více než 4,1 milionu kilometrů a dokázali si tak, že má chůze stále ještě smysl.

Do dubnové výzvy se zapojilo celkem 15 949 aktivních účastníků. Hlavní myšlenkou výzvy nebylo přitom jen soutěžit mezi sebou, ale pokusit se překonat své osobní hranice. O to se účastníci snažili prostřednictvím vlastní osobní výzvy – předsevzetí, kolik kilometrů se pokusí každý den ujít. Denní cíle jsou odstupňované podle individuálních možností, a mohou být od jednoho až do třiceti kilometrů.

„Výzva je hlavně o nás samých. Důležitá je osobní výzva, moje cíle, moje zdraví. To, jak sám sebe posunu. Soutěž jednotlivců už je jen takové koření, aby to těm soutěživým víc šmakovalo,” přibližuje myšlenky projektu jeho koordinátor Ondřej Běnek. Výzva 10 000 kroků poskytuje lidem příležitost začít se více hýbat a dělat to v bezpečném a motivačním prostředí svého týmu s osobní výzvou v zádech.

Svoji osobní výzvu splnilo celkem 37,75 % účastníků. Ať už jejich cíle a možnosti byly jakékoli, změna dlouhodobých zvyklostí se pro řadu z nich stala tou největší výhrou. „Chození venku se pro mě stalo denním návykem. Prakticky se dá říct, že mám výzvu už tři roky, 365 dnů v roce. Myslím, že o to ve výzvě jde, ne jeden měsíc šlapat jako divá a pak zbytek roku nic nedělat,“ říká Milana Smetanová, jedna z účastnic výzvy. I když tentokrát nastavenou laťku v podobě osobní výzvy kvůli nemoci nesplnila, dlouhodobě dokázala změnit přístup k pohybu a denní dopravě. Vytvoření pozitivního návyku podle jejích slov trvalo zhruba měsíc, tedy přesně dobu, po kterou výzva probíhala.

10000 kroků_banner.jpg

Cílem výzvy je navrácení chůze do běžného života. Projekt se snaží pomoci lidem změnit jejich zvyklosti, více chodit a zlepšit tak nejen zdraví, ale i své okolí. Ať už si chceme vytvořit jakýkoliv návyk, je přitom důležité, abychom ho skutečně chtěli dosáhnout.

„Předsevzetí obecně mnohem líp fungují, když vychází z našich priorit,” popisuje psycholožka Zuzana Ježková. Bez jakékoli podpory podle jejích zkušeností 70 % předsevzetí skončí neúspěchem do 4 týdnů, a 90 % do 8 týdnů. „Určitě bych do toho nešla s tím, že si dám rovnou třeba cíl 10 000 kroků, pokud teď nechodím. Začala bych menším cílem a postupně si přidávala,“ říká odbornice, která vypracovala vlastní motivační systém založený na moderních výzkumech o neurologii a fungování lidského mozku.

„Je super, pokud si k tomu můžu najít parťáka, ať už virtuálního, nebo reálného. Podpora druhých a propojení předsevzetí s prioritami významně zvyšují šanci na úspěch,“ vyjmenovává další klíčové podmínky psycholožka, která si za své poslání dala nejen popularizovat nejnovější poznatky z oblasti neurovědy, ale hlavně nabízet lidem, jak využít zákony fungování mozku v běžném životě.

Měsíční Výzva 10 000 kroků se pořádá každý rok vždy v dubnu a říjnu. Zapojit se do ní může zdarma každý, ale především se obrací na ty, kterým pravidelný pohyb chybí nejvíce – osoby s nadváhou a seniory, pro něž je chůze často jediným zdravým způsobem pohybu. Proto jsou tito účastníci také zvýhodňováni při hodnocení.

K větší motivaci účastníkům pomáhá, že soutěží v týmech – klasických, partnerských, třídních, firemních a třígeneračních. Letos na jaře soutěžilo proti sobě 1 480 týmů, z toho 34 firemních.

Další příležitost zapojit se do výzvy budou mít zájemci v říjnu letošního roku. Nemá však smysl tak dlouho odkládat příklon ke zdravému životnímu stylu. Teplé letní měsíce jsou určitě skvělou příležitostí a motivací vyrazit ven a udělat něco pro své zdraví. Více o možnostech zapojení najdou na webu výzvy www.desettisickroku.cz.

Vyhlášení turnovských chodců, kteří v dubnu 2024 nasbírali nejvíce kilometrů a bodů proběhne v pátek 17. května 2024 v rámci akce Hravě jak žít zdravě u Polyfunkčního komunitního centra Turnov ve Skálově ulici. Zastavte se také...


TZ Výzva 10 000 kroků

www.desettisickroku.cz

Náhled pro tisk
Vytvořeno 14.5.2024 10:55:52 | přečteno 0x | marcela.jandova

Zařazenoút 14.05.2024 10:05:00
ZdrojTurnov
Originálturnov.cz/cs/aktuality/zdrave-mesto-turnov-a-ma21/vybudovat-navyk-neni-snadne-ucastnikum-vyzvy-10-00...
guidwww.turnov.cz clanek 353380

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.